Ziua Recoltei, sarbatoarea agriculturii muresene, programata astazi, a fost anulata de organizatorii principali Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Mures * Primaria Targu Mures a inchis pe sest joi noaptea strada Insulei, singura cale de acces spre Baza Hipica a Directiei Silvice Mures, amplasamentul unde trebuia sa se desfasoare evenimentul, pentru reabilitarea infrastructurii * Un drum

care arata impecabil si a fost reparat anul trecut * Sumele din banii publici cheltuite pentru pregatirea manifestarii, eforturile organizatorice ale aproape treizeci de primarii si munca miilor de agricultori mureseni sunt irosite din cauza orgoliului primarului municipiului, resedinta de judet

Demult ne intrebam pana unde poate merge primarul municipiului in a alimenta scandalurile si circul care i-au insotit mandatele. Incet-incet ajungem la concluzia ca nu are si nu va avea limite, distrugand orice sansa de a exista liniste in judet.

Cu minciuni, cu un comportament si limbaj suburban, Dorin Florea incearca sa se faca stapan peste toate institutiile din judet, depasindu-si atributiile la adapostul articolelor din legea administratiei publice locale.

Incident de gradinita

Seara de joi se anunta una linistita. Pregatirile Consiliului Judetean si ale Institutiei prefectului pentru a organiza Ziua recoltei decurgeau fara incidente, cel putin nu oficiale. A fost nevoie de o scanteie si de un scenariu de gradinita pus la cale de primarul Dorin Florea pentru ca un eveniment destinat agricultorilor sa fie distrus.

Primaria Targu Mures a inchis joi noaptea strada Insulei, singura cale de acces spre Baza Hipica a Directiei Silvice Mures, amplasamentul unde trebuia sa se desfasoare evenimentul, pentru reabilitarea infrastructurii. Mai precis, oamenii lui Petrica Sala, patronul Valpet, si-au instalat in zona indicatoarele care interziceau accesul in zona.

Sosit la fata locului, prefectul Ciprian Dobre a incercat sa poarte un dialog cu primarul, care a considerat ca amenintarile reprezinta un mod de a conversa normal. "Va voi arata cine este stapan aici", a strigat Dorin Florea catre prefect si echipa sa care s-a deplasat in zona.

La fata locului a fost prezent si unul din cameramanii Antena 1 Targu Mures, care a fost bruscat de Claudiu Maior, consilier local al PD care alaturi de Horatiu Moldovan, patronul TraciaTrade, l-a insotit pe primar. Cameramanul, contactat, ne-a declarat ca a fost un incident prietenesc.

Pana la urma, echipele Primariei si Prefecturii s-au retras, iar ieri dimineata a cazut bomba - manifestarile se contramandeaza.

Oficial, Primaria n-a permis desfasurarea manifestarii "Ziua Recoltei" deoarece solicitarea de avizare a venit prea tarziu, iar Prefectura sustine ca nu era nevoie de un aviz, evenimentul urmand sa aiba loc in incinta unui spatiu proprietate a unei directii care nu se subordoneaza Primariei.

Sumele din banii publici cheltuite pentru pregatirea manifestarii, eforturile organizatorice ale aproape treizeci de primarii si munca miilor de agricultori mureseni sunt irosite din cauza orgoliului primarului municipiului resedinta de judet. Stupid, in afara vreunei campanii electorale, cand lupta pentru capital de imagine este inutila.

Mai mult nici Prefectura, nici CJ Mures n-au fost ferme in privinta sanctionarii lui Florea sau a recuperarii daunelor materiale. Deznodamantul manifestarii pregatite "in semn de apreciere si recunostinta pentru agricultorii mureseni" arata clar ca descentralizarea este in Mures un esec.

Versiunea Dobre

Prefectura a anuntat ieri mass-media ca manifestarea Ziua Recoltei a fost anulata din cauza "manoperei de a-si bate joc de munca de un an a agricultorilor si de interesul targumuresenilor" a primarului Dorin Florea.

Prefectul Ciprian Dobre a aratat ca "la adapostul noptii" de joi, 19 octombrie spre joi 20 octombrie, "o firma care detine o treime din contractele de prestari ale Primariei" a blocat singura cale de acces spre eveniment, strada Insulei, pentru lucrari care nu figurau in programul anual de reparatii a strazilor publicat de Primaria Targu Mures.

Dobre a mai vorbit despre "placi de beton de patru tone" si cate 15 politisti comunitare care blocau strada in ambele parti. Astfel, Prefectura si CJ Mures au anulat evenimentul. "Renuntam in fata acestei reabilitari a unei artere de circulatie, la aceasta sarbatoare. Nu doresc si nu o voi transforma in circ.

Nu doresc sa cobor nivelul Institutiei Prefectului si nivelul CJ Mures la subsol", a declarat prefectul Ciprian Dobre. Referitor la o presupusa agresiune fizica sau verbala intre el si primarul Florea, Dobre a declarat: "Nu fac nici un comentariu pe seama incidentului, presa are sursele ei pe care nu le comentez".

