Numirea armeanului Varujan Vosganian in functia de comisar european constituie prima eroare diplomatica cu consecinte negative previzibile a actualei puteri de la Bucuresti.

Datorita faptului ca republicanii din Congres au propus primirea Armeniei, Georgiei, Muntenegrului si Albaniei in NATO, s-a considerat de catre puterea de la Bucuresti ca este oportuna numirea in functia de comisar european a unui liberal roman de origine armeana care ar fi pe placul Washingtonului si a Parisului.

Tariceanu i-a intins astfel o capcana matelotului de la Cotroceni, care se va vedea pe viitor lipsit de sprijinul Turciei si al Berlinului in proiectele sale faraonice din regiunea Marii Negre. Potrivit premierului, Vosganian ar urma sa fie viitorul comisar european pentru aderarea Armeniei si Georgiei la UE.

De la infiintarea sa, ONU a fost fieful CIA, datorita locatiei si sumelor uriase varsate de Congresul SUA in conturile acestei organizatii. In 1946 este numit norvegianul Trygve Lie cu scopul sustinerii intereselor SUA in realizarea planului Marshall in Occident si zagazuirea avansului sovieticilor pe continentul european.

Suedezul Dag Hammarskj?ld numit in 1953 la sugestia CIA pentru pacificarea conflictului inter-coreean si aplanarea incordarii dintre est si vest a fost lichidat de catre aceeasi organizatie in 1961, cand nu a mai raspuns la comenzile primite de la Langley in privinta stoparii avansului comunistilor pe continentul african.

Birmanezul U Thant a fost nominalizat la sugestia CIA pentru a stopa inaintarea comunistilor din Indochina si fortificarea “diplomatica” a existentei Taiwanului.

Aflata in pierdere de viteza si de imagine in timpul conflictului din Vietnam, CIA il recomanda in fruntea Organizatiei Natiunilor Unite pe pacificatorul austriac Kurt Waldheim pentru a diminua efectul pierderilor “colaterale” si a incheia pacea. La inceputul anilor ‘80, CIA il sustine pe actorul George Bush in lupta sa deschisa impotriva comunismului.

Papa, ONU, CIA si “Solidaritatea”

Organizatia il va aduce in scena pe sud-americanul Javier Perez de Cuellar, noul secretar general al ONU in 1982, cu sarcina de a lichida miscarile comuniste de pe continentul american si a pregati zdrobirea influentei sovietice in Europa Centrala si de Est.

Concomitent, este investit la Vatican cu sprijinul CIA, primul papa care a activat intr-o tara comunista, Polonia, filiera prin care spionii americani vor trimite sume uriase si materiale de propaganda catre sindicatul Solidaritatea.

Recent, s-a dovedit ca Lech Walensa a fost agent KGB pana la investirea papei, iar ulterior, “intors” catre CIA in functie de fondurile si “misiunile istorice” asa-zise providentiale primite.

La inceputul anilor ‘90, George Bush senior a ordonat conducerii CIA sa pregateasca terenul pentru investirea egipteanului in fruntea ONU pentru a bloca ascensiunea fundamentalistilor musulmani pe continentul african si manipularea sefilor de triburi din Irak, Iran si Afganistan in vederea stoparii sentimentelor si actiunilor anti-americane ale seicilor extremisti.

Intrucat presiunea islamistilor in Africa a continuat, CIA a adus in 1997 in fruntea ONU pe Kofi Annan, un diplomat de pe acelasi continent cu experienta familiala in domeniul dialogului cu sefii de triburi.

Odata cu amenintarile nucleare ale Coreei de Nord din toamna acestui an, la sugestia CIA a fost numit in functia de secretar general al ONU ex ministrul de externe al Coreei de Sud, Ban Ki-Moon, instruit special in laboratoarele de la Langley sa lichideze comunismul de pe Peninsula Coreeana.

Basescu misca Axa

Strategii de la Bucuresti s-au dovedit buni executanti pana in prezent la ordinele CIA care le-a sugestionat sa se tina ancorati cu disperare de axa Washington-Londra. Odata cu telefoanele primite de la Bruxelles au venit si imputarile de rigoare.

In scandalul prizonierilor CIA transbordati prin Romania, Basescu s-a facut ca ploua si a marsat in continuare pe visele sale regionale de la Marea Neagra, in care s-a sprijinit pe principalul pilon, Turcia.

