Alimentele ecologice devin o afacere si pentru firmele din Romania. Tendinta de consum a acestor produse se face simtita, iar unii producatori au speculat deja metodele prin care pot face bani frumosi, mizand pe lipsa de informare a cumparatorului. Produsele ecologice sunt mult mai scumpe decat cele conventionale, tratate cu E-uri.

O eticheta cu inscriptia BIO poate aduce castiguri mai mari, chiar daca produsul alimentar este imbibat de conservanti si coloranti. La un control amplu al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului au fost prinse la cotitura mai multe societati, in frunte cu celebrul producator Dorna Lactate SA.

Alimentele ecologice, fie ca sunt apreciate pentru calitatile nutritive nealterate de procese chimice complexe, fie ca sunt cumparate din snobism, devin o afacere si pentru firmele din Romania.

Tendinta de consum a acestor produse se face simtita treptat si pe piata romaneasca, iar unii producatori au speculat deja metodele prin care pot face bani frumosi, mizand pe lipsa de informare a cumparatorului. Trebuie mentionat faptul ca produsele ecologice sunt mult mai scumpe decat cele conventionale tratate cu binecunoscutele E-uri.

O eticheta cu inscriptia BIO, aplicata pe ambalaj poate aduce castiguri mai mari, chiar daca produsul alimentar este imbibat de conservanti si coloranti. In plus, legislatia in privinta produselor BIO este stricta, iar la un control amplu al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului au fost prinse la cotitura mai multe societati, in frunte cu celebrul producator Dorna Lactate SA.

Faptul ca Romania nu este inca o piata formata pentru produsele ecologice (comercializate nu in piata de micii producatori agricoli, ci de supermarketuri) permite, de multe ori, inducerea in eroare a cumparatorilor.

Chiar si in cazul alimentelor ecologice cu certificat s-au constatat abateri grave in privinta termenelor de garantie, a informarii clientului asupra continutului caloric sau a ingredientelor folosite pentru preparare. Mai trebuie spus ca alimentele ecologice nu au neaparat un continut mai mic de grasimi decat cele conventionale (lapte, unt, oua, carne etc.).

Singura diferenta intre cele doua categorii de produse se refera la modul de obtinere a alimentelor. Legumele si fructele ecologice sunt cultivate in soluri netratate chimic, iar produsul finit nu este iradiat sau imbibat cu conservanti pentru a fi comestibil o perioada mai lunga de timp. Carnea, ouale si laptele provin de la animale hranite cu nutret nemodificat genetic si netratat chimic.

Drept urmare, termenul de valabilitate al alimentelor ecologice este mai scazut decat al produselor “imbunatatite” cu conservanti.

Temeiurile legale in baza carora se produc si se comercializeaza produsele agroalimentare ecologice sunt Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/aprilie 2000 si Hotararea Guvernului nr. 917/septembrie 2001. Cele doua acte normative stabilesc regulile privind productia ecologica, etichetarea, sistemele de inspectie si certificare, importul - exportul si sanctiunile.

Prevederile legale din Romania la acest capitol sunt armonizate cu reglemetarile UE.

Noua tone de alimente “mincinoase”

In septembrie 2004, secretarul de stat Eduard Gabriel Matei, la vremea aceea presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dispus efectuarea unei actiuni de control la nivel national, pentru verificarea modului de comercializare si etichetare a produselor agroalimentare ecologice.

La cei 124 de agenti economici controlati de inspectorii ANPC s-au gasit aproximativ 9 tone de produse care prezentau abateri de la legislatia in vigoare. Au fost oprite de la comercializare, temporar, peste 8,6 tone de produse, iar definitiv - aproximativ 300 de kilograme.

In urma actiunii de control, inspectorii ANPC au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 204 milioane de lei.

