Cazul seamana izbitor cu furnizarea de produse similare la sucursalele societatii Electrica. Inspectorii Garzii Financiare au descoperit ca peste 78 de miliarde de lei vechi au fost pompate intr-o societate din Galati care a aprovizionat ANAR, marfa provenind de la societati fantoma.

Ioan Rosu, fostul director al Directiei Apelor Somes-Tisa din perioada cand s-a facut tranzactia, sustine ca Bucurestiul (conducerea Administratiei Nationale Apele Romane - n. red) a realizat contractul cu societatea Petromet SA din Galati si ca nu a fost chestionat niciodata de politisti pe acest subiect.

Rosu sustine ca la acea data nu putea semna contracte de asemenea valoare, achizitiile fiind facute de structura centrala a ANAR.

Directorul si-a adus aminte, totusi, ca intre Petromet SA si ANAR s-ar fi derulat un contract de barter (schimb de produse - n. red.), insa nu a dorit sa faca alte precizari. Dosarul Petromet se afla acum in atentia politistilor clujeni pentru ca societatea galateana a furnizat produse si altor societati de stat din judet.

Initial, afacerea a intrat in atentia politistilor din Galati la inceputul acestui an, dupa ce Garda Financiara a descoperit ca Petromet SA a livrat marfuri industriale diverse in valoare de 78,8 miliarde lei vechi, constand in principal in echipamente si instalatii electrice si echipamente de protectie, fara sa poata demonstra cu acte provenienta lor.

Facturile prin care marfa a fost cumparata de Petromet SA de la diverse societati s-au dovedit a fi false, iar societatile, la randul lor, erau inexistente. Mai mult, Petromet SA a achitat facturile in numerar, fapt pentru care exista suspiciuni ca platile au fost fictive.

Gabor, director ANAR: Nu vad nici o problema

Echipamentele de protectie furnizate directiilor regionale ale ANAR constau in simple veste reflectorizante, pentru care, spun anchetatorii, Apele Romane a platit preturi de pana la trei ori mai mari decat cele din magazinele en-gros.

Dupa controlul inspectorilor financiari, cazul a fost predat politistilor din Tecuci si procurorilor galateni, iar dosarul a fost extins in judetele Cluj, Oradea si Constanta, unde marfurile au fost plasate de conducerea Administratiei Nationale Apele Romane.

La acea data, compania era condusa de Ovidiu Gabor, care in prezent ocupa functia de director adjunct, fiind inlocuit politic de catre Madalin Mihailovici, membru PD Bucuresti. Gabor s-a aratat surprins de rezultatele controlului Garzii Financiare Galati, spunand ca nu-si aduce aminte sa fi semnat vreun contrat cu Petromet SA.

Gabor a explicat ca ultimul control al Curtii de Conturi nu a scos la iveala vreo neregula la ANAR. Atat timp cat noi suntem descarcati de gestiune de Curtea de Conturi, nu vad nici o problema a conchis Gabor.

Banii publici s-au scurs in afaceri cu fier vechi

Petromet SA, cu sediul in comuna Brahasesti, judetul Galati, face parte dintr-un grup de societati apartinand familiei Dumitru, implicata in special in comertul cu fier vechi.

Prin Petromet SA se fac intermedieri de tot felul, de la produse petroliere, fier vechi si alte deseuri reciclabile. Gheorghe Dumitru, patronul Petromet SA, a refuzat sa faca comentarii vizavi de contractele pe care le-a incheiat cu Apele Romane, dar a declarat ca dosarul sau penal in care este acuzat de evaziune fiscala este la Politia Tecuci.

Gheorghe Dumitru mai controleaza societatile Inometal SA, Arend Com SRL, Pigferm SRL si Grasunii SRL.