Unii membri ai Comisariatului pentru Societatea Civila s-au aflat sau se afla in atentia organelor de cercetare sau urmarire penala, pentru ca se fac vinovati (sau sunt doar invinuiti) de comiterea unor infractiuni, cum ar fi trafic de influenta, insusire de foloase necuvenite, dare de mita, fals si uz de fals, declinare de calitati oficiale false.

De asemenea, printre membrii CSC se afla si “personalitati” care detin afaceri de milioane de euro.

La inceputul acestei saptamani, cotidianul “Buna ziua, Ardeal” a facut o serie de dezvaluiri despre activitatea unei organizatii non-profit aflata la limita legii. Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC) se declara a fi o organizatie care si-a deschis filiale in mai toate judetele.

Membrii CSC au functii de inspector, comisar, comisar-sef, comisar general, similare ca titulatura cu cele ale Ministerului Administratiei si Internelor. In plus, acesti “comisari” au legitimatii si uniforme asemanatoare cu ale functionarilor MAI, folosesc documente oficiale cu antete si stampile asemanatoare sigiliilor de stat.

Insa gafele de care se fac vinovati membrii acestei organizatii incep tocmai de la insemnele de care acestia se folosesc. Stampila este utilizata in mod ilegal, deoarece societatile comerciale, fundatiile sau organizatiile non-profit nu au voie sa foloseasca stampile cu doua cercuri concentrice, avand in centru stema tarii, iar sus scris “Romania”.

Comisari pe valuta

La Cluj, din informatiile oferite de catre comisarul sef al CSC Salaj, Gheorghe Parvu, aflam ca organizatia judeteana a CSC nu intra in conflict cu legea. “La Cluj, toata activitatea noastra are loc sub forma unei organizatii non-guvernamentale pe care am infiintat-o impreuna cu Jecan”, ne declara Parvu.

Acesta ne mai spune ca din cauza unor diferente de ordine interioara au aparut o serie de neintelegeri intre organizatia CSC de la Bucuresti si filiala din Cluj si Salaj. “La Bucuresti, comisarii platesc o taxa de inscriere care se situeaza intre 500 si 1 000 de euro.

Noi nu percepem nicio taxa de inscriere si din aceasta cauza au aparut o serie de nemultumiri legate de modul nostru de administrare a filialei”, ,sustine Gheorghe Parvu, comisar sef al CSC Salaj. Din aceste cauze, se pare ca la Cluj au aparut o serie de framantari interne cauzate de unul dintre comisarii CSC, Nicolae Manastureanu.

“Acesta se autointituleaza comisar sef municipal si ne pune bete in roate. In urma unei intalniri care a avut loc saptamana trecuta la Cluj Napoca, Manastureanu i-a telefonat comisarului general al CSC, Grigore Ioan Prodan, sa-i spuna ca a deschis si el o filiala a Comisariatului Societatii Civile care intra intr-un conflict de interese cu filiala judeteana CSC Cluj”, sustine Parvu.

Din discutiile purtate cu acesta, comisarul sef al CSC Salaj sustine ca membrii Comisariatului Societatii Civile din Cluj se cam feresc sa devina persoane publice. “La intalnirea de saptamana trecuta, majoritatea comisarilor n-au venit pentru ca eu am chemat si reprezentantii presei locale pentru a semna o serie de acorduri cu acestia”, a conchis Gheorghe Parvu.

In urma apelurilor lui Manastureanu, se pare ca Prodan a dispus suspendarea drepturilor pe care comisarul sef Lucian Jecan le avea in cadrul filialei CSC Cluj.

Contactat pentru a ne prezenta punctul sau de vedere in legatura cu miscarile interioare care au loc in cadrul filialei CSC Cluj, comisarul general Grigore Ioan Prodan ne-a declarat ca urmeaza sa trimita un drept la replica in urma articolelor aparute in “Buna ziua, Ardeal”.

Comisari cu explozie intarziata

Acum doua saptamani, datorita unor framantari de ordin interior, conducerea CSC a simtit nevoia sa organizeze o intalnire “la nivel inalt”. Problemele ardente au fost puse pe tapet in incinta restaurantului “Tiver” din Campia Turzii, fieful pesedistilor locali.

In acest cadru, comisia generala a CSC a hotarat infiintarea filialei judetene CSC Cluj, sub directa comanda a lui Mircea Lucian Jecan, comisar sef CSC. Jecan impreuna cu comisarul sef al judetului Salaj, Gheorghe Parvu, a solicitat membrilor prezenti sa faca un raport de activitate si sa se reintegreze in organizatia judeteana nou infiintata.

Insa, la aceasta intalnire au participat doar o serie de persoane direct interesate de beneficiile aduse de o asemenea titulatura, de comisar al Societatii Civile.

Cristian Matei, comisar sef principal euroregiunea centru, mana dreapta a lui Matei, Ovidiu Sas, comisar sef euroregiune centru, Catalin Cuculeanu, comisar sef la Turda, Ioan Moldovan, comisar la Campia Turzii, Dorel Todea, comisar serviciu special de informatii si investigatii, Mircea Lucian Jecan, comisar sef Cluj, Ghorghe Parvu, comisar sef Salaj si mai-marele comisarilor, Grigore Ioan Prodan.

