Doua trupe clujene - Luna Amara si Altar - vor participa la sfarsitul acestei saptamani in Bucuresti la un concert de protest contra cenzurii. Sustinatorii cauzei pot semna scrisoarea deschisa, online, pe site-ul www.humanism.ro.

O serie de artisti precum cei de la Vama, Tapinarii, Sarmalele Reci, Raza, Implant pentru refuz, Florin Chilian, Buricul pamantului participa la concertul de protest intitulat “Arta impotriva noii cenzuri”, la sfarsitul acestei saptamani, in Capitala. Printre acestia se numara si clujenii de la Altar si Luna Amara.

Acestia din urma sunt, de altfel, unii dintre principalii sustinatori ai libertatii de exprimare, motiv pentru care de mai multe ori le-au fost cenzurate piesele prin concerte.

Concertul de protest va fi organizat in Piata Constitutiei, sambata, cu incepere de la ora 17.30 si doreste sa afirme valorile artei si libertatii a caror limitare abuziva ar goli de continut aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Protest impotriva cenzurii

Artistii protesteaza impotriva articolului 13 din Proiectul de lege privind libertatea religioasa si regimul cultelor, votat deja in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si in Comisia juridica, de disciplina si imunitati: “In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase”.

In opinia artistilor protestatari, adoptarea unui astfel de articol de lege ar conduce la grave limitari ale libertatii de exprimare si libertatii de constiinta, drepturi fundamentale ale fiintei umane.

Mai mult, artistii sunt de parere ca ar putea fi interzise numeroase carti, lucrari plastice, filme, piese de teatru, concerte si mai ales trupe rock, care isi exprima punctul de vedere.

Scrisoare de protest

Evenimentul va debuta cu o expozitie de lucrari pe tema protestului, care vor fi amplasate langa scena.

Publicul prezent la spectacol va putea semna o scrisoare deschisa adresata Camerei Deputatilor si Presedintelui Romaniei, in sprijinul respingerii articolui de lege mentionat, considerat antidemocratic de catre protestatari. In plus, se vor putea face donatii pentru sustinerea campaniei civice privind apararea libertatii de exprimare.

Scrisoarea deschisa poate fi semnata si online, pe site-ul www.humanism.ro. Evenimentul este organizat de Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta si promovat de Metalhead.