Fasuri, caciulite, paltonase si pantofi rezistenti la frig. Asa se prezinta la scoala elevii din Bistrita in aceasta perioada. In clase ii asteapta profesori cu manusi si fulare. Si asta, deoarece temperaturile scazute, sub zero grade Celsius, nu au dus, asa cum ar fi fost normal, la pornirea sistemului de incalzire.

Schimbarea relativ brusca de temperatura si lipsa caldurii din salile de clasa transforma statul in banca intr-o reala neplacere. Situatia se datoreaza in principal faptului ca "Proditerm", societatea care furnizeaza energia termica in sistem centralizat in oras, este falimentara.

Mai bine la tara codas, decat elev la oras

Majoritatea comunelor din Bistrita-Nasaud au actionat din timp pentru aprovizionarea scolilor cu lemn de foc, sobele sau centralele pe lemne au fost curatate si reparate, tocmai pentru ca elevii sa nu inghete de frig in salile de clasa. Daca gospodarii de la tara nu au fost luati prin surprindere de racirea temperaturii, nu acelasi lucru se poate spune si de municipiul Bistrita.

Societatea de termoficare din oras este falimentara, situatie care ameninta municipiul de mai multi ani. O forma alternativa de furnizare a energiei termice nu s-a gasit in toate cazurile, asa ca 14 unitati de invatamant inca racordate la sistemul centralizat de termoficare s-au transformat in frigidere in aceste zile.

In Bistrita se asteapta constituirea noii structuri de personal a Directiei Locale de Termoficare pentru a se da drumul caldurii in cele 14 scoli, dar si autorizatia provizorie de functionare din partea ANRSC.

Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean, Horatiu Catalano, desi temperaturile au coborat, marti, pana la minus 3,2 grade Celsius, problema incalzirii in sistem centralizat nu poate fi rezolvata mai devreme de luna viitoare.

Daca teoretic autoritatile locale nu par prea ingrijorate de sanatatea copiilor, in toate institutiile publice din municipiu: Primarie, Inspectoratul Scolar, institutii descentralizate, Palatul Administrativ, se furnizeaza deja energie termica, pentru ca functionarii sa nu dezvolte afectiuni de sezon la locul de munca.

Prevenirea imbolnavirilor nu este, insa, cuvantul de ordine si in privinta scolilor.

"E groaznic de frig. Cand intri in clasa parca ai deschide usa de la frigider. E mai frig decat afara, unde mai bate soarele. Deja au racit cativa copii si nici eu nu ma simt prea bine. Nu stiu ce fac, dar parca si anul trecut a fost la fel. O sa ne congelam aici pana in noiembrie", s-a plans o profesoara de la Scoala Generala "Lucian Blaga" din municipiu.

Plini de initiativa, elevii clasei a V-a B din cadrul unitatii de invatamant au decis sa protesteze, scriind pe tabla din clasa "Greva" si "VREM CALDURA!".

La fel de nemultumiti sunt si parintii, unii dintre ei trimitandu-si copiii la ore cu o strangere de inima. "Va dati seama cum e sa raceasca chiar acum la inceputul anului? Dam bani pe medicamente si asta ne mai lipseste acum", a spus mama unei fetite din clasa I de la un cunoscut liceu din municipiu.

Caldura, dar fara microbuze

Daca majoritatea unitatilor de invatamant din mediul rural au centrale proprii ori sobe pe gaz sau pe lemne, directorii hotarand - unii de saptamana trecuta, altii de ieri - ca este cazul sa dea drumul la caldura, aici se inregistreaza alte situatii nedorite. Microbuzele scolare promise de MEdC intarzie sa soseasca.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta ieri, seful ISJ a declarat ca cinci comune din judet asteapta de mai bine de o luna sosirea autovehiculelor promise de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), primarii fiind nevoiti sa apeleze la firme de transport private pentru a-i duce pe elevi la scoala.

Potrivit lui Horatiu Catalano, ministerul a amanat sosirea mi-crobuzelor pentru perioada 25 octombrie - 10 decembrie, cand judetul va primi alte 12 masini in plus. Pana atunci, insa, primariile din Urmenis, Livezile, Ciceu Giurgesti, Sanmihaiu de Campie si Spermezeu baga mana in bugetele proprii pentru plata transportului scolar, cheltuielile ridicandu-se la aproape 100 RON de zi in fiecare caz.