Serban ne-a cautat saptamana trecuta, fiind in vizita in tara, pentru a ne povesti indignat cine e Dumitrache, cum a ajuns securist, ce legatura este intre el si judecatorul Adrian Bordea si cum a trecut securistul de cateva ori pe langa bataie, dupa Revolutie.

Claudiu Serban s-a stabilit in Italia, dar, inainte de '89, a dobandit cetatenia belgiana. Pana sa paraseasca tara insa, a fost tinta Securitatii, care nu a reusit sa-l convinga sa ramana.

"Era prin 1981. Vroiam sa plec din tara cat mai repede si asta m-a transformat intr-o tinta. Am avut onoarea de a fi caftit de mai multe ori de un comando format din Gheorghe Dumitrache, Marian Urtila, Nicolae Marinescu (care dupa '90 a ajuns la Garda Financiara, unde vrea sa se reangajeze acum, vom reveni asupra subiectului, n.a.), Mugur Preda si unul Dumitrascu. Niste nenorociti.

De-aia, cand am auzit ca Dumitrache a fost arestat, m-am bucurat sincer. Mi-a trecut repede cand am vazut ca a fost eliberat si m-am suparat de-a dreptul cand am vazut cine l-a pus in libertate pe securistul Dumitrache.

"Taica-su a dat oi multe, ca sa-l bage la scoala!"

Dupa cum stiti deja, Gheorghe Dumitrache si Ovidiu Soare si-au incheiat concediul de patru zile la mititica prin votul dat de un complet al Curtii Supreme de Justitie, format complet aiurea, din noua judecatori, dintre care sapte civilisti.

Mai mult, unul dintre cei noua a fost celebrul, de acum, Adrian Bordea, despre care ati aflat din presa ca ar fi fost anchetat in acelasi dosar, in calitate de faptuitor. Bref, omul a fost suspectat ca, pe vremea cand era presedintele Tribunalului Dambovita, la solicitarea ofiterilor SRI, a facut un pui de trafic de influenta, nu foarte mare, intr-un dosar, in favoarea unor cetateni italieni.

Capisci? Chestiunea asta il facea pe Bordea un pic incompatibil, iar omul nu avea ce sa caute in sala de judecata. Ba trebuia sa-si anunte si superiorii. Desigur, Bordea se crede martor, nu parte in dosar.

Si, ca sa va lamurim pana la capat, mai precizam ca Bordea asta a fost luat la intrebari de procurorul Doana, in urma celebrului caz "Blindo Romano", unde a avut de dat cateva raspunsuri si fostul bos al SRI, Virgil Magureanu.

E vorba de povestea aceea veche si frumoasa despre masinile aduse de Paltanea in curtea SRI: doua Alfa Romeo, doua BMW, o rulota Fiat Ducato, un jeep Mitsubishi Pajero, un jeep Toyota Land Cruiser, un jeep Mitsubishi Sport, doua autoturisme Mercedes, un jeep Toyota alb, o Toyota Corola, o Toyota Carina si, cu voia dumneavoastra, un Mitsubishi Eclipse, asa cum negru pe alb scrie in rechizitoriul de trimitere in judecata.

Ceea ce nu s-a scris in presa si probabil nu se va scrie niciodata in publicatiile centrale controlate de cuplul Vantu - Luca este legatura dintre judecatorul Bordea si Gheorghe Dumitrache. In timp ce Claudiu Serban povesteste, va puteti face bagajele pentru emigrarea in Congo:

"Aron Bordea, tatal judecatorului care l-a eliberat pe Dumitrache, lucra, in 1981, la Directia I a Securitatii, in Bucuresti. Se cunostea bine cu tatal lui Dumitrache, care avea multe oi si cotiza puternic la Bordea.

Vecini in localitatea Cornesti, cei doi au cazut pana la urma la pace, juniorul Dumitrache fiind trimis la scoala de Bordea senior, care a fost rasplatit cum se cuvine pentru fapta sa. Astfel, Gheorghe Dumitrache ii datoreaza cariera tatalui lui Bordea.