"Conflictul politic a ajuns la asemenea cote incat manifestari normale sa fie faultate. Vom vedea cum vom regla legal cheltuielile facute pana acum", a fost pozitia vicepresedintelui CJ Mures, Alexandru Petru Fratean, legata de eveniment.

Versiunea Florea

Primarul municipiului Targu Mures Dorin Florea n-a dorit sa comenteze situatia. "Va rog sa nu ma sunati pe acest telefon si oricum relatia noastra nu este tocmai cordiala. Exista un birou de presa care functioneaza", ne-a declarat Florea.

Marius Pascan, directorul executiv si purtatorul de cuvant al Primariei Targu Mures, era in concediu in Germania, iar consilierul Aurel Trif, ne-a detaliat raspunsurile lui Florea oferite televiziunilor. Astfel, Primaria Targu Mures sustine ca solicitarea de avizare a fost depusa prea tarziu, iar comisia de specialitate alcatuita din reprezentantii autoritatilor locale nu se mai putea intruni.

De asemenea, strada Insulei a fost inchisa pentru "reabilitarea infrastructurii" deoarece anumite lucrari executate anul trecut au fost realizate prost si ar fi expirat garantia lor. In plus, Florea a negat la randu-i orice incident intre el si prefect.

"Lucrarile erau necesare acum pentru ca din cauza traficului greu s-a lasat strada si am avut plangeri, in 3 octombrie imi expira toate contractele, si in plus vremea nefavorabila nu ar mai fi facut posibile lucrarile.

Strada este inchisa", ne-a declarat directorul executiv adjunct al Primariei Targu Mures, Lucian Racz, care a explicat ca sunt necesare interventii in cinci-sase locuri si ca pe artera vor intra utilaje grele, iar permiterea accesului unor soferi indisciplinati ar fi ingreunat lucrarile.

Dincolo de informatiile oficiale furnizate, este clar ca Florea nu a vrut ca aceasta manifestare sa aiba loc. Textul cu reparatiile pe Insulei e perfect pentru niste creduli. Din pacate, e trist ca un om sa se confunde cu o institutie.

E pagubos ca interesele comunitatii sa fie batjocorite de un demagog care traieste desertand minciuni in mass-media, pe care cetatenii victime ale manipularii le cred. Ne intrebam cati bani a pierdut orasul prin anularea acestui eveniment, de ce sume au fost vaduviti producatorii agricoli prin contramandarea Zilei recoltei.

Nesimtire edilitara

Dupa ce Prefectura a anuntat organizarea unei sarbatori pentru agricultorii mureseni la Targu Mures, intentie cu iz de concurenta pentru Festivalul Vinului si Artei Mestesugaresti organizat de Primaria Targu Mures, conducatorii celor doua institutii si-au transmis prin mass-media diferite aluzii la caracterul electoral al manifestarilor, iar amenintarile voalate s-au materializat joi noaptea intr-o confruntare la amplasamentul manifestarii programate sambata, 21 octombrie.

"Nu stiu nimic despre incident, nu am asistat la discutii, pentru ca am ramas in masina", ne-a declarat Claudiu Maior despre incident.

"Conflictul politic a ajuns la asemenea cote incat manifestari normale sa fie faultate. Vom vedea cum vom regla legal cheltuielile facute pana acum", a fost pozitia vicepresedintelui CJ Mures, Alexandru Petru Fratean, legata de eveniment.

"Renuntam in fata acestei reabilitari a unei artere de circulatie, la aceasta sarbatoare. Nu doresc si nu o voi transforma in circ. Nu doresc sa cobor nivelul Institutiei Prefectului si niveul CJ Mures la subsol", a declarat prefectul Ciprian Dobre

"Prefectura este cea care vegheaza la respectarea legalitatii intr-un judet. Iar pana in prezent, mie mi se pare ca asta face. Cetatenii ar trebui sa fie singurii care sa sanctioneze daca cele doua institutii (n.red. Primaria si Consiliul Judetean) lucreaza sau nu in favoarea lor. Sunt mici orgolii pe plan local",

Eugen Nicolaescu, liderul PNL

Realitatea "Insulei"

La ora la care cele doua institutii se infierau reciproc, strada Insulei era strajuita de patru politisti comunitari, cate doi la fiecare intrare, iar accesul era posibil dinspre strada Barajului printr-o bariera. Politistii comunitari si-au blestemat zilele cand au aflat ca orgoliul primarului a cauzat misiunea lor nocturna neprevazuta.

La baza hipica, cativa primari si consilieri ai comunelor participante asteptau deznodamantul, pe care l-au aflat din partea reprezentantilor mass-media pentru ca apoi sa se intrebe cum este posibil asa ceva. Soseaua, in perfecta stare era gaurita in cateva locuri de muncitori care nu stiau exact ce lucrare executa si au declarat ca reprezinta firma Geiger.