71.500 de apartamente din judetul Mures vor putea fi dotate cu izolare cu poliester expandat si geamuri de tip termopan, conform Proiectul de reabilitare termica a apartamentele aflate in imobile supraetaje, la o treime din costuri sau chiar gratis. Proiectul a fost prezentat presei de prefectul judetului Mures, Ciprian Dobre.

"Din 2002 exista act normativ pentru proiectul de reabilitare termica, act care a fost revizuit si 2005. In prezent dorim implementarea lui cat mai grabnica si in judetul Mures, incepand cu municipiul Targu Mures si continuand cu Sighisoara, Reghin, Tarnaveni, Ludus si Sovata.

Prin masurile cuprinse in proiect se doreste reducerea costurilor de intretinere si eliminarea risipei de energie", a declarat Ciprian Dobre. Implementarea proiectul trebuie sa inceapa printr-o hotarare a Consiliului Local care sa prevada reabilitare termica.

Procesul va continua cu desemnarea unei comisii de specialitate pentru inventarul cladirilor, apoi pentru un audit energetic al locuintelor. "Sunt judete care au inceput aceasta implementare, Cluj, Harghita, sau Covasna sunt numai cateva exemple. Am avut discutii cu autoritatile din aceste judete si speram sa inaintam repede cu implementarea proiectului", a continuat Dobre.

Finantarea acestui proiect vine din trei directii, 34 la suta, banii proveniti din fonduri bugetare, 33 la suta din bugetul Consiliului Local si restul de 33 la suta din fondurile Asociatiilor de Locatari.

Pentru partea de finantare ce revine Asociatiilor, acestea pot aplica pentru o finantare din fonduri structurale de la Uniunea Europeana, sub capitolul economii la energie produsa conventional. Cum aproape jumatate din populatia judetului Mures locuieste in imobile supraetajate, tratarea cu seriozitate a proiectului de catre autoritatile locale si judetene este imperativa.

"Am discutat cu Laszlo Borbely, Ministru Delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului si in maxim 2 saptamani vom avea intalniri cu asociatiile de locatari si cu consiliile locale", a subliniat Ciprian Dobre.