Cateva zeci de copii de gradinita, din Iasi si comunele invecinate, au avut de suferit din cauza laptelui produs de SC "Ilvas" SA, firma ce apartine magnatului vasluian Adrian Porumboiu.

Motivele sunt legate fie de faptul ca produsul alimentar a fost transportat la o temperatura sub cea recomandata pe ambalaj, adica 3-5 grade Celsius, fie laptele a ajuns pe masa micutilor (daca a mai ajuns, intrucat de multe ori pungile cu lapte erau sparte) cu proprietatile organoleptice modificate. "Am trimis deja «SANEPID»-ul sa vada despre ce este vorba.

Se pare ca laptele a fost fie prea rece, fie putin acrit. Am vorbit cu domnul Porumboiu si cu directorul unitatii, domnul Gigel Grigore, si le-am spus ca acesta este ultimul avertisment pe care il mai dam.

Ne-am gandit sa reziliem contractul insa asta ar fi insemnat ca timp de o luna, cat dureaza pregatirea unei noi licitatii, cei 20.000 de copii de care se ocupa firma sa nu mai primeasca produsul lactat impreuna cu cornul, in fiecare dimineata", ne-a declarat domnul Iovu Brezuleanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Iasi care are in atributii coordonarea in judet a Programului guvernamental "Cornul si laptele".

Termenul de valabilitate este "putin fortat"

Dupa mai multe sesizari din partea unitatilor de invatamant iesene si patru avize nesemnate de directorii scolilor, sefii CJ se invart de cateva saptamani in jurul contractului cu SC "Ilvas" SA Vaslui si nu au curajul sa-l rezilieze.

Mai mult, dupa o convorbire telefonica intre afaceristul Adrian Porumboiu si vicepresedintele Iovu Brezuleanu, cele doua parti au convenit ca o intelegere de genul "mai dai si tu, mai las si eu" va face ca treburile sa mearga "ca unse".

"Chiar astazi dimineata (marti, 17 octombrie - n.r.) am primit o vizita din partea conducerii «Ilvas», in frunte cu fiul domnului Porumboiu, in calitate de director tehnic, alaturi de care s-au aflat directorul comercial, directorul de desfacere si doamna director economic. Dumnealor mi-au spus ca se pot rezolva problemele pe cale amiabila.

Mai mult, au promis ca saptamana viitoare vor aduce pungi de calitate din Grecia, astfel ca nu se va mai intampla sa se sparga in urma transportului, cum ni s-au plans unii directori de scoli. Ca urmare, s-a convenit ca, pana la remedierea problemelor, sa asigure pentru cei 20.000 de copii ori branza topita, ori cascaval, in greutate similara de 250 grame", a comunicat Iovu Brezuleanu.

Daca problema ambalajelor se rezolva cu pungi din Grecia, ramane totusi un mare neajuns legat de termenul de valabilitate al laptelui.

Una dintre explicatiile pentru care laptele a ajuns acrit la copii, cu toate ca era in teremenul de valabilitate si fusese transportat in conditii optime de temperatura, este faptul ca limita de cinci zile calculata de specialistii "Ilvas" pentru laptele pasteurizat este gresita.

"Ei trebuie sa livreze lapte bun pasteurizat cu termen de cinci zile de la data ambalarii, insa se pare ca termenul este putin fortat", a afirmat vicepresedintele Brezuleanu. Tinand cont de faptul ca vicele Brezuleanu este medic veterinar, putem trage concluzia ca, in domeniul sigurantei alimentare, stie ce spune.

Daca nu ne merge cu scolile, prostim primariile

Nu mai putin de 80 de miliarde ROL de la bugetul de stat vor fi impartite in urmatorul an scolar celor opt firme care vor furniza laptele si cornul pentru programul cu acelasi nume destinat copiilor prescolari si cei de scoala primara din judetul Iasi.

Banii care revin societatii "Ilvas", castigatoare a licitatiei pentru modului II, sunt calculati prin necesarul de buget al Consiliului Judetean astfel: 4.800 ROL pentru o cutie de lapte pasteurizat inmultit cu numarul de copii din modulul pentru care s-a inscris la licitatie, inmultit cu numarul de 176 de zile de scoala.

Ca urmare, SC "Ilvas" va incasa aproximativ 17 miliarde ROL de la bugetul CJ Iasi. "Banii pentru programul guvernamental au venit deja, iar plata se face in functie de preferinta fiecarei firme in parte. Unii vor sa ii incaseze zilnic, altii - precum «Ilvas» - au preferat plata lunara.

Acestia trebuie sa vina cu centralizatoarele si avizele semnate de directorii unitatilor de invatamant. «Ilvas» a intampinat cateva probleme intrucat are patru avize nesemnate de la doua-trei scoli din judet si de la Gradinita nr. 6 din Iasi. Ce nu este semnat nu se plateste, intrucat se poate considera ca nu au livrat laptele", sustine domnul Iovu Brezuleanu.

Acesta a afirmat ca reprezentantii "Ilvas" nu s-au resemnat in fata avizelor nesemnate de directori, ci au aplicat alta strategie: daca au vazut ca profesorii refuza sa semneze de primire pentru laptele din pungile sparte sau necorespunzatoare calitativ, reprezentantii "Ilvas" au mers la primarii din comunele respective, cu care se cunosteau mai bine, pentru a primi parafa si semnatura pe documente.

"Avizele semnate de primarii nu sunt valabile intrucat nu primariile sunt beneficiarii programului. Ca urmare, nu vor primi banii pentru transporturile respective", a mai spus vicepresedintele CJ Iasi.

Prefectura trimite controale si promite "masurile cele mai ferme"

Pentru a arata ca se intereseaza de soarta copiilor din judet Prefectura judetului Iasi a anuntat oficial ca va demara controale tematice la furnizorii de produse alimentare derulate prin programul "Laptele si cornul".

"Referitor la suspiciunile legate de calitatea produselor lactate furnizate catre elevii unor institutii scolare de pe raza judetului Iasi, Institutia Prefectului a solicitat tuturor directiilor deconcentrate din subordine, cu atributii de control in acest domeniu, efectuarea unor controale la toate cazurile semnalate.

De asemenea, controalele vor avea ca tematica si capacitatea tuturor societatilor comerciale care ofera produse prin intermediul programului «Laptele si cornul» pe raza judetului Iasi.

Institutia Prefectului judetului Iasi considera acest subiect ca fiind de maxima importanta si, in cazul in care suspiciunile vor confirma neregularitati, vom solicita CJ Iasi rezilierea contractelor cu societatile care nu au respectat conditiile contractuale, respectiv calitatea produselor in contextul securitatii sanatatii elevilor", a declarat domnul Sebastian Buraga, purtator de cuvant al

Prefecturii Iasi. Imediat dupa analizarea situatiei, reprezentantii Prefecturii promit ca "se vor lua masurile cele mai ferme, conform legislatiei in vigoare".

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri)