Lovitura de teatru in turismul romanesc. Lantul RIU Hotels, controlat de cel mai mare tour- operator din Europa, concernul german TUI, ia in calcul varianta de a renunta la singurul hotel pe care il avea in Romania, Fantasy Beach din Mamaia, detinut de SC Antares Hotels SRL.

RIU urmeaza sa ia o decizie finala in perioada imediat urmatoare, dar nu inainte de a primi de la managerul Dumitru Becsenescu macar taxa de consultanta ce i se cuvenea prin contractul pe care cele doua parti l-au semnat.

Asta in conditiile in care, fara voia sa, prestigiosul brand RIU a fost folosit abuziv in litigiul plajelor, deputatul independent de Valcea, Becsenescu, creand din renumele firmei occidentale un instrument de presiune la adresa autoritatilor romanesti.

Precizam in acest sens faptul ca hotelurile RIU nu detin nicaieri in lume o plaja proprie, motiv pentru care reprezentantii firmei nu au emis niciodata pretentii asupra plajei din Mamaia. Utilizarea abuziva a brandului RIU, de care proprietarii concernului habar nu au, este completata de o serie intreaga de ilegalitati pe care managerul Becsenescu le comite la RIU Fantasy Beach din Mamaia.

Naivitatea sau lehamitea celor peste 120 de angajati ai hotelului RIU Fantasy Beach, generata, pe de-o parte, de necunoasterea drepturilor ce li se cuvin, iar pe de alta parte, de mediul putred prin excelenta pe care il dezvolta turismul romanesc, ii permit deputatului Dumitru Becsenescu sa terfeleasca imaginea RIU fara ca acest lucru sa fi avut pana acum repercursiuni.

Este insa greu de crezut ca nemtilor de la TUI- proprietarii lantului RIU- le-ar fi placut sa stie ca managerul lor din Romania nu-si plateste cu lunile angajatii, fie ca sunt cameriste sau directori, sau ca firma Antares, cea care detine hotelul din Mamaia, nu si-a mai platit impozitele la stat din luna mai a acestui an.

Vor afla acest lucru chiar acum, desi prioritatea lor in acest moment este recuperarea taxei de consultanta, pe care Becsenescu trebuie s-o achite pentru tot ce presupune prezenta RIU in hotelul sau: plecand de la know-how si pana la reteaua de turisti pe care TUI o pune la dispozitie.

RIU nu este insa decat unul dintre numele care alcatuiesc interminabila lista de debitori pe care ii are deputatul Becsenescu. Pe langa furnizorii de produse si servicii, atrage atentia in mod special cazul a circa 50 de cameriste, care nu si-au primit inca salariile pe luna septembrie.

Aceasta este dealtfel o practica „marca” Becsenescu, absolut toti angajatii de la RIU Fantasy Beach fiind platiti de fiecare data cu cel putin o luna intarziere.

Abuzurile asupra angajatilor, mascate cu spagi

Din acest motiv, persoanele care au dus greul acestui hotel au plecat unde au vazut cu ochii, iar cele care au mai ramas trebuie doar sa se hotarasca la ce alt hotel se vor angaja.

Dintre cei care au renuntat sa mai fie victimele abuzurilor lui Becsenescu ii amintim aici doar pe Cezar Vitencu, plecat din functia de director de alimentatie publica a hotelului, Radu Cristina, fosta sefa de receptie, data afara retroactiv de Becsenescu, tocmai pentru a nu-i mai plati un salariu si Catalin Butnariu, fostul director general al RIU Fantasy Beach, care se judeca acum in instanta cu Becsenescu pentru ca nu si-a primit salariul pe o luna de zile si plata aferenta concediului. „Avem plati mult mai importante de facut”, era raspunsul invariabil al deputatului Becsenescu, in momentul in care directorii sai il intrebau ce sa le mai spuna angajatilor. Asta in conditiile in care legea stipuleaza foarte clar faptul ca prioritara este plata angajatilor.

Stiau acest lucru si inspectorii ITM Constanta, dar Becsenescu sau oamenii sai rezolvau problema cum stiau ei mai bine, adica prin spaga.

Poate ca lucrurile s-au mai schimbat intre timp la ITM Constanta, cert este ca a fost nevoie la un moment dat de o solicitare directa a Inspectoratului General de Stat al Inspectiei Muncii pentru ca un control sa se desfasoare ca la carte, iar inspectorii sa plece fara spaga aferenta.

Problemele lui Becsenescu nu puteau fi acoperite la nesfarsit prin spaga, iar acest lucru il stie si el foarte bine. Nici macar imprumuturile ilegale dintre firmele sale sau scoaterea intempestiva la vanzare a societatilor care merg bine nu va rezolva mare lucru.

Grupul de firme Antares se afla in pragul colapsului, iar plecarea celor de la RIU din Fantasy Beach nu ar fi decat cireasa de pe tortul falimentului. Vom reveni.