. La Spitalul Judetean a fost instalat, interimar, Adrian Strambeanu (un fost medic la o schela petroliera), iar maternitatea a fost adjudecata de Calin Boieru. Miza: fondurile importante pe care sistemul sanitar le gestioneaza si care ar trebui sa se scurga in directii de dinainte stabilite. Daca ar fi sa amintim doar investitia de cateva milioane de euro de la Spitalul Judetean.

Cum din aceasta ecuatie lipsea un element extrem de important si anume Casa de Asigurari de Sanatate, liberalii lui Semcu s-au hotarat sa dea asaltul final.

Bugetul casei din acest an, de aproape 240 de miliarde, le-a facut cu ochiul oamenilor lui Semcu inca de pe vremea in care Nae Alexandri, actualul subprefect, a incercat tot ce-a fost omeneste posibil sa-si faca loc printre manuitorii de bani. Nu i-a iesit si lucrurile pareau ca s-au linistit.

La aproape un an de la aceste intamplari, apele se involbureaza din nou si totul a inceput de la niste morti.

Servicii medicale pentru 9.632 de morti

Daca lucrurile nu va sunt clare pe moment, aveti putintica rabdare, stimabililor! Va dumirim imediat. In august 2005, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate incheie un protocol cu Serviciul de evidenta a populatiei, prin care se analizau listele cu persoanele inscrise la medicii de familie. Mai pe romaneste, Casa incerca sa se dumireasca daca aceste liste corespund sau nu realitatii.

Operatiunea a avut si cateva episoade amuzante, in care s-a vazut cam ce harababura este si pe la Serviciul de evidenta a populatiei. Ca sa nu muriti de curiozitate, va spunem doar ca au existat cazuri de oameni care figurau in acte ca fiind morti, ei traind bine mersi.

Cum s-a ajuns aici? Pai, functionarul de la evidenta a trecut din neglijenta numele persoanei care a raportat decesul si nu pe cel al decedatului.

Trecem mai departe si la ora bilantului se ajunge la o cifra de 9.632 de persoane care figurau pe listele medicilor de familie si care, in fapt, erau decedate. BUUUN!

Cinci miliarde luate pe naspa

Cum cei 361 de medici de familie care aveau contract cu casa erau platiti si in functie de numarul de pacienti aflati pe liste, ei au fost obligati sa restituie sumele pe care le-au incasat ilegal. Nu comentam acum, ca s-ar infuria prea multa lume, faptul ca in unele cazuri apareau servicii medicale acordate (si platite de catre Casa) unor morti.

Ramanem la cele 4,2 miliarde pe care medicii ar fi trebuit sa le returneze, esalonat, Casei, basca penalitati de vreo 500 de milioane.

Un proces si o partida de pescuit in ape tulburi

In aceasta conjunctura, care a tensionat foarte mult atmosfera, liberalii au inceput sa pescuiasca in ape tulburi. Nimeni nu prea are chef sa dea banii inapoi si 130 de medici de familie, in frunte cu doctoritele liberale Simona Schnelbach si Cosette Ionescu, au contestat Hotararea Casei la Comisia de Arbitraj.

Foarte bine, de-asta exista astfel de comisii, pentru ca cei care se simt nedreptatiti sa-si caute dreptatea. Oricum, din cei 130 de medici 70 si-au retras plangerile.

Paralel cu acest demers, pescuitorii in ape tulburi si-au spus ca exista posibilitatea unor castiguri cat se poate de personale. De aceea, liberalei Schnelbach i-a trecut prin cap ca i-ar sta tare bine in fruntea CAS Prahova, putand profita si de contextul nemultumirii medicilor de familie.

Pentru a da o si mai mare greutate demersului, Adrian Semcu, campionul traficului de influenta, a inceput sa bata drumul CNASS pentru a-i pune o pila lui Schnelbach. Mai mult decat atat, au inceput memoriile si catre minister, prin care s-au semnalat mari nereguli ale actualei conduceri.

Ramane cum am prestabilit?

Cum sistemul liberal punitiv din sanatate functioneaza perfect, s-au gasit si controlori care au venit cu concluziile deja scrise de la Bucuresti. Dupa un control in care in doua zile jumatate au verificat activitatea pe ultimii trei ani a Casei Prahova, s-a decis sanctionarea administrativa a actualei conduceri.

Problema, in acest moment, este ca jocurile politice tind sa inlocuiasca orice alt criteriu. Liberalii vor sa-si propulseze propriul om in aceasta institutie si pentru asta sunt gata sa faca aproape orice.

Inclusiv sa incerce sa o puna in fruntea unei institutii pe doctorita Schnelbach, o liberala care s-a facut remarcata prin tacerea din Consiliul Local, prin supercabinetul pe care si l-a dat pe strada Rudului din aceasta pozitie si prin faptul ca ingrijeste oficiosul Partidului National Liberal. Alaturi de ea, Adrian Semcu isi face datoria si preseaza la greu.

Caci, dupa ce si-a pus oamenii in toata Directia Agricola, Silvica si pe oriunde si-a mai propus, mai are un mic lucru de facut pentru a incheia bucla in sistemul sanitar. Casa. Fiti siguri ca vom reveni!