Imediat dupa producerea accidentului, seful Parchetului judetean a fost testat de ofiterul de la circulatie cu aparatul etilotest, care a aratat o proportie de 0,66 mg/l alcool pur in aerul expirat. Acest lucru l-a facut pe politist sa-l duca pe Moldovan la Clinica Medicala III pentru recoltarea de probe biologice, prima proba fiind luata la ora 23.40.

In 17 octombrie, Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, unde seful Politiei Rutiere Cluj, Alexandru Muresan, spune ca a dus personal probele in recipiente sigilate, a dat rezultatul: 0,75 grame de alcool la mie la prima proba si 0,65 grame la mie la a doua proba. Ceea ce a surprins pe unii politisti este diferenta mica dintre ce a indicat aparatul etilotest si rezultatul IML.

Politistii spun ca, de multe ori, alcoolemia in aerul expirat este dubla in sange. Aparatele folosite de politisti nu sunt omologate si nu constituie proba in instanta. Ceea ce ramane este buletinul medico-legal.

Muresan a explicat ca proportia afisata de aparatul etilotest poate fi influentata de multi factori umani si are rolul de a-i arata politistului daca trebuie dus soferul la test biologic. Pentru asta, aparatul trebuie sa indice peste 0,40 mg/l.

Procurorii nu ancheteaza cazul

Pentru ca fapta lui Moldovan ar constitui infractiune numai daca nivelul alcoolemiei ar fi fost de 0,80 grame la mie, prim-procurorul s-a ales doar cu o amenda contraventionala de 200 de lei si suspendarea permisului de conducere pe trei luni.

Surse judiciare au spus, insa, ca la nivelul conducerii IPJ Cluj s-a avut in vedere si trimiterea dosarului pentru o mai profunda analizare a accidentului la Parchetul Curtii de Apel (PCA) Cluj.

De altfel, ieri dimineata, purtatorul de cuvant al IPJ, Raluca Seucan, a spus reporterilor ZIUA ca Biroul cercetari penale din cadrul Inspectoratului a trimis dosarul la PCA, deoarece aceasta institutie are competenta de a cerceta un prim-procuror.

In cele din urma, procurorul general al PCA, Ilie Narita, a precizat ca nu a primit nici un dosar pe numele lui Moldovan si ca nici nu se impune vreo ancheta, avand in vedere nivelul alcoolemiei.

Legat de o eventuala demisie a lui Moldovan, procurorul general PCA a spus ca aceasta problema tine strict de persoana in cauza. Intrebat ce ar face el daca ar fi in situatia subordonatului sau, Narita a replicat: „Eu nu o sa ajung in situatia asta.

A ras indicatoarele si s-a dat peste cap

Prim-procurorul Nicolae Moldovan conducea, in seara zilei de 16 octombrie, autoturismul personal pe Drumul National 1, venind dinspre localitatea Gilau spre municipiul Cluj-Napoca.

Inainte de intrarea in sensul giratoriu din comuna Floresti, masina procurorul a maturat de indicatoare zona verde ce desparte sensurile de ciculatie, dupa care, din cauza impactului cu bordura, s-a intors cu rotile in sus.

Primii la fata locului au fost agentii de politie Ghiran, Maris si Tulbure, de la postul din Floresti, care au dirijat traficul in zona. Ghiran le-a spus reporterilor ZIUA ca nu l-a vazut pe sofer si ca nu a discutat cu el, astfel ca nu poate aprecia daca era baut.

Din partea Politiei Rutiere Cluj s-a deplasat la fata locului pentru cercetari ofiterul Bolboaca, care a gasit rasturnat autoturismul Dacia Logan.

Conform Politiei Rutiere, din verificari a rezultat ca Moldovan, din cauza ca nu a adaptat viteza la drum, a pierdut controlul autoturismului, care a derapat si s-a rasturnat in sensul giratoriu, distrugand trei indicatoare rutiere. Procurorul a fost ranit usor si nu a necesitat internarea intr-o institutie medicala.

Ciudat este ca Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) nu a inclus accidentul din Floresti de luni, de la ora 250, in buletinul informativ de a doua zi, in care aparea alt accident din acea seara. Dupa ce mass-media si-au manifestat interesul pentru caz, conducerea IPJ a emis, ieri dupa-amiaza, un comunicat referitor la procurorul Nicolae Moldovan.