Inspectorii au constatat urmatoarele abateri: nerespectarea prevederilor legale privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice, lipsa inscrierii pe etichete a numelui si/sau a codului organismului de certificare, comercializarea de cascaval complex care avea inscriptionat pe eticheta termenul “BIO”, fara mentionarea denumirii sau a codului organismului de certificare, neevidentierea cu claritate a modului de productie ecologica, depozitarea produselor ecologice in acelasi spatiu cu produsele conventionale, comercializarea produselor agroalimentare ecologice fara a oferi consumatorilor informatiile legale obligatorii.

In timpul controlului, in toate judetele si in municipiul Bucuresti au fost gasite la comercializare produse cu informatiile netraduse in limba romana, inscriptionarea incorecta a datei durabilitatii minimale, inscriptionarea pe etichete a termenului “ecologic”, fara a putea dovedi incadrarea in modul de obtinere ecologic al produselor si comercializarea de produse ecologice cu data durabilitatii minimale depasite.

Trucuri repetate si in 2006

Nici dupa doi ani de la controlul amplu efectuat de inspectorii ANPC, situatia nu este cu mult mai roz.

In urma actiunii dispuse in perioada 7 august -11 august 2006 de actualul presedinte al institutiei, secretarul de stat Catalin Teodorescu, pentru controlul calitatii, a modului de etichetare si comercializare a produselor agroalimentare ecologice, ANPC a constatat abateri la 52% din agentii economici verificati.

Controlul a cuprins 102 agenti economici si a fost verificata cantitatea de circa 5 tone produse alimentare ecologice, din care peste 20% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare, privind protectia consumatorilor.

Ca urmare a deficientelor constatate, organele de control au dispus urmatoarele masuri: oprirea temporara de la comercializare a 840 kg produse ecologice in valoare de 11.000 RON pana la remedierea neconformitatilor constatate, oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 17 kg produse ecologice in valoare de 287 lei RON care erau improprii consumului uman, aplicarea de 53 sanctiuni contraventionale, din care 22 avertismente si 31 amenzi in valoare de 10.100 RON pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

La Dorna, taxat de Protectia Consumatorului

Printre cei taxati de ANPC se afla si SC Dorna Lactate SA Suceava, societate care se afla acum in plin scandal cu fermierii clujeni care au incheiat contracte de exclusivitate pentru livrarea laptelui in schimbul unor microferme ecologice pe care holdingul condus de Jean Valvis urmeaza sa le ridice.

Societatea Dorna nu si-a indeplinit obligatiile, iar fermierii sunt in situatia de a plati rate la banca pentru creditele contractate, desi nu au incasat inca bani de la initiatorul programului.

In urma controlului efectuat de ANPC in luna august a.c., s-a constatat comercializarea produselor agroalimentare ecologice in afara datei durabilitatii minimale la firmele SC Git Prodcom SRL Cluj-Napoca, SC Labirint SRL Sibiu (produsul lapte soia cu ciocolata NATUMI) si SC Hyperion Conserv SRL Botosani.

O alta constatare a fost ca 13 % din produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.

In aceasta categorie au fost consemnate lipsa sau inscriptionarea incorecta a denumirii sub care se vinde produsul la La Dorna Emmental BIO, producator SC Dorna Lactate SA Suceava, comercializat pe piata judetului Iasi si la bautura cu suc de caise si bautura cu suc de piersici si ananas, meniu de pui cu legume si taitei, meniu de pui cu rosii si cartofi, meniu de vitel cu orez si morcovi, meniu de curcan cu legume, din gama HIPP, import Ungaria si Austria, importator SC Consumer Product Network SRL Bucuresti comercializate in judetul Bacau.

Romania, invadata de “turcisme” ecologice

Intrucat Romania este o piata inca neformata pentru consumul de produse cu marca BIO, multe firme straine trimit la export produse care nu indeplinesc normele legale.

