In contextul in care una dintre nemultumirile ridicate de reprezentantii societatilor romanesti de profil este accesul dificil la unele lucrari din cauza licitatiilor in cadrul carora sunt impuse conditii greu de indeplinit de societatile din tara, companiile de constructii cauta solutii sa isi intareasca pozitia pe piata locala.

Potrivit proiectului de statut, Unitatea de Management a Clusterului Societatilor de Constructii (UMAC) este organismul creat de intreprinderile de constructii si/sau asimilate, asociate pentru a prezenta oferte comune la licitatiile organizate pentru investitii realizate din fonduri publice sau private.

Proiectul va fi dezbatut in Adunarea Generala a filalei Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) Cluj in urmatoarele saptamani, cand membrii asociatiei vor lua in discutie posibilitatea infiintarii acestui cluster si forma pe care o va lua structura. Initiativa apartine unor membri ARACO si a pornit de la Filiala Bucuresti, unde discutiile sunt ceva mai avansate.

Acest cluster va fi o asociere pentru interese economice, un organism care ar putea sa rezolve chestiuni de interese financiare in zona. Ar putea fi o asociatie prin care vom avea acces mai facil la licitatii, deoarece, acum, la unele nu putem participa din cauza restrictiilor impuse, care tin de putere financiara sau de dotari tehnice.

ARACO este o asociatie care are alte scopuri, incearca sa rezolve alt tip de probleme, chestiuni legate de legislatie in special, a explicat Dorin Stefan Oltean, director general TCI Contractor General. O data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pe piata locala vor intra companii puternice de constructii, cu efective serioase si utilaje performante. Singuri ne va fi greu sa rezistam.

Este nevoie de o colaborare intre societatile de constructii, pentru a face fata concurentei care vine de afara, a completat Oltean. Contractele sunt tot mai restrictive, conditiile care vizeaza calitatea, dar si penalitatile, sunt din ce in ce mai dure.

Se incearca formarea unui cluster la nivelul Romaniei, pentru ca societatile romanesti sa poata sa ramana pe piata si pentru a ajunge la indeplinirea conditiilor impuse la licitatii, a subliniat Ioan Aschilean, presedinte CA Grup 4 Instalatii, actionar ACI Cluj si membru in Consiliul Central ARACO.

Cum dupa discutiile de la Bucuresti nu s-a gasit deocamdata o solutie finala, e de asteptat ca si in cadrul dezbaterilor de la Cluj sa se intampine unele dificultati. In toate societatile sunt interese, fiecare dintre ele are propriile interese.

Va fi destul de dificil de gasit o varianta a structurii care sa multumeasca pe toata lumea, se ridica probleme juridice si de colaborare, dar cred ca vom gasi pana la urma o formula care sa functioneze, spune Aschilean. Clusterul va functiona pentru anumite lucrari. In cazul licitatiilor pentru lucrari mai mici, va exista competitie chiar intre societati din cadrul viitoarei asociatii.

Clusterul va lucra in cazul unor proiecte care vor depasi o anumita valoare, a explicat Aschilean. Calitatea de membru ARACO nu va fi suficienta pentru ca o societate sa fie eligibila pentru a face parte din UMAC si exista de asemenea posibilitatea ca aceasta sa nu fie o conditie obligatorie pentru viitorii membri ai clusterului.

Filiala Cluj a ARACO (care cuprinde opt judete) numara in jur de 70 de societati membre, ceea ce inseamna aproximativ 60% din constructorii din zona (in jur de 40 de societati sunt din Cluj). Trebuie sa si vii cu ceva. Cred ca sunt in jur de sapte, opt firme care ar putea intra in asociatie, a afirmat Aschilean.

Companiile vor trebui sa indeplineasca anumite conditii, legate de elemente cum ar fi lucrarile din portofoliu sau cifra de afaceri. Desi chiar si acum se fac asocieri intre companiile locale, clusterul ar asigura o activitate mai eficienta.

Structura ar urma sa fie condusa, prin roatatie, de una dintre societatile membre, si ar avea angajati care sa se ocupe de problematica licitatiilor, de documentatie, de punerea informatiilor la dispozitia membrilor.

Constructiile, sector in crestere

Printre scopurile principale ale UMAC figureaza valorificarea capacitatii economico-financiare a societatilor asociate pentru a deveni competitive, cu posibilitati de participare la licitatii de valori mari, orientarea cresterii capacitatii tehnice si profesionale a societatilor asociate in functie de experienta acumulata in realizarea de lucrari similare si de dezvoltare tehnologica si

pregatirea unirii societatilor romanesti de constructii in cadrul unor grupuri asociate pentru a rezista concurentei internationale.

Coordonarea cooperarii societatilor asociate cu cele atrase pentru anumite oferte, pregatirea intocmirii de oferte comune impreuna cu societatile asociate, documentarea societatilor asociate asupra conditiilor de participare la concursurile de proiecte anuntate de institutiile UE se numara, de asemenea, printre obiectivele UMAC.

Discutia vine intr-o perioada in care piata constructiilor este una dintre cele mai dinamice. Constructiile constituie cea mai dezvoltata activitate economica in aceasta perioada, iar cel mai mare ritm de crestere il au locuintele, a precizat Codrea Pop, dirctor executiv al Directiei Judetene de Statistica.

Astfel, valoarea lucrarilor de constructii pe primele opt luni ale anului au fost cu 40,6% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare valoare a lucrarilor fiind atinsa in luna august, cu o crestere de 131,3% fata de aceeasi luna a lui 200

In luna august, s-au eliberat 219 autorizatii de construire, cu 35 mai multe decat in iulie. In primele doua trimestre ale acestui an au fost terminate 400 de locuinte, dintre care 238 in mediul urban. In primele sase luni ale lui 2005 au fost finalizate 475 de locuinte.