Proiectul contractului cadru de acordare a asistentei medicale pe anul 2007, elaborat de CNAS, se afla in dezbatere publica. Proiectul prevede, in domeniul asistentei medicale primare, introducerea unor bugete orientative pentru medici, penalizari pentru spitale si obligativitatea, pentru farmacii, de a elibera medicamentele cu pretul cel mai mic.

Proiectul cadru elaborat de CNAS introduce o serie de elemente noi in domeniul asistentei medicale primare. Un prim element ar fi bugetele orientative pentru medicii de familie, in vederea prescrierii medicamentelor si a investigatiilor medicale paraclinice.

Potrivit proiectului, controlul medical anual va putea fi efectuat atat la solicitarea medicului de familie, cat si a pacientului, dar si in cazul in care asiguratul se prezinta la cabinetul medical pentru o afectiune acuta.

Analizele si investigatiile medicale paraclinice ar urma sa fie efectuate pe baza unui formular unic pe tara, securizat. Daca intr-un judet nu se pot efectua anumite analize sau investigatii, din lipsa de laboratoare, Casele judetene de asigurari vor putea incheia contracte cu laboratoare din alte judete.

Spitalele pot fi penalizate

Seria noutatilor din contract vizeaza si spitalele. Astfel, se prevede obligativitatea prezentarii unei liste de medicamente, de catre spital, la contractarea serviciilor.

Medicamentele pot fi prescrise liber de catre toti doctorii din spital pentru pacientii internati. Totodata, va mai fi prezentata si o lista cu medicamentele care nu pot fi prescrise decat cu aprobarea medicului sef de sectie sau a comisiei terapeutice a spitalului.

Pentru nerespectarea obligatiilor contractuale, se prevad penalitati care vor consta in diminuarea valorii contractului pe luna respectiva, cu 1 % la prima abatere, cu 3 % la a doua abatere si cu 5 % la a treia abatere.

Pentru serviciile de hemodializa si dializa peritoneala se propune incheierea de contracte distincte cu spitalele, prin care se vor deconta toate cheltuielile aferente acestor servicii, inclusiv transportul pacientului de la domiciliu si inapoi, precum si medicamentele si materialele sanitare specifice.

Exceptie vor face doar cheltuielile cu transportul persoanelor sub 18 ani, care trebuie sa efectueze dializa in alte judete decat cel de domiciliu.

Obligatii pentru farmacii

Proiectul cadru propune obligarea farmaciilor sa elibereze medicamentele compensate de referinta, cu pretul cel mai mic.

Echivalentele mai scumpe ale acestora vor fi eliberate numai la solicitarea asiguratului. Totodata, pentru farmaciile care nu-si respecta programul de lucru declarat sau celelalte obligatii contractuale s-au prevazut sanctiuni care constau in diminuarea graduala a valorii contractului cu casa de asigurari sau in rezilierea acestuia.

Copiii, gravidele si lauzele ar putea beneficia lunar, gratuit, de o prescriptie cuprinzand maximum patru medicamente din afara listei generale de medicamente compensate.

Compensate pentru toate bolile

Ministerul Sanatatii a facut publica noua lista de medicamente compensate si gratuite. Numarul de medicamente este acelasi, iar lista a suferit doar modificari de structura - unele medicamente au fost mutate dintr-o categorie in alta.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, spune ca in momentul de fata lista acopera toate bolile. “Pe lista de compensare maxima, deci de 90 la suta, s-a introdus cate un reprezentant al fiecarei grupe terapeutice, astfel incat sa fie acoperite toate criteriile de boala.

De ce reprezentantul X si nu Y, de ce doctoria X si nu Y e simplu - au fost stabilite trei criterii, in ordinea importantei lor. In primul rand a fost acoperirea terapeutica - medicamentul cu aria cea mai larga de eficienta in domeniul respectiv. Al doilea criteriu a fost numarul de utilizatori, pentru ca este normal sa schimbi cat mai putini bolnavi de pe o doctorie pe alta.

Si ultimul criteriu - in cazul in care cele doua erau echivalente - a fost pretul”, a precizat Vlad Iliescu.