Daca Egipt sau Dubai par destinatii clasice, turistii pot opta pentru Cuba, unde, la un resort de cinci stele, cu piscina, jacuzzi si restaurant cu specific, tarifele pot varia intre 2309 si 3128 de euro, in functie de camera aleasa. Eximtur propune, pentru rezervari facute cu 60 de zile in avans, o reducere de 10 euro/persoana pe noapte.

Pe primul loc in preferinte se afla Austria, in special pentru schi. Rezervarile incep sa se faca din noiembrie, spune Luminita Petrisor, director Marshal Turism Cluj.

Turistii lenesi

Putini clujeni sunt atat de ordonati incat sa isi rezerve sejurul planificat cu mult timp inainte, iar oferta se ingusteaza pe masura ce se apropie perioada de varf, mai ales ca tour-operatorii germani, cu care colaboram, lucreaza cu clienti foarte disciplinati, observa Gavrilas.

Pentru turistii care nu tin sa aiba un Revelion alb, o varianta de luat in considerare este petrecerea sa intr-o destinatie exotica (Tenerife, spre exemplu), perioada considerata extrasezon acolo si apoi, in ianuarie, a unui concediu in Austria, cand un sejur poate ajunge la 150 de euro.

Poti face, in acest fel, doua vacante la pret de una singura, propune Oana Gavrilas, manager Holidays Incorporated. Bugetul pe care clujenii il aloca pentru concediu se situeaza undeva la 400 de euro.

Clujenii incep sa realizeze ca pot sa isi petreaca o vacanta in Austria sau Slovenia, la serviciile foarte bune, cu aceiasi bani de care ar avea nevoie la Poiana Brasov, mai spune managerul Holydays. Ca noutati in acest an, Calibra propune Maroc, Creta si Sharm El Sheikh.

Anul trecut am avut o cerere mare pentru destinatii exotice de Revelion, asa ca am decis ca, in 2007, sa diversificam oferta, explica Martin Bikfalvi, director Calibra.

Bucovina, la pret de Hilton

Pentru un hotel de patru stele cu demipensiune, pentru sapte nopti, preturile incep de la 745 euro/persoana, iar, la cinci stele clientii pot opta pentru sejururi de 838 de euro all inclusive sau de 870 de euro cu cazare la Hilton, pretul incluzand transport cu avionul si asistenta turistica. Nu este inclus transportul Cluj-Bucuresti.

Nu am introdus avioane charter pentru Revelion fiindca solicitarile nu sunt atat de mari incat sa se plece din Cluj, spune Bikfalvi.

Cei care prefera un sejur de iarna clasic, cu zapada si schi, pot alege Italia, unde, cu 870 de euro, se pot caza la unitati de trei stele, sapte nopti, sau pot opta pentru sejururi in Austria, de 890 de euro la un hotel de patru stele, sau de 760 de euro la trei stele. In unele cazuri, preturile pentru destinatii interne nu difera de cele pentru statiuni din afara tarii.

Pentru cinci nopti la Busteni, turistii platesc 600 de euro sau 800 daca opteaza pentru apartament, in timp ce, la Baile Tusnad, un sejur la trei stele ajunge la 990 de lei, iar vacanta de Revelion poate costa 1499 lei in Bucovina (camera de lux - 1975 de lei sau VIP - 2200 de lei). Cei mai multi clienti vin pentru destinatiile exotice.

La inceputul lui decembrie 2005, revelionul in Egipt era deja ocupat, spune Bikfalvi. In acest an, pe primul loc in preferintele clientilor Calibra se situeaza statiunea Hurghada, unde 7% din locuri sunt deja rezervate.