20 iulie 1996. Manastirea „Brincoveanu" de la Simbata de Sus. In frunte cu IPS Antonie, toti erau adunati in jurul lui. Urma ritualul cutremurator al tunderii in monahism.

A pasit incet, in camasa alba si cu parul despletit. L-au intins pe podeaua rece de piatra, rastignindu-l. Undeva in sala, fetita lui, de numai 4 anisori, plingea de frica. Se nastea calugarul Laurentiu, cel ce peste ani avea sa fie instalat Mitropolit al Ardealului.

"Ma fac parinte serafim"

La numai citiva anisori, ori de cite ori era intrebat ce vrea sa se faca atunci cind va fi mare, Laurentiu Streza spunea, mindru, „ma fac parinte serafim". Era un copil obisnuit, nascut din parinti obisnuiti, oameni simpli de la tara, tatal meserias dulgher, mama casnica.

Venise pe lume la 12 octombrie 1947, pe un tarim de vis, la o aruncatura de bat de acest veritabil templu al ortodoxiei romanesti care este Manastirea „Brincoveanu" de la Simbata de Sus. Parintii, Iulian si Viorica, oamenii cu frica lui Dumnezeu, si-au crescut cei trei copii, doua fete si un baiat, cu frica lui Dumnezeu.

Intr-un mediu spiritual bogat, care s-a imprimat involuntar. Baietelul obisnuia sa mearga foarte des la manastire, incercind tot timpul sa-l slujeasca pe parintele Serafim Popescu. Era tiparul pe care vroia sa-l urmeze.

Accident la manastire

Din pacate, la 13 ani, bucuria copilariei avea sa i se curme brusc, in urma unei intimplari tragice. Familia sa a imbracat haine de doliu. Tatal si-a pierdut viata, intr-un accident la manastire.

Indurerat, tinarul Laurentiu Streza trece insa cu bine peste prima grea incercare a vietii. Sufletul sau bun se dovedeste tare intr-o asemenea imprejurare si reface legatura patriarhala cu cea religiosa.

Nu numai ca nu renunta la ideea de a-L sluji pe Dumnezeu, dar isi intareste si mai mult credinta. Isi propune sa mearga sa studieze religia la Seminarul din Cluj. N-avea insa virsta minima impusa, de 15 ani, asa ca ajunge, in cele din urma, la Liceul Teoretic „Radu Negru" din Fagaras.

"Am decis sa studiez matematica. Ca si atunci, si acum consider ca logica matematica ti se imprima in memorie si in tot ceea ce faci", spune IPS Laurentiu.

Intimplare sau lucrarea Domnului?

Cei patru ani de liceu s-au scurs pe nesimtite. Proaspatul absolvent nu rata nici acum vreo ocazie de a intra in manastire. Intr-acolo l-au purtat pasii si de Sarbatoarea Sfintei Maria. S-a bucurat atit de mult de atmosfera de acolo incit, desi casa era aproape, s-a lasat ispitit si a inoptat la manastire.

Intimplare sau poate lucrarea Domnului. A impartit o chilie cu un student... la teologie. In acea noapte, scinteia adormita a credintei a prins iar viata. Curios, l-a intrebat pe student: "Ce-i la teologie". Raspunsul primit a fost revelator: "Daca ai ceva comun cu teologia, vino ca gasesti ce vrei; daca nu, ramii un bun credincios".

La Institutul Teologic

Dorinta de a-L sluji pe Dumnezeu, de ai dedica viata, s-a facut din nou simtita si, dupa ce a studiat singur religia si greca, in toamna anului 1965 intra, cu bursa, la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. A terminat al treilea, cu media 9,25. IPS Nicolae Mladin avea insa planuri mai mari cu cel care, peste ani, avea sa devina Mitropulitul Ardealului.

