Presedintele Basescu a conferit sergentului Laurentiu Serban medalia Serviciul Credincios clasa I pentru razboi, in semn de recunoastere si apreciere pentru devotamentul exceptional dovedit in misiune. Sergentul Serban a fost ranit, in luna aprilie 2006, in timpul executarii unei misiuni de patrulare si monitorizare in teatrul de operatii din Afganistan.

"Pentru orice presedinte e o onoare sa inmaneze unei unitati Drapelul de Lupta, iar prezenta mea aici vreau sa reprezinte in primul rand respectul pentru armata romana, respectul pentru cei care si-au aparat tara dincolo de frontierele ei in pofida aversiunilor politice, si cel mai important lucru, sunteti aceia care fac din decizia politica un element de realitate.

Romania a ales sa fie parte a coalitiei antiteroriste, iar misiunile dumneavoastra se indreapta preponderent spre acest obiectiv", le-a spus presedintele Traian Basescu militarilor, la ceremonialul din curtea unitatii.

Stolojan are preaviz

Presedintele Traian Basescu a declarat ca regreta demisia consilierului sau economic Theodor Stolojan, dar a explicat ca demisia inregistrata luni, 16 octombrie, este rezultatul unui consens al celor doi, presedintele si Stolojan convenind ca noua platforma politica pe care disidentul PNL o va sustine poate afecta imaginea Presedintiei.

"Am avut o discutie cu domnul Stolojan, si-a depus demisia din functie, am convenit amandoi ca dansul sa-si indeplineasca atributiunile pana la 1 noiembrie", a mai declarat presedintele Traian Basescu.

Respect pentru cine merita

Desi au sustinut ca armata lupta pentru cetateni, respectul pentru opinia publica si informarea acesteia, a fost atat de mare, incat conducerea UM 1010 a ales sa mentina mass-media muresene la poarta unitatii pe intreaga perioada de desfasurare a ceremoniei.

"Evenimentul nu are caracter public", a sustinut ofiterul de relatii publice al UM 1010, Dorel Danciu, in timp ce sirul nevestelor, copiilor sau prietenilor care intrau nestingheriti la ceremonie nu mai contenea. Presedintele Basescu a discutat cu mass-media doar la iesire, iar la Primarie a dat de inteles ca nu stia ca presa mureseana nu primise acceptul pentru a participa la eveniment.

Invatamantul, in atentia presedintelui

Presedintele Traian Basescu a avut ieri si o scurta intrevedere cu primarul municipiului Targu Mures, declarand la final ca a discutat despre situatia ulterioara retrocedarii cladirilor in care functioneaza Colegiul National Unirea, Liceul de Arta si Liceul Teoretic Bolyai Farkas.

"Sunt chestiuni care creeaza diferite probleme cu privire la modul in care se va reorganiza practic invatamantul in Targu Mures. Marea problema nu este neaparat finantarea unor cladiri noi, ci amplasarea, pentru ca nu vor putea fi decat undeva departe de inima orasului", a declarat Traian Basescu.

"Este un batalion care a fost deja probat in foc in Afganistan. Pentru mine atribuirea unui drapel de lupta este intotdeauna un moment important, am mai participat la astfel de ceremoniale pentru ca ele reflecta procesul de transformare al Armatei Romane. Se creeaza unitati noi specifice nevoilor nationale, dar si nevoilor aliantelor din care facem parte", Traian Basescu, presedintele Romaniei

Trupe speciale la Targu Mures

Batalionul pentru Operatii Speciale ,,Vulturii" constituie componenta Fortelor Terestre special instruita si dotata pentru executarea misiunilor specifice de cercetare, actiuni de combaterea terorismului, asistenta militara pentru consilierea si instruirea altor armate, actiuni de stabilitate, asistenta umanitara si in sprijinul pacii.

Personal si microstructuri din cadrul acestui batalion au participat la misiuni internationale, in perioada 2005-2006, in Afganistan, in cadrul operatiunilor "Enduring Freedom" si ,,ISAF" (misiuni de patrulare, escorta si paza), si ,,Ana Training" (misiuni de consiliere si antrenare a structurilor noii armate afgane).

UM 1010 Targu Mures a fost practic activata ieri, cu prilejul inmanarii Drapelului de Lupta.

Publicatiile noastre au fost primele care au semnalat, in 2003, executia bazei de tip NATO care urma sa functioneze la Targu Mures.

"Potrivit informatiilor noastre in maxim doi ani de zile, in cazarma de pe N. Balcescu va functiona o baza de pregatire tip NATO. Colonelul Constantin Stiop care a fost trimis de la Oradea in Targu Mures pentru a supraveghea infiintarea unitatii nu a negat aceasta posibilitate, dar a considerat-o prematura. "Unitatea este in curs de infiintare si va pregati militari dupa standarde NATO.

Deosebirea fata de majoritatea unitatilor va fi prezenta anumitor specializari militare mai putin obisnuite, parasutism, alpinism, activitati considerate cu grad de risc ridicat", ne-a declarat col. Stiop in 2003.

Tot atunci se contura si cum va arata unitatea de pregatire a trupelor de elita: "Reamenajarea va presupune construirea unor sali de forta moderne, baze de pregatire specifice pentru parasutisti, bazine de inot, poligoane de tragere sau pentru instructia alpina urbana, cabinete pentru invatarea limbilor straine etc. Bineinteles, detaliile secrete sunt bine pastrate".

Presedintele vrea accelerarea descentralizarii

La finalul intalnirii cu administratia locala si judeteana presedintele Romaniei a insistat pentru accelerarea procesului de descentralizare. "Sanatatea si educatia trebuie si preluate de catre administratiile locale. Mi se pare ca nu mai putem sta cu directori numiti pe la minister. Comunitatea locala este cea care e beneficiarul real.

Ministerele nu sunt mai pricepute decat adminstratia locala in aprecierea nevoilor locale. Sunt lucruri pe care incerc sa le promovez pentru ca stiu in general care e reactia comunitatilor fata de deciziile publice, stiu cat de mare este distanta intre deciziile luate la minister si nevoile comunitatilor", a declarat Traian Basescu.

Militarii Batalionului pentru Operatii Speciale ,,Vulturii" din Targu Mures au primit ieri Drapelul de Lupta al unitatii. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, i-a inmanat comandantului batalionului, colonelul Constantin Stiop, Drapelul de Lupta al unitatii, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in incinta Unitatii Militare 1010 din strada Nicolae Balcescu.

La Targu Mures au mai fost prezenti secretarul de stat si seful Departamentului pentru Politica de Aparare si Planificare, Corneliu Dobritoiu, seful Statului Major General, viceamiralul dr. Gheorghe Marin si seful Statului Major al Fortelor Terestre, general locotenent Sorin Ioan.

Din partea autoritatilor locale a participat trioul - prefectul Ciprian Dobre, presedintele Consiliului Judetean si primarul Targu Muresului, Dorin Florea.