Europenii i-au cerut cateva dovezi concrete de loialitate, mai ales ca la Marea Nordului (Anvers) mai persista unele urme de informatii ca actualul carmaci al Romaniei i-ar fi spionat pe vremuri in cadrul reprezentantei Navrom in favoarea serviciilor CAER-ului.

Intrucat nu a fost in stare sa infiinteze Comunitatea Nationala de Informatii (CNI), Basescu s-a lansat spectaculos pe continent cu propunerea constituirii unei organizatii supra-nationale de informatii europene la nivelul CIA care sa se numeasca Comunitatea Europeana de Informatii (CEI).

Aceasta, dupa ce si-a facut datoria fata de CIA si a numit in fruntea SIE si SRI doi tineri politruci, proveniti din familii de activisti comunisti, insa pregatiti la Langley.

Grecul si armeanul

Mai dibaci, Tariceanu vrea sa impace si capra si varza. Premierul roman de origine greaca l-a propus pe liberalul roman de origine armeana Varujan Vosganian in functia de comisar european. Functie platita cu 200.000 de euro pe an.

Tariceanu a profitat de faptul ca Razvan Ungureanu, actualul ministru de Externe, nu este interesat sa castige o suma atat de marunta pe an, cand numai atentia primita la investirea unui prieten ca ambasador se ridica la aproape jumatate din valoarea salariului de comisar european.

Pe deasupra, ieseanul Ungureanu ar putea fi acuzat de dreapta europeana (popularii) ca a fost membru activ al CC al UTC, adanc implicat in politica comunista ceausista. De asemenea, Leonard Orban are numeroase legaturi cu ONG-uri si investitori preferati europeni incat nu este interesat de “pinca” de la Bruxelles.

In ceea ce o priveste pe Monica Macovei, conservatorii si liberalii sunt pregatiti sa-i duca spre studiu si documentare dosarele de anchete ceausiste chiar si in fata Curtii Europene de la Strasbourg.

In ceea ce o priveste pe Anca Boagiu, aceasta este vulnerabila la cercetarile actuale care se fac in jurul marilor afaceri ilegale si contracte oneroase derulate de catre directorii din subordinea sa in perioada cand aceasta a avut pe mana Ministerul Transporturilor.

Vasluianul Cristian David era dorit comisar de Tariceanu la fel ca si clujeanul George Maior la SRI de catre Basescu, deoarece putea fi manipulat datorita trecutului familial, ambii fiind divortati. Insa David nu este vazut cu ochi buni la Cotroceni datorita aversiunii sale afisate fata de PD si ocupantul fotoliului prezidential.

Barroso urca pe Musa Dagh

Astazi, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, sprijinit de comisarii latini (francezi, spanioli, portughezi, italieni), precum si de cei greci, va anunta agrearea numelui lui Vosganian ca viitor comisar european din partea Romaniei.

De remarcat ca recent Franta a anuntat ca va pedepsi cu inchisoare de pana la 1 an si cu amenzi de pana la 45.000 euro pentru cei care nu admit ca otomanii au ucis 1,5 milioane de armeni intre 1915-1917, in ceea ce istoricii numesc primul genocid al secolului XX. Turcia a anuntat, in replica, unele masuri represive de natura comerciala impotriva Frantei.

Comisia Europeana condamna initiativa legislativa franceza care va ingreuna procesul de reconciliere dintre armeni si turci. De remarcat ca in conflictul cu turcii, armenii sunt sprijiniti de catre greci si kurzi, toate cele trei popoare fiind prinse in trecut intr-o lume cosmopolita orientala din vechea Antakie (antica Antiohie) aflata sub stapanirea turcilor otomani.

CIA nu a recunoscut drepturile kurzilor din Turcia (Kurdistan), in schimb le-a aprobat calduros pe cele ale kurzilor din Irak, aflati astazi la guvernare, intrucat au fost masacrati de dusmanul Americii, Saddam Husein.

Liderul kurzilor din Turcia, Abdullah Ocalan, se afla alaturi de alti zeci de mii de confrati ai sai in inchisorile din Istambul, in vreme ce liderul kurzilor din Irak, Massud Barzani, este presedintele tanarului stat marioneta irakian, sustinut de CIA si Mossad.

