Modificarea modului de acordare a subventiilor si de stabilire a pretului de referinta pentru agentul termic furnizat populatiei de catre regiile de termoficare a avut ca rezultat, in majoritatea oraselor, o crestere a pretului care va fi platit pentru incalzirea locuintei in aceasta iarna.

Desi agentul termic va fi subventionat si dupa aderarea la Uniunea Europeana, acesta nu va mai avea un pret national de referinta, ci unul local, care va tine cont de pretul mediu de productie al furnizorului, dar si de specificul zonei, respectiv de conditiile de iarna, de capacitatea de plata a populatiei, de combustibilii folositi la producerea caldurii si de resursele bugetelor locale pentru a subventiona energia termica.

Subventiei de la bugetul local i se va adauga si una directa, de la bugetul de stat, de 45%, pentru achizitia de combustibili. Insa, avand in vedere ca subventiile directe vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2007, potrivit negocierilor Romaniei cu UE, este necesar acordul Consiliului Concurentei pentru a putea fi acordata subventia pentru combustibili.

Astfel, pretul national de referinta, de 107,5 lei/gigacalorie, este inlocuit de pretul local de referinta (PLR). In Cluj-Napoca, acesta este de 114,18 lei/gigacalorie, potrivit hotararii Consiliului Local de saptamana trecuta.

Diferenta dintre costul mediu real de productie al Regiei Autonome de Termoficare (RAT), care este in prezent de 183,4 lei/Gcal, si pretul local va fi platita din bugetul municipalitatii. Consilierii au alocat in acest sens 16,5 milioane lei (peste 4,7 milioane euro), insa sunt de parere ca suma va trebui suplimentata cu inca 1 milion euro.

Clujenii au scapat ieftin

Cresterea cu 6% a pretului agentului termic livrat clujenilor se situeaza sub rata inflatiei din ultimul an. In urma cu o luna, purtatorul de cuvant al RAT Cluj-Napoca, Dorin Racoti, afirma ca pretul local de referinta propus de regie va fi de 110 lei/gigacalorie, cu numai 3 procente mai mare fata de cel de pana acum.

Totusi, pe masa consilierilor a ajuns o propunere de pret de 129 lei/Gcal, iar deliberativul local a aprobat un PLR de 114,18 lei/Gcal, situat intre cele doua extreme indicate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Ordonanta de Guvern care reglementeaza domeniul prevede ca autoritatile locale vor acorda un sprijin de la bugetul propriu de minim 10%.

De altfel, in marile orase, preturile locale de referinta sugerate de ANRE sunt cu 20-40% mai mari decat pretul national stabilit anul trecut. Singurele orase in care acesta a ramas identic cu cel de anul trecut sunt Bucuresti, Drobeta-Turnu Severin si Ploiesti.

Subventii peste subventii

Dorin Racoti afirma ca in perioada octombrie 2005-aprilie 2006, RAT Cluj a livrat consumatorilor 446.000 gigacalorii, la pretul national de referinta de 107,5 lei/Gcal.

In conditiile in care pretul mediu de productie era de peste 180 lei/Gcal, subventiile primite de RAT - ca diferenta intre pretul real de productie si cel de referinta - au insumat 29,7 milioane lei (aproximativ 8,5 milioane euro). In plus, statul (prin Directia de munca) a subventionat agentul termic furnizat clujenilor in sistem centralizat cu inca 6,064 milioane lei (1,7 milioane euro).

Daca pana in prezent, ajutoarele de caldura se acordau numai familiilor al caror venit/membru era sub salariul minim pe economie, o noua ordonanta stabileste ca ajutoarele vor avea valori cuprinse intre 10 si 100% din valoarea facturii, in functie de venitul obtinut pe membru de familie.

Totodata, a crescut pana la 5 milioane de lei vechi limita venitului/membru de familie pentru care se acorda ajutoare. Astfel, potrivit estimarilor reprezentantilor Primariei, numarul beneficiarilor de ajutoare de incalzire, strict pentru energia termica furnizata de RAT, va creste de la 13.573 - inregistrati in 2005, pana la aproximativ 30.000.

Proportional, va creste si suma cheltuita pentru acestea de la bugetul de stat, de la 6 milioane lei (1,7 milioane euro) in iarna 2005-2006, la 15 milioane (4,2 milioane euro) in aceasta iarna.