ANPC a constatat lipsa inscriptionarii numelui si/sau a codului organismului de certificare la produsele agroalimentare ecologice din gama HERO (piure de fructe, crema de legume cu paste si piure de portocale si banane cu cereale, import Spania, cereale fara gluten si orez cu porumb si banane, import Turcia, importator SC Pirimex SRL Bucuresti si crema de orez - cereale hidrolizate enzimatic, import Turcia, importator SC Eurex Alimentare SRL Popesti Leordeni, jud. Ilfov, toate comercializate pe piata judetului Bacau, produsele ecologice compot de caise ECO si compot de visine ECO, import Bulgaria, importator SC Unicom Grup Impex SRL Bucuresti, comercializate pe piata judetului Brasov, tartine din orez Risette, import Italia, importator SC Riso Scotti Romania SRL Otopeni, jud Ilfov si ulei de porumb nerafinat Arpis, producator SC Man RO SRL Satu Mare, bautura cu suc de morcovi import Ungaria, importator SC Mediplus Exim SA Bucuresti si smantana Cavior, producator SC Cavior SRL Iasi).

Alte nereguli au constat in inscriptionarea unei mentiuni privind valoarea energetica, fara a se inscriptiona etichetare nutritionala la cascaval Dalia, cascaval Penteleu, cascaval Rucar si cascaval Argesel, produse de SC Camylact SRL Vatra Dornei, comercializate pe piata judetelor Cluj si Iasi, unt ecologic BIO La Dorna 82% grasime, producator SC Dorna Lactate SA Suceava.

Speculantii si povestile lor

Informarea eronata a consumatorilor prin utilizarea abuziva a termenului “BIO” este de departe cea mai grava incalcare a drepturilor cumparatorilor.

Spre exemplu, diferite sortimente de cereale integrale neecologice, produse de SC Pentacom SRL Braila, erau etichetate cu mentiunea “Bio nutrivit”, cu inscriptia “Bio” suprapusa pe o frunza verde, mentiuni care creaza confuzii in mintea consumatorilor.

O alta mostra de abuz este a producatorului de paine SC Ecopan SRL Piatra Neamt care facea publicitate pe postul local de televiziune UNU TV Piatra Neamt “Economic, Ecologic, Ecopan”, desi produsele fabricate si comercializate de acesta nu erau ecologice.

Utilizarea prin etichetare / publicitate de afirmatii abuzive a fost constatata la produsul Miere de coriandru - crema, “miere 100% pura” producator SC Agricultura Ecologica SRL Pucioasa, ambalata de SC Apimond SA Baldana, jud. Dambovita si comercializata in jud. Brasov.

Pe eticheta uleiului de porumb nerafinat Arpis, producator SC Man RO SRL Satu Mare, erau inscriptionate “Proprietati speciale ale uleiului din germeni de porumb: efectul antioxidant al continutului mare de tocoferoli si vitamina E, rol protector al pielii si al vederii datorat continutului de carotenoide, lipsa acizilor grasi in structura trans care sunt nocivi pentru organism si care se regasesc in uleiurile rafinate”.

Dorna a fost prinsa din nou la cotitura de ANPC. Inscriptionarea eronata a datei durabilitatii minimale sau lipsa inscriptionarii acesteia s-au gasit la unt ecologic BIO La Dorna 82% grasime si la produsul ecologic BIO Emmental La Dorna, producator SC Dorna Lactate SA Suceava, comercializate pe piata judetelor Iasi si Timis.

Aceste alimente aveau data durabilitatii minimale exprimata sub forma “expira la...” si “valabil pana la...”, fata de sintagma “A se consuma, de preferinta, pana la sfarsitul ....” cu mentionarea locului unde este inscrisa data.

Piata produselor ecologice din Romania, dar mai ales productia autohtona trebuie sa atinga un nivel superior, mai ales ca UE a trasat tarii noastre directive destul de clare privind dezvoltarea acestui segment.

Astfel, in programul global al UE, Romania va fi un important producator de alimente ecologice, aflate la mare cautare in tarile vest-europene care si-au compromis deja pe termen lung terenurile agricole prin tratamente chimice agresive.