Colegiul Director al Asociatiei de Vanatoare Darul Calimanilor a hotarat ieri excluderea primarului comunei Rastolita, Gheorghe Mogila, din asociatie * Colegiul a retinut ca, in timpul partidei de vanatoare desfasurata duminica trecuta, Mogila a impuscat un porc mistret pe care l-a ascuns, incalcand astfel statutul asociatiei, legislatia in domeniul vanatorii si etica cinegetica * Hotararea de

excludere care ii va fi comunicata astazi va atrage dupa sine si retragerea permisului de port-arma * Prin actul de braconaj savarsit, primarul si-a creat un imens prejudiciu de imagine, dar aduce deservicii si PNL, partidul pe care il reprezinta * Solicitam Politiei investigarea acestui caz, Mogila savarsind, totusi, o infractiune

Gheorghe Mogila, primarul comunei Rastolita, a fost exclus ieri din Asociatia de Vanatoare Darul Calimanilor prin hotararea Colegiului Director al asociatiei. Reprezentantii conducerii asociatiei ne-au confirmat ieri, ca Mogila este exclus, urmand ca astazi hotararea sa ii fie comunicata acestuia.

Colegiul Director al Darului Calimanilor a luat decizia de excludere pentru ca Mogila a incalcat grav obligatiile pe care si le-a asumat potrivit statutului asociatiei, dosind duminica un porc mistret pe care l-a impuscat.

Gheorghe Mogila a participat duminica, alaturi de alti noua vanatori, la o partida de vanatoare organizata de Asociatia de Vanatoare Privata Darul Calimanilor in baza autorizatiei de vanatoare colectiva emisa in 15 octombrie. Partida a fost condusa de directorul asociatiei, Doru Salca. In timpul vanatorii, primarul Mogila care s-a asezat in standul cel mai indepartat a tras un foc de arma.

La finalul vanatorii a fost intrebat de directorul asociatiei daca a impuscat ceva, iar, destul de incoerent, Mogila a baiguid ca a ranit un urs. Potrivit legislatiei in domeniu, daca un animal este ranit, acesta trebuie urmarit, iar daca este omorat, trebuie declarat. Primarul din Rastolita nu a facut insa acest lucru.

Mai mult, Mogila a participat la belirea, transarea si impartirea celor doi porci mistreti vanati (asa cum apare si in autorizatie la rubrica recolta de vanat) fara nici o jena, iar apoi a plecat acasa cu pachetelul sau de carne. Dupa aceea s-a intors cu masina, a recuperat mistretul vanat pe sest si l-a ascuns.

Reprezentantii asociatiei ne-au declarat ca au fost sunati, au verificat si, intr-adevar, primarul a dosit mistretul, fapta care din punctul nostru de vedere este braconaj. De altfel, potrivit reprezentantilor asociatiei, pus in fata acestor dovezi, Mogila si-a recunoscut fapta, care constituie o incalcare flagranta a legislatiei si a eticii vanatoresti.

In urma savarsirii acestui act grav de indisciplina, Colegiul Director a luat hotararea de a-l exclude din asociatie.

Fara permis

Pentru braconierul Mogila insa consecintele vor fi mai grave. Hotararea de excludere va fi transmisa astazi, dupa cum ne-au informat reprezentantii asociatiei, nu doar primarului, ci si Serviciului Arme si Munitii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, pentru ca pierderea calitatii de membru atrage dupa sine si pierderea dreptului de a detine un permis de port-arma.

Apoi, teoretic, Politia ar trebui sa se autosesizeze in cazul primarului si sa demareze propria ancheta, mai ales ca totul indica ca Mogila a comis o infractiune. De altfel, solicitam si noi o investigare a cazului si comunicarea rezultatelor anchetei, cu toate ca exista temeri ca Mogila va trage sforile si va face presiuni pentru a scapa cu fata curata.

De asemenea suntem curiosi care din asociatiile din zona - AJVPS, Cerbul Lunca Bradului, Hermina de la Chiheru - il vor primi ca membru, stiindu-i antecedentele, pentru ca sursele noastre din Rastolita si Lunca Bradului ne-au declarat ca primarul Mogila nu se afla la prima abatere de acest gen, dar pana in prezent actele sale de braconaj nu au putut fi dovedite.

Solicitam de asemenea o pozitie oficiala a PNL, partid din care Mogila face parte, tinand cont ca primarul a adus prejudicii de imagine nu doar siesi, ci si liberalilor.

Speram ca, prin aceasta excludere, braconierii sa se gandeasca de doua ori inainte de a intra in padure si a vana ilegal. Iar Mogila va invata poate ca nu merita sa iti risti cariera, sa iti distrugi imaginea, sa iti faci de rusine comunitatea si partidul din care faci parte pentru cateva kilograme de carne obtinute gratis, dar ilegal.

Asupra cazului Mogila vom reveni imediat ce Politia - daca se va autosesiza - va incheia ancheta.