De altfel, cea mai interesanta carte despre viata armenilor si a kurzilor din Antiohia si Kurdistan a fost scrisa de catre autorul ceh de origina ebraica Franz Werfel. Ea este intitulata “Cele patruzeci de zile de pe Musa Dagh” si reprezinta simbolul rezistentei la opresiune a armenilor impotriva turcilor, lucrare deosebit de mediatizata in Europa Occidentala si SUA.

Pe chipul liberalului Varujan Vosganian nu se observa “expresia pe care ti-o da milenara supunere in fata loviturilor destinului”, motivatia autorului cartii. Dimpotriva, comunitatea armeana din anii comunismului s-a bucurat de facilitati economice si financiare deosebite in Romania.

De asemenea, conflictul din Cipru, dintre grecii aflati in UE si turcii in afara acesteia este pus cel mai adesea pe seama negutatorilor armeni din Alep si din alte orase de pe coasta de est a Mediteranei.

De remarcat ca Germania, tara in care traiesc in jur de 5 milioane de cetateni de origine turca si alte cateva milioane de turci imigranti, s-a pronuntat cu tarie alaturi de statele nordice pentru intrarea Turciei in UE, aderare fata de care Franta si statele sudice europene manifesta rezerve.

Calul troian Vosganian

Prin investirea comisarului european Varujan Vosganian, de origine armeana, Romania risca la nivel diplomatic si strategic. Tariceanu incearca sa-si trimita calul troian armean la Bruxelles si sa aprobe tacit genocidul otomanilor din timpul primului razboi mondial asupra conationalilor proaspatului comisar european. Intr-adevar armenii sunt de religie ortodoxa ca si romanii.

Insa, in trecutul istoric al Romaniei, armenii autohtoni au aplaudat unele dezlipiri de teritorii mioritice. Unii dintre ei, alaturi de grecii autohtoni, au constituit coloana vertebrala a Garzii de Fier.

Pozitie din care acestia au aplaudat in 1940 retrocedarea Dobrogei de Sud in granitele din 1913, inclusiv Silistra si Balcicul catre Bulgaria, numai datorita adversitatii milenare existente intre bulgari si turci.

De remarcat ca in acele zile, istoricii bulgari si unguri de origine armeana incercau sa demonstreze ca exista o origine comuna orientala intre cele doua popoare care ravneau la teritoriile romanesti.

De altfel, actualul presedinte reales al Bulgariei, Georgi Parvanov, este incurajat de social-democratii europeni, inclusiv cei unguri, sa desfiinteze partidul turc aflat in coalitia de la putere in vreme ce Traian Basescu este imboldit de popularii europeni, cu deosebire cei unguri sa mentina partidul maghiar UDMR aflat in coalitia de la putere.

Varujan Vosganian si Adrian Iorgulescu, fosti co-presedinti ai UFD, s-au pronuntat de altfel la o sedinta de constituire a organizatiei judetene din Cluj desfasurata la Casa Universitarilor pentru o larga autonomie etnica, culturala, politica si teritoriala a maghiarilor din Romania, luare de pozitie schimbata astazi cand se afla in bancile guvernamentale.

Dupa pozitiile politice deschise antiromanesti demonstrate de Gyorgy Frunda, seful delegatiei Romaniei la Consiliul Europei, oamenii politici romani se asteapta la o activitate similara, deschisa autonomiei teritoriale a secuilor, din partea noului comisar european de origine armeana, trimisul Bucurestiului, Varujan Vosganian.

De altfel, aflat astazi la Budapesta, locul unde s-a cununat ultima data cu cea de-a patra nevasta, premierul Tariceanu nu va scoate o soapta despre pretentiile teritoriale ale iredentistilor maghiari si se va lauda ca reprezentantul Romaniei in UE este tot un minoritar, aflat afectiv alaturi de acestia.

Diplomatii de la Bucuresti asteapta cu strangere de inima pozitia Ankarei vis-à-vis de numirea reprezentantului Romaniei, cu mentiunea ca prin pierderea sprijinului Turciei, alaturi de cel al Rusiei, visele regionale de la Marea Neagra ale presedintelui Traian Basescu vor ramane in cala vaporului.