Matei “turdeanul”

Despre afacerile lui Cristian Matei a curs cel putin un rau de cerneala de marimea Somesului. La Turda, cel mai bogat politician este, de departe, Cristian Matei, a carui avere estimata depaseste 1 milion de euro. Cristian Matei detine mai multe spatii comerciale (circa 1.300 mp), are dividende din afaceri, sotia sa este patron in industria textila si si-a renovat o casa dupa ultimele standarde.

Ariesul de Turda este unul din cele doua saptamanale locale din Turda. Pana in primavara anului 2003, publicatia a apartinut oficial consilierului PSD, Cristian Matei, patron al SC Met Dona, societatea editoare. Dupa aparitia pachetului de legi anticoruptie (L161/2003), Cristian Matei a “vandut” ziarul unei societati clujene, Amelco Med SRL.

Societate care apartine unui prieten al lui Cristian Matei. Acesta ne-a declarat ca a intrat in organizatie acum doi ani si jumatate pentru ca a fost atras de idee. “Cand m-am inscris in organizatie nu am platit nicio taxa. Am militat de la inceput pentru obtinerea identitatii juridice la nivel de judet. Adunarea Generala a CSC a votat aprobarea si elaborarea statutului.

In privinta acestei revolte interne, nu ma pot pronunta pentru ca pe Manastureanu si pe Jecan nu-i cunosc foarte bine”, declara Cristian Matei.

Comisarii vargati

Trebuie remarcat faptul ca persoane care detin functii in cadrul incoruptibilei organizatii CSC s-au aflat sau se afla in atentia organelor de cercetare sau urmarire penala, pentru ca se fac vinovati (sau sunt doar invinuiti) de comiterea unor infractiuni, cum ar fi trafic de influenta, insusire de foloase necuvenite, dare de mita, fals si uz de fals, declinare de calitati oficiale false etc.

Printre “incoruptibilii comisari” ai marelui sef Prodan, Dan Laculeanu, de la CSC Dolj, este retinut si aflat in cercetare pentru declinarea in fals a calitatii de ofiter SRI, Aurelia Stan, de la CSC Salaj, arestata in august 2005 pentru trafic de influenta, Dumitru Scutaru si Constantin Amarinei, de la CSC Neamt, primul cercetat pentru trafic de influenta si dare de mita, iar al doilea judecat pentru fals intelectual.

La Alexandria, comisarul-sef al filialei judetene, Andrei Tanase, este un cunoscut lider al lumii interlope locale si se afla in atentia organelor de urmarire penala, Marinel Herciu, comisar de la CSC Bacau, recidivist, cu doua condamnari penale, este cercetat, din nou, penal, la fel ca Remus Ladau, comisar-sef al filialei Arad, care e suspectat de spalare de bani.

Un alt om de la “curtea lui Prodan”, Florin Vasile Tarta, cetatean austriac de origine romana, cunoscut pentru infractiunile de evaziune fiscala prin introducerea de marfuri de contrabanda in tara, a fost numit reprezentant al CSC in relatia cu Agentia Nationala a Vamilor.

Membrii Comisariatului pentru Societatea Civila - judetul Cluj

Comisar Sef al Judetului - Jecan Mircea-Lucian

Adj. al Comisarului Sef - Campian Dorel Cosmin

Comisar sef mun. Dej - Csaltos Andrei

Comisar Dej - Molnar Valentin Gavrila

Comisar Dej - Balan Ionel Marcel

Comisar sef mun. Campia Turzii - Moldovan Ioan

Comisar sef adj. Turda - Bardan Cosmin Radu

Comisar Campia Turzii - Bothaza Dan Marius

Comisar - Bratfalean Ilarian Iacob

Comisar - Bratfalean Alexandru

Comisar coordonator - Deusan Ion Alexandru

Comisar dir. anchete extrajudiciare - Gurzau Adrian

Comisar dir. transport - Sarmasan Marius Adrian

Comisar dir. medicina - Stamatian Vasile

Comisar dir. medicina - Leuca Cristian Adriana

Comisar SSII - Moldovan Petru

Comisar sef euroregiune centru - Sas Ovidiu Aurelian

Comisar sef principal euroregiunea centru - Matei Cristian Octavian

Comisar SSII - Todea Dorel

Inspector SSII - Corpodean Traian

Inspector SSII - Moldovan Paul Andrei

Comisar antifrauda-Gherla - Lador Carmen Zina

Consilier principal - Jiman Alin

Consilier dir. persoane cu handicap - David Plesa

Consilier - Hruban Septimiu Florin

“Comisariatul pentru Societatea Civila (C.S.C.) si-a inceput, in mod oficial, activitatea la data de 01.10.2003. Cadrul legal de infiintare este stipulat in prevederile O.G. 26/2000, modificate prin O.G. 37/2003. CSC are personalitate juridica prin incheierea de sedinta din 03.09.2003, data in dosarul nr. 143/PJ/2003, de catre Judecatoria Sectorului 2, Bucuresti”.