Acesta il trimite la Bucuresti, la cursurile de doctorat. Laurentiu Streza n-a reusit insa din primul an. A fost o vreme de care se simte totusi legat, pentru ca atunci a cunoscut-o pe Eugenia Stanciu, cea care avea sa-i devina sotie si mama celor cinci copii. Din pacate, au trait impreuna doar 23 ani, dupa care femeia s-a stins. "A fost o adevarata tovarasa, intru bune si rele", spune, cu nostalgie, IPS Laurentiu.

Prima slujba

La terminarea Institutului, Laurentiu Streza a fost hirotonit preot pe seama parohiei Lisa, protopopiatul Fagaras. Prima slujba, ce a avut loc de Craciun, i s-a intiparit puternic in memorie. Il inlocuia pe preotul Moldovan.

Nu mai tinuse nici o slujba, dar nu liturghia era o problema, ci predica. Vroia sa se adreseze la un nivel mai explicit, accesibil pentru oameni. Desi avea emotii, s-a trezit vorbind si gesticulind, ca si cum asta ar fi facut toata viata. La sfirsitul slujbei, s-a apropiat de el copilul cel mare al parintelui Moldovan.

Desi avea numai 12 ani, acesta i-a marturisit ca a inteles totul. „A fost cel mai mare dar", isi aminteste IPS Laurentiu.

Ani de studii

Anul 1970 il gaseste pe lista celor 12 doctoranti: 2 din Sibiu si 10 din Capitala, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. Specialitatea era liturgica pastorala si arta crestina. Continua sa studieze liturgica si peste granita, la Institul Catolic Friborg si Institutul Protestant Bossey din Elvetia, iar la Geneva continua studiile ecumenice.

Intra in contact cu 60 de studenti postuniversitari din 35 de confesiuni si observa cit de valorosa este religia ortodoxa fata de celelalte confesiuni. Are acces nelimitat la cartile occidentului, care promoveaza noul in religie.

In 1985, isi ia doctoratul, cu teza „Botezul in diferite rituri liturgice si crestine", lucrare scrisa sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Ene Braniste, marele liturgist.

Tunderea in monahism

I se oferit episcopia de Covasna si Harghita, dar din cauza copiilor prea mici refuza. Ca preot, era pregatit insa sa-L slujeasca pe Dumnezeu, astfel ca nu mai putea amina prea mult tunderea in monahism, pe care o considera „cea mai cutremuratoare etapa".

Desi copilul cel mare, student la teologie, incerca sa-l convinga sa nu treca la monahism, unul din argumente fiind familia, simte chemarea lui Dumnezeu. Mama lui obisnuia sa citeasca din Noul Testament, si ca un semn divin, cu doua-trei zile inainte de a fi tuns in monahism, aceasta ajunge cu cititul la capitolul Sf. Pavel, in care sta scris: „Nimeni nu-si ia aceasta sarcina decit daca este chemat ca Aaron".

Moment cutremurator

In cele din urma, ziua cea mare a venit. Era 20 iulie 1996. Preotul Laurentiu Streza se simtea pregatit. Avea de parcurs ritualul trecerii la monahism, condus de IPS Mitropolit Antonie, un moment cu adevarat cutremurator. In acea zi, toti erau adunati in jurul lui.

A pasit incet incet in casa Domnului, in camasa alba si cu parul despletit. L-au intins pe podeaua rece de piatra, rastignindu-l. La vederea tatalui intins pe jos, fetita de numai 4 ani a inceput sa plinga.

Momentul era dramatic. Se nastea un nou calugar, Laurentiu, cel ce peste ani avea sa fie instalat Mitropolit al Ardealului.

Episcopul Caransebesului

In acelasi an, mitropolitii Antonie si Nicolae al Banatului, in colaborare cu Patriarhul, hotarasc sa-l numeasca Episcop de Caransebes. Vestea i-a fost data de Mitropolitul Nicolae, care l-a intrebat: „te-ar tenta Episcopia de Caransebes?". Spre surprinderea lui, Laurentiu Streza a refuzat din nou.

