La solicitarea prefectului Alin Tise, Garda Nationala de Mediu (GNM) Cluj a demarat un control la statiile de distributie a carburantilor.

Una dintre cele mai des intalnite nereguli, constatate la controalele anterioare, este aceea ca benzinariile obtin autorizatia de mediu de la Agentia pentru Protectia Mediului, dar ignora prevederile acesteia, intrucat nu investesc in statiile de recuperare a vaporilor, in statiile de epurare a apelor uzate si in dotarea masinilor de transport a carburantilor.

Lipsa statiei de recuperare a vaporilor in benzinarii reprezinta un pericol, lipsa acestora favorizand acumularea de gaze. De asemenea, apele uzate netratate, provenite de la benzinarii, afecteaza grav mediul, fiind o sursa de poluare activa. Este o actiune cu caracter preventiv. Nu avem nici o tinta, vreau doar sa se respecte legea, a declarat prefectul Alin Tise. GNM Cluj efectueaza constant controale la benzinarii.

Cazul Euroil

La unul dintre controalele efectuate de catre GNM Cluj, inspectorii garzii au descoperit nereguli grave la bezinaria Euroil din cartierul Zorilor. In raportul GNM s-a consemnat ca, la data controlului, societatea nu avea in dotarea statiei de distributie instalatii de recuperare a vaporilor proveniti de la carburanti. Inspectorii au remarcat si absenta forajelor de hidro-observatie.

In opinia GNM, lipsa acestor echipamente nu numai ca afecteaza mediul inconjurator, dar sunt un factor de risc pentru clienti, avand in vedere ca este vorba de o benzinarie. Euroil a fost amendata cu 7.500 de lei pentru nerespectarea autorizatiei de mediu. Reprezentantii societatii au contestat amenda in justitie.

In urma cu doi ani, Euroil a fost protagonista unui scandal legat de poluarea raului Cibin, in judetul Sibiu, fiind sanctionata contraventional cu 5,3 milioane de lei vechi, pentru poluare cu produse petroliere.

Euroil SRL este o societate sub umbrela careia functioneaza un lant de peste 20 benzinarii plasate in mai multe judete din Transilvania, are sediul central in Sibiu si este patronata de omul de afaceri Dumitru Domnaru, care, de anul trecut, deruleaza si afaceri in domeniul imobiliar.