Avea viteza mare

Reporterii ZIUA s-au deplasat, ieri, la locul accidentului si au observat ca, pe drumul pe care venea Moldovan spre Cluj-Napoca, cu doua sute de metri inainte de sensul giratoriu, exista indicatoare, ca urmeaza curbe si ca urmeaza semnul cedeaza trecerea, o trecere de pietoni si sediul Politiei din Floresti.

Cu toate acestea, un martor a declarat pentru ZIUA de Cluj ca a vazut autoturismul Dacia Logan venind cu viteza mare si ca, apoi, a auzit o bubuitura. Martorul, care nu a dorit sa-i fie facuta publica identitatea, a spus ca a vazut stopurile de frana aprinzandu-se un pic inainte ca masina sa izbeasca bordura refugiului dintre sensurile de mers.

La fel, proprietara unei case din apropierea sensului giratoriu a spus ca a auzit doar o izbitura puternica, nu si frana. Toate acestea se bat cap in cap cu o precizare facuta de procurorul Moldovan pentru superiorul sau, Ilie Narita, pe care l-a instiintat ca a incercat sa evite un animal aparut brusc pe carosabil.

Politistii nu au consemnat in concluziile lor nimic despre acest animal misterios, despre care prim-procurorul spune ca i-a aparut in fata masinii. Narita l-a instiintat pe procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, cu privire la evenimentele in care a fost implicat Moldovan.

La finalul cercetarilor ce se efectueaza fata de Nicolae Moldovan, urmeaza sa se stabileasca natura sanctiunilor ce vor fi aplicate, se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului General, dat publicitatii ieri seara.

In ciuda insistentelor redactorilor ZIUA de Cluj, procurorul Moldovan nu a putut fi contactat, aflandu-se in concediu de odihna si avand telefonul inchis.

Statutul magistratilor

Art. 1 - Admiterea in magistratura a judecatorilor si procurorilor se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii. Art. 96. - Judecatorii si procurorii raspund disciplinar pentru abaterile de la indatoririle de serviciu, precum si pentru faptele care afecteaza prestigiul justitiei.

Exista precedente

De-a lungul timpului, Justitia din Ardeal s-a confruntat si cu alte scandaluri in care au fost implicati magistrati bauti la volan. Un caz celebru este cel al fostului presedinte al Tribunalului, Ionica F. Pop, care, dupa ce a fost gasit de politisti conducand sub influenta bauturilor alcoolice, s-a retras de la conducerea instantei.

In cazul tragicului accident de masina in care judecatorul Ioan Georgiu si-a pierdut viata, la fel, au existat discutii despre faptul ca acesta ar fi condus in stare de ebrietate. La Mures, judecatorul Gherghely Adam a fost depistat in trafic cu o alcoolemie de 1,4 grame la mie, iar, in urma acestui eveniment, a parasit magistratura, apucandu-se de avocatura.

Clujenii il sfatuiesc sa demisioneze

Stefan M., 85 de ani, jurist Daca nu cunosc dosarul, nu ma pot pronunta. Am nevoie de datele obiective ale acestui caz pentru a-mi forma o opinie.

Mircea P., 55 de ani, subinginer Cum sa ramana in functie daca a incalcat legea, mai ales daca face parte din Procuratura? Cred ca normal ar fi sa fie schimbat din functie.

Claudia R., 31 de ani, secretara Cred ca ar trebui schimbat din functie. Sper sa raspunda in fata legii, ca orice cetatean al Romaniei, nu in functie de pozitia inalta pe care o ocupa.

Romeo R., 32 de ani, sofer Poate ramane in continuare in functia pe care o ocupa, atata vreme cat accidentul nu s-a produs in timpul programului de lucru, ceea ce ar agrava circumstantele destul de rusinoase, pana la urma. Cat despre implicarile legale, cred ca ar trebui sa fie pedepsit ca orice persoana care a gresit in fata legii.

Daniela B., 22 de ani, studenta Pentru un astfel de act iresponsabil, cred ca ar trebui schimbat din functie, cu atat mai mult cu cat detine o pozitie de conducere. Ar fi trebui sa fie mai temperat si mai constient.