Pus intr-o oarecare dificultate, Mitropolitul Banatului a adoptat o alta strategie. I-a spus ca, pe un ton imperativ: „Biserica are nevoie de tine, ca Episcop de Caransebes". In cele din urma, a acceptat.

Mitropolitul Ardealului

Dupa o activitate bogata desfasurata la episcopie, 9 ani mai tirziu, in 3 noiembrie 2005, avea sa fie desemnat noul mitropolit al Ardealului. Pe 13 noiembrie, a fost instalat mitropolit, in catedrala arhiepiscopala din Sibiu, de catre Prea Fericirea Sa, Patriarhul Teoctist, impreuna cu un numeros sobor de arhierei.

Amintiri despre predecesori

Mitropolitul Ardealului isi aduce aminte cu nostalgie despre predecesorii sai. Primul contact il are la virsta de 8 ani, cu IPS Nicolae Balan, cel mai prestigios mitropolit al Transilvaniei, venit la manastire Simbata de Sus pentru slujba. Il intilneste apoi pe IPS Nicolae Colan, pe care il cunoaste mai bine prin intermediul nepoatei acestuia, Elena Leuca, blibliotecara la Institutul de Teologie Sibiu.

Actualul Mitropolit se mindreste ca prima lui reverenda i-a apartinut acestuia. „Mama a modificat-o pentru mine, deorece raposatul IPS Colan era un om mai voinic", spune acesta. Cel mai apropiat sufletului sau a fost insa IPS Nicolae Mladin. L-a pretuit mult pentru ca era direct legat de Manastirea „Brincoveanu".

"La predica vorbea despre Maica Domnului, incit plingea toata lumea. La examenul de admitere, cunoscindu-mi frica pentru examenul la limba greaca, IPS Nicolae Mladin m-a sfatuit sa scriu rugaciunea «Tatal nostru» in romana, dar cu caractere grecesti. Sarmul lui si apropierea de studenti l-au incurajat sa continue studiile.

Mitropolitul Laurentiu isi aminteste cu tristete ca la hirotonisirea sa acesta nu a putut participa. Daca IPS Nicolae Mladin (foto) ii datoreaza inceputurile doctorale, IPS Antonie Plamadeala ii datoreaza consacrarea, sustinind cu ardoare ucenicie directa.

Activitate pastorala

Treizeci de ani de activitate asidua, ca titular la disciplinele Liturgica, Pastorala si Arta Crestina si nu numai, s-au implinit anul acesta, la 1 februarie. Treizeci de ani in care a fost asistent spiritual, duhovnic, lector, consilier economic al IPS Antonie, episcop al Caransebesului si, de la 13 noiembrie 2005, Mitropolit al Ardealului.

Se straduieste sa continuie activitatea misionara, pastorala si culturala a vrednicilor precursori, dar sa introduca si noul. „Avem o deschidere fata de noutatile vietii. Nu sintem fundamentalisti", spune IPS Laurentiu. Dupa un mileniu al unitatii, un altul al sciziunii, cel de-al treilea este o manifestare a dorintei de unitate din partea tuturor bisericilor.

Consiliul mondial al bisericilor a inlaturat ura dintre bisericile istrice, dar nu si din gruparile neoprotestante, in numar de 3000, care cultiva prozelismul. Congresul Special, care se tine din patru in patru ani, si a Treia Adunare Ecumenica Europeana a Bisericilor, din anul 2007, promoveaza educatia tineretului si discuta pe diferite teme liturgice.

IPS Laurentiu se mindreste cu existenta a 35 de seminarii si 15 facultati de teologie, Romania fiind unica tara din lume cu foarte multi preoti si o populatie majoritara ortodoxa in proportie de 86%.

