Peste 2.400 de cetateni care lucreaza in capitala Banatului, dar care nu au domiciliul in orasul de pe Bega, au sesizat avocatii asupra reducerii de 20 la suta la transportul in comun, de care beneficiaza doar cei cu buletin de Timisoara in defavoarea celor care locuiesc la periferie sau in alte zone din judet.

Oamenii acuza ca, desi muncesc de ani de zile in municipiu si platesc impozit pe salariu, nu sunt tratati in mod egal de catre autoritati.

Avocatii au descoperit ca reducerea decisa prin hotarare de Consiliu Local incalca inclusiv Constitutia Romaniei.

Consiliul Local Timisoara suporta 20 la suta din pretul abonamentelor pe o linie, respectiv pe doua linii pentru studenti si pentru cetatenii cu buletin de Timisoara. Aceasta practica este, insa, privita drept neconstitutionala de catre cei care locuiesc in localitatile periurbane si care folosesc mijloacele de transport in comun din oras.

Inainte de ultima majorare a preturilor de catre Regia Autonoma de Transport Timisoara (RATT), un abonament pe o linie pe 30 de zile (cel mai bine vandut) costa pentru locuitorii orasului 320.000 lei vechi, iar pentru restul cetatenilor 400.000 lei.

Un abonament pe aceeasi perioada pe doua linii de transport costa 440.000 lei vechi, respectiv 550.000 lei pentru rezidentii din judet sau din afara lui.

"Nedreptatea" a fost sesizata de navetistii care muncesc de ani de zile in Timisoara, dar care nu au aceleasi drepturi ca si cei cu "buletin de oras". Avocatii sustin ca prevederea aprobata de administratia locala incalca articolul 16 din Constitutia Romaniei, conform caruia toti cetatenii acestei tari au drepturi egale.

"Cei care se simt lezati de o astfel de hotarare se pot adresa Curtii Constitutionale si au sanse destul de mari de castig", a declarat un avocat.

Cu toate acestea, directorul RATT, Eugen Stanescu, a catalogat sesizarile avocatilor drept "abureli" si a spus ca decizia a fost luata de Consiliul Local. "De aceste reduceri beneficiaza platitorii de impozite din Timisoara. Exista legi care ne permit acest lucru.

Autoritatile locale au un anumit grad de independenta si dispun de niste bani pe care pot sa ii acorde celor pe care ii pastoresc", a explicat acesta.

Stanescu a mai afirmat ca domiciliul fiecaruia are avantaje si dezavantaje, pentru ca o casa e mai ieftina la 20 de kilometri de resedinta de judet, asa ca, in opinia directorului, restul cetatenilor care nu contribuie la bugetul orasului de pe Bega isi permit sa dea minimum 100.000 lei in plus la transport.

"Avocatii de ce nu se sesizeaza si la reducerile la caldura? Astea sunt chichite avocatesti", a mai spus seful regiei.

Mii de gratuitati dintr-un buget in descrestere

Luna trecuta, de reducerea de 20 la suta acordata la tarifele RATT au beneficiat aproape 23.000 de timisoreni. In ceea ce priveste abonamentele achitate la pret intreg, acestea au fost cumparate de circa 2.400 de persoane.

Conform protocoalelor incheiate intre regie si Primarie, pentru aceasta luna au fost acordate peste 4.100 abonamente gratuite pentru persoanele cu handicap si insotitorii lor. Regia mai acorda reduceri de 50 la suta pentru cei cu pensii intre 300 si 400 RON, persoanelor care doneaza sange, precum si elevilor.

Tot de gratuitate mai au parte persoanele cu pensii de pana la 300 RON, cei de peste 70 de ani, elevii scolilor primare din oras si angajatii unor asociatii.

De mentionat ca regia beneficiaza de cele mai mari investitii de la bugetul local, de circa 220 de miliarde lei anual, insa este intr-un continuu declin din punct de vedere al rentabilitatii, spre nemultumirea alesilor locali, dar si a calatorilor.