Inaltul prelat s-a declarat surprins nu atit de manifestul asociatiei „Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" cu sediul in Buzau, cit de usurinta cu care Ministerul Educatiei si Cercetarii si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj s-au grabit sa il ia in seama fara sa tina cont de prevederile Legii Invatamintului care prevad ca religia este disciplina scolara.

"Aceeasi lege stipuleaza ca elevul, cu acordul parintilor sau al tutorelui, e liber sa isi aleaga pentru studiu religia si confesiunea si, mai mult, e liber sa nu frecventeze ora de religie.

Unde e constringerea? Unde sint reclamatiile elevilor sau ale parintilor? Cum de n-a observat nimeni enormitatea afirmatiei ca aplicarea unei legi in vigoare ar fi o infractiune sanctionata de Codul Penal, asa cum afirma puritanii din Buzau?", se arata intr-un comunicat al Mitropoliei.

IPS Bartolomeu a denuntat campania asociatiei buzoiene si in cadrul predicii rostite duminica in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca. Comentind mesajul evanghelic din Parabola Semanatorului si asemanind copilul nevinovat cu saminta buna, destinata rodirii, mitropolitul Bartolomeu a insistat asupra faptului ca aceasta, daca a cazut intre spini, va sfirsi prin a fi inabusita sau sugrumata.

"Se stie ca scolile noastre sint agresate de tentatia tutunului, alcoolului, a drogurilor, a sexualitatii premature, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament.

Singurele autoritati capabile sa le stavileasca sint familia si scoala, rolul principal revenindu-i religiei, deoarece orice religie din lume il invata pe copil numai binele, ajutindu-l sa se fereasca de rau", a subliniat IPS Bartolomeu.