Putin inainte de ora 16, in fata statuii lui Matei Corvin e mare forfota. Tinerii din mai multe organizatii maghiare au amplasat un cort pe care au inceput sa-l tapeteze cu lozinci in favoarea infiintarii Universitatii „Bolyai" cu predare in limba maghiara.

„Este o «zi deschisa» a viitoarei Universitati «Bolyai» in care discutam cu oamenii cum isi imagineaza viitorul acestei institutii", spune Bagoly Zsolt, vicepresedintele Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal.

Reprezentantii organizatiilor maghiare - Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal, Comitetul de Initiativa „Bolyai", Uniunea Studentilor Maghiari, Consiliul Tineretului Maghiar din Ardeal - sustin ca manifestarea face parte dintr-o campanie declansata pentru infiintarea Universitatii „Bolyai".

Presedintele Comitetului de Initiativa „Bolyai", Bodo Barna, a declarat la rindul sau ca manifestarea are loc intr-un an aniversar pentru maghiari, deoarece se implinesc 50 de ani de la Revolutia anticomunista din 1956. „Este un prilej de a ne aduce aminte de acei martiri care din cauza evenimentelor care au urmat dupa 1956 au pierit.

Sint trei fosti profesori ai Universitatii «Babes-Bolyai» care s-au sinucis, si din cauza politiei politice", a mentionat acesta.

Printre inscriptiile de pe pancartele afisate in limbile romana si maghiara s-au numarat unele de genul: „Revendicam universitatea noastra", „Vrem universitatea inapoi", „Eliberati universitatea noastra" sau „Dorim finantare din partea Statului roman pentru universitatile Sapientia si Partium". In cursul serii, participantii din Piata Unirii au aprins luminari.

Manifestari similare cu cea de la Cluj s-au desfasurat la Tirgu-Mures, Sfintu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Oradea. Conferinta a universitatilor minoritare

CIB si celelalte organizatii maghiare pregatesc pentru inceputul lunii noiembrie o conferinta internationala la care vor participa reprezentantii a 15 universitati cu predare in limba minoritatilor din Europa. „Sint universitati care au sectii in limba minoritatilor, dar sint si total cu limba de predare in limba minoritatilor", a precizat Bodo Barna. Astfel de universitati exista in Spania, Austria sau Finlanda