Homosexualitatea, o insulta

Problemele tinerilor constituie o mare preocupare pentru Biserica Ortodoxa Romana. S-au creat tabere speciale cu perelinaj la locurile sfinte, sub indrumarea Pr. Dr. Cristian Almajan. De citiva ani a aparut un post de radio TRINITAS si o carte „Impactul televizorului in dezvoltarea unui copil", iar din aceasta luna va aparea o noua tipografie.

Toate au ca scop o implicare mai mare in educatia tinerilor. Printre problemele prioritare se regaseste homosexualitatea, la adresa careia IPS Laurentiu are o reactie virulenta. „Este o sfidare la adresa Creatiei lui Dumnezeu , anormalul sa devina normal. In taina nuntii, unirea celor doi miri este un act sacru.

Homosexualii se mutileaza", explica IPS. De la an la an, se discuta tot mai mult de pacatul Sodomei si Gomorei, fara a se face ceva concret. „In ziua de astazi sint multe tentatii si provocari, iar consecintele de durata al hedonizarii chiar si in cadrul familiei duc la doua lucruri: o dispozitie spre precocitate sexuala si atractia inversa.

Tinerii aleg calea gresita pentru ca este mai usoara si nu au o educatie sanatoasa. Chiar daca in alte tari s-a legalizat homosexualitatea, Biserica Ortodoxa nu va accepta niciodata un asemenea compromis", afirma IPS Laurentiu. In sinoade se discuta de prejudiciile adus Bisericii prin cartile lui Dan Brown, considerate „actiuni de blasfemie".

Crucea lui Becali

IPS Laurentiu a facut recent un gest care a fost intens comentat, chiar si de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. I-a acordat Crucea Saguniana pentru laici lui George Becali, pentru faptele de milostenie pe care acesta le-a aratat in decursul unor ani de restriste.

"Un consecvent sponsor al bisericii, Gigi Becali a amenanjat camine de noapte, a infiintat cantine pentru saraci si a construit foarte multe case pentru sinistrati. Si toate acestea au constituit o pornire fireasca, nu o obligatie fata de biserica", explica IPS. Spune ca dorinta si felul in care Becali isi sprijina aproapele, devotamentul pentru faptele de caritate, il apropie foarte mult de sufletul bisericii. E un exemplul pe care ar trebui sa-l urmeze toti.

Exorcismul

Biserica Ortodoxa considera ca exorcismul este o practica speciala, deosebit de periculoasa. In general, numai calugarii se pot ocupa de asemnea practici, deoarece sufletul lor sta intr-o permanenta veghe si au puterea sa scoata demonii din om. Un calugar este cel mai supus

lucrarilor satanice, de aceea acesta „noapte se roaga, iar ziua lucreaza". „Daca un preot nu este suficient de pregatit «pentru aceasta interventie

chirurgicala», lucrarea Satanei se pune pe el sau pe familia sa", avertizeaza IPS.

Proiecte

Calauzindu-se pe principiul crestinesc „implineste voia lui Dumnezeu in toate si lasa ceva in urma", IPS Laurentiu continua modernizarea resedintei mitropolitilor Ardealului, reface pictura Catedralei si imprejurimile, introduce o centrala telefonica proprie.

Un alt proiect realizat este repunerea in functiune a fabricii de luminari, pina acum mitropolia fiind nevoita sa importe luminarile. De asemenea, a restructurat organigrama, crescind numarul de locuri pina la 6. Pentru cei nevoiasi, a amplificat serviciu social, a amenanjat un centru de noapte, a luat in custodie doua protopiate, iar ca proiect de viitor este luarea in custodie a spitalului de pe strada Poplacii.

Pentru a usura comunicarea, totodata si o pasiune devenita utilitate a IPS-ului, se intentioneaza introducerea calculatoarelor si a salariilor prin card la fiecare oficiu parohial.

De asemenea, Biserica sprijina actiunea societatii non-guvernamentale Pro-Vita, legata de introducerea in Constitutie a textului: "In Romania, poligamia este interzisa, iar casatoria este permisa doar intre un barbat si o femeie".