Plafonul a crescut cu 2 milioane de lei

Peste 50.000 de clujeni ar putea primi ajutoare pentru incalzire in iarna acestui an, arata estimarile Serviciului de Protectie Sociala din cadrul Primariei Cluj-Napoca. „Acest fapt se datoreaza maririi plafonului la 5 milioane de lei in acest an.

E un plafon destul de generos, care permite acordarea acestor ajutoare mai multor clujeni, avind in vedere ca anul trecut acesta se situa undeva pina spre 3 milioane de lei“, explica seful Serviciului de Protectie Sociala din cadrul Primariei, Valer Morar.

Astfel, clujenii care nu au un venit net mediu lunar de pina la 500 de RON, adica 5 milioane de lei vechi, pe membru de familie pot beneficia de ajutoare lunare, acordate pentru incalzirea locuintelor.

Persoanele interesate de obtinerea acestui ajutor trebuie sa ridice si sa completeze formularele cerere si declaratia pe proprie raspundere, ambele formulate de reprezentantul familiei si sa le depuna pina in 25 octombrie fie la sediul RAT Cluj-Napoca, de pe B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 79, fie la caseriile E. On Gaz Romania de pe str. Decebal nr. 93-95 si pe str. M-sal I. Antonescu nr. 11A.

Ajutoare stabilite in functie de sistemul de incalzire utilizat

Pentru clujenii care isi incalzesc locuintele prin intermediul energiei termice din sistemul centralizat, statul ofera o compensare procentuala a valorii efective a facturii, care se situeaza intre 10 si 90 %.

Pentru familiile si persoanele singure cu venituri reduse care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale, valoarea ajutorului lunar se acorda in lei, doar titularilor contractelor cu furnizorii. Astfel, cei mai multi bani ii primesc clujenii care nu au un venit net mediu de 125 de RON, valoarea ajutorului depasind 2 milioane de lei.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale se acorda in cuantumurile stabilite, dar nu mai mult decit valoarea facturii individuale.

Verificarea declaratiilor se va face aleatoriu

Formularul cerere cuprinde informatii cu privire la componenta familiei si trebuie sa fie insotit de o declaratie pe propria raspundere, in care reprezentantul familiei sa mentioneze veniturile nete realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii. Nu este nevoie de prezentarea cuponului de pensie sau a unei adeverinte de salariu la depunerea cererii.

"Verificarea declaratiilor se va face prin sondaj“, sustine seful Serviciului Protectie Sociala din cadrul Primariei clujene.

In cazul in care intervin schimbari in situatia familiala si a veniturilor acesteia, titularii ajutoarelor pentru incalzire au obligatia de a comunica modificarile survenite primarului in termen de 5 zile, prin depunerea unei noi declaratii pe propria raspundere.

Potrivit Ordonantei Guvernului, nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 RON (10 milioane de lei vechi) la 10.000 RON (100 de milioane de lei vechi).