"Cu cine asculti, ma, Europa Libera?"

Dumitrache si-a obtinut apoi gradele cu bata. La inceputul anilor '80, venea si ma lua de acasa cu masina pe la zece dimineata si ma aducea inapoi dupa sapte seara. Toata ziua eram interogat de securisti. Dumitrache era cel mai agresiv dintre ei si dadea cel mai tare. Ma intreba mereu: "Cu cine asculti, ma, Europa Libera?", iar eu raspundeam de fiecare data: "Cu mama si cu tata!".

Fierbea ca nu putea sa ma prinda. Apoi imi spunea ca are el fotografii cu mine in diferite locuri si ipostaze. Stiam ca nu are nimic si eram linistit. Iesea, dupa care revenea: "Cu cine vrei, ma, sa fugi din tara?", iar eu raspuneam din nou: "Cu mama si cu tata!".

Mugur Preda era securistul bun. Asta venea la mine dupa ce iesea Dumitrache si cu el vorbeam despre gagici si alte chestii. Ma servea cu Kent si incerca sa scoata de la mine informatii cu aceasta strategie. Dupa care intra din nou Dumitrache si-mi dadea cate o mama de bataie. Si, uite-asa, o tineam de dimineata pana seara.

M-a scos din belele tata, care a reusit sa ajunga la cineva la Bucuresti si astfel am scapat din mainile securistilor. Apoi am fugit.

"Am vrut sa-i dau foc in '90"

Am revenit in tara pe 8 ianuarie, 1990. Aveam pasaport belgian. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma duc la Dumitrache. Stiam unde sta si l-am asteptat sa iasa din casa. Avea aceeasi Dacie alba, cu numarul 1 PH 455, cu care ma ducea pe mine la Securitate in ’80. Am vrut atunci sa-i dau foc in masina.

L-am alergat pe bulevard, eu venisem cu un Opel, dar a reusit sa scape la sensul giratoriu de la Gara de Sud. L-am pierdut atunci si imi pare rau si acum", povesteste Serban.

"Am revenit in tara in iunie, acelasi an, cand deja securistii se reorganizasera si exista control la frontiera. Am venit pentru a merge la mare. Cine credeti ca era la hotel Neptun, pe terasa? Preda, Dumitrache, Popescu, de la Pasapoarte, alt nenorocit, toata gasca cu sotiile si copiii. Radeau cu gura pana la urechi si prinsesera un tupeu fantastic. Atunci am platit un bucatar turc sa le scuipe in farfurie, ca sa ma racoresc.

Dumitrache a mai scapat o data de mine in anul 2000. Mergeam, inainte de Craciun, cu un bun prieten, la Neli Dascalescu, la fabrica de mezeluri. Prietenul meu a iesit din cladire repede, spunandu-mi ca aici se asteapta in ordinea gradelor si ca inauntru este Dumitrache. Am iesit imediat din masina, sa-l prind, dar l-am ratat. Isi incarcase portbagajul, cum ii era obiceiul, si apucase sa plece.

Avea un Cielo rosu atunci (pe care nu a dat vreun ban, fiindu-i platit la Faredo de catre .... - n.a.).

"Nu e posibil ca un astfel de om sa aiba inca influenta asupra Justitiei"

Claudiu Serban este si sursa celor de la „Evenimentul zilei”, care au reusit sa faca, pe baza datelor trimise de el, articolul despre Adrian Bordea, imediat dupa eliberarea lui Dumitrache si Soare. "Dupa ce am citit pe internet ca a fost eliberat, am trimis imediat la „Evenimentul zilei” mesaj despre Bordea.

Eram atat de indignat! Nu se poate ca un astfel de om sa aiba inca influenta asupra Justitiei. Este incredibil ceea ce se intampla!", mai spune ploiesteanul de care s-a ocupat, inainte de '89, Dumitrache, cel care acum a intrat sub aripa protectoare a lui Liviu Luca, pe care il intereseaza prea putin ca nepotii sai vor avea in ei sange de securist bataus.