Presedintele Consiliului National Secuiesc, fostul senator Jozsef Csapo, se va intalni vineri, la Targu-Mures, cu presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela. Cei doi vor discuta despre autonomia Tinutului Secuiesc.

Intalnirea celor doi lideri ai maghiarilor, ambii originari din regiunea secuiasca, are loc dupa o perioada de tensiuni intre CNS si UDMR. Ei incearca acum sa se alieze pentru obtinerea autonomiei teritoriale pentru aceasta zona.

Conducerea CNS poarta de asemenea negocieri cu Uniunea Civica a Maghiarilor, condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, cu Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, condus de episcopul reformat Laszlo Tokes, si cu ceilalti lideri ai bisericilor traditionale maghiare din Ardeal.

Conducerea CNS a anuntat convocarea unei Adunari Nationale Secuiesti, in data de 4 noiembrie, la Sfantu Gheorghe. La ea vor fi invitati toti primarii, viceprimarii si consilierii din judetele Harghita, Covasna si a partii secuiesti din judetul Mures.

Participantii ar urma sa dezbata calendarul unui referendum pentru autonomia Tinutului Secuiesc. De asemenea, ei ar putea vorbi despre ideea lansata de conducerea UDMR, referitoare la formarea unei Uniuni a Tinutului Secuiesc, care sa includa toate unitatile administrative din zona.