Fiicele boierului Aurel Milea, detinatorul mai multor proprietati pe raza satului Dobric din comuna Caianu Mic, printre care si un castel, au primit inapoi 300 de hectare de teren padure si 60 de hectare de teren agricol, in urma unei hotarari a comisiei judetene de fond funciar, luata la ultima sedinta.

Aceasta, dupa ce ani de-a randul cele doua femei au luptat pe toate caile sa redobandeasca averea tatalui, unul dintre cei mai bogati oameni care au trait vreodata pe aceste meleaguri.

Satul Dobric a fost infiintat in epoca medievala ca apartinind domeniului Sasarm, prima atestare documentara datand din 1456. In prezent, Dobricul este parte componenta a comunei Caianu Mic de care nu a reusit sa se desprinda, desi a fost organizat si un referendum in acest sens.

Momentul a fost unul nefericit intrucat a venit imediat dupa inundatiile din 20 iunie de pe Valea Tiblesului, iar localnicii din Caianu Mic, afectati si ei, nu s-au prezentat la vot.

In prezent, comuna Caianu Mic are in componenta administrativa satele: Caianu Mic, Caianu Mare, Dobric si Ciceu-Poieni. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial satul s-a extins spre gura vaii si apoi pe hotarul marelui parc al castelului Milea.

Parcul a avut peste 20 ha si era plin de brazi si de copaci de diferite specii, facand faima castelului Milea, proprietarul lui intre cele doua razboaie mondiale. Treptat, parcul a fost distrus in cea mai mare parte.

Castelul a fost construit in epoca medievala, prin secolul al XVIII-lea, de catre nobilul Mikes. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea a ars, dar a fost refacut de catre boierul Bornemissza Karoly, cetatean austro-ungar, pe la 1900-1902, fapt consemnat pe o placa ce se afla in holul constructiei. Acesta doneaza castelul avocatului Aurel Milea.

Intre 1944-1945 in cladire au stat rusii, care au scos o parte din mobilier. In 1948 a devenit sediul unei sectii Gostat, care depindea de Beclean, iar piesele de mobila au fost duse pentru biroul adunarii raionale si a PCR. Urmasii boierului au donat atat castelul, cat si parcul, Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, pentru a edifica aici o manastire de maici.

Ani de-a randul, credinciosii penticostali au distrus, insa, zidurile care imprejmuiau parcul si constructiile incepute. Manastirea, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, a fost de-a lungul anilor scena mai multor conflicte interreligioase intre ortodocsi si penticostali, majoritari in Dobric.

Lacasul monahal este supranumit "Nicula Tiblesului", din cauza numarului mare de pelerini care vin aici sa se roage si de 15 august cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mici.

Satul Dobric a creat mari probleme autoritatilor judetene inca de acum 10 ani, cand in centrul localitatii cu populatie majoritar protestanta s-a infiintat manastirea de maici. Cu prilejul hramului, la 21 mai 1996, a fost sfintit locul pentru ridicarea bisericii si s-a inaltat o cruce cu chipul lui Iisus Hristos.

Slujba de sfintire a fost oficiata de Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, in fruntea unui sobor de peste 40 de preoti si in prezenta catorva mii de ortodocsi de pe Valea Tiblesului si din alte parti ale Eparhiei Clujului.

Dupa acest eveniment, credinciosii penticostali din sat au intrat in incinta manastirii in timpul noptii si au distrus soclul pe care a fost inaltata crucea.

Penticostalii din sat au ocupat in mod abuziv mari suprafete de teren din parc, care era proprietatea statului revendicata de familia Milea, construindu-si case si dependinte, ducand in mare parte la distrugerea zonei, ridicand constructii care nu aveau planurile si avizele necesare.

Din nou boieroaice

Imediat ce le-au permis, insa, legile, mostenitoarele boierului Milea, Zoe Constantinescu si Carmen Hortensia Muresan, au revendicat, inca de acum trei ani, intreaga suprafata a satului Dobric, mai precis terenuri arabile intravilane si extravilane, in suprafata totala de aproape 60 de hectare.

Pe suprafetele respective si-au construit case peste 200 de cetateni, inca din anul 1992, fara a obtine autorizatii de constructie de la Primarie, insa intre timp au intrat in legalitate si au cazut la un acord cu reprezentantul legal al familiei Milea.

In schimb, autoritatile vor trebui sa gaseasca solutii pentru a retroceda terenul pe care s-a construit o biserica penticostala si care a apartinut tot familiei boierului.

Sambata, avocatul care reprezinta interesele familiei Milea a sosit la Caianu Mic pentru a discuta cu conducerea administratiei locale modalitatile concrete prin care cele doua mostenitoare vor putea intra efectiv in posesia proprietatilor. Printre acestea se numara si gradinita din Dobric.

Potrivit reprezentantilor Prefecturii, Zoe Constantinescu si Carmen Hortensia Muresan au devenit beneficiarele celei mai mari suprafete de teren cu destinatie forestiera retrocedata pana acum in judetul Bistrita-Nasaud. Acesteia i se adauga si 60,10 ha teren cu destinatie agricola. Atat suprafata de pamant cu destinatie forestiera, cat si agricola este situata in Caianu Mic.

Primarul comunei, Ioan Tarmure, a declarat ca padurea retrocedata nu a fost folosita niciodata de comuna, ci de stat, iar terenul la care se face referire a devenit, de-a lungul anilor, pasune.