Marko Bela si Csapo Jozsef, liderii UDMR, respectiv al Consiliului National Secuiesc, s-au intalnit ieri la Targu Mures pentru a discuta despre autonomie * Rezultatele convorbirilor nu erau cunoscute la inchiderea editiei * PRM a anuntat ca va depune o motiune prin care va cere demiterea lui Marko Bela din functia de premier

Marko Bela a acuzat ieri, la Targu Mures, inainte de intalnirea istorica cu liderul CNS, Csapo Jozsef, amplificarea unei retorici ultra nationaliste in Parlamentul Romaniei si, in general, prin discursul unor politicieni.

"Am dori o dezbatere rationala pe tema autonomiei nationale, si nu una pasionala, patetica, demagogica, populista, ceea ce se intampla in acest moment si nu numai a reprezentantilor partidului care in permanenta este de serviciu din acest punct de vedere, si anume PRM, ci si a reprezentantilor altor partide, inclusiv, PC, partenerul nostru din coalitie, care la fel nu-si da seama ca nici printr-o astfel de retorica nu va reusi sa-si ridice procentajele in sondajele de opinie", a afirmat Marko legat de intetirea discursurilor anti-UDMR.

Marko a raspuns si afirmatiei presedintelui facuta la Targu Mures si a sustinut ca nu trebuie sa facem o confuzie intre o autonomie administrativ teritoriala sau teritoriala speciala in cazul unor zone si o autonomie locala foarte bine pusa la punct si foarte dezvoltata, dar ca e necesara o descentralizare, pentru ca toate zonele tarii sa aiba o libertate totala de decizie in problemele pe care le privesc in mod direct.

"Din acest punct de vedere sunt de acord ca nu numai pentru Tinutul Secuiesc dar si pentru Caracal sau Constanta sau Suceava este nevoie de o autonomie cat mai dezvoltata prin care sa aiba atributii, sa aiba bani sa ia deciziile necesare si dupa aceea sa le execute, deci sunt de acord si as fi foarte fericit daca in aceste luni am si aplica ceea ce se spune si anume: odata si odata sa trecem directiile desconcentrate ale ministerelor la consiliile judetene, sa gandim atributiile consiliilor locale si cele judetene, putem sa ne gandim la impartirea administrativ-teritoriala a tarii", a concluzionat Marko in problema autonomiei.

Cu toate acestea, Marko s-a intalnit ieri cu Csapo Jozsef pentru a discuta despre autonomia teritoriala si modalitatile cum poate fi obtinuta. "Noi in orice moment avem o oferta de a colabora si de a lucra impreuna cu noi periodic reinnoim aceasta oferta si acum, domnul Csapo mi-a cerut o intrevedere, il voi primi astazi, il voi asculta.

La fel mi s-a semnalat si din partea domnului Episcop Tokes Laszlo ca ar fi bine sa avem o astfel de intrevedere, domnia sa fiind si presedintele celuilalt consiliu, ca avem fel si fel de consilii sau au altii", a sustinut Marko despre intalnirea cu liderul seucuilor.

Va reamintim ca Marko si-a intensificat discursurile autonomiste ale Tinutului Secuiesc de mai putin de o luna, prima data prin declaratiile facute la Miercurea Ciuc, cand s-a intrevazut pentru prima data in ultimii ani o apropiere intre platforma UDMR si cea a CNS sau Uniunii Civice a Maghiarilor, dar si a liderilor acestor formatiuni.

Csapo Jozsef, pe de alta parte, a militat in ultima luna pentru organizarea de referendumuri - fie oficiale, fie interne - pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Pana la inchiderea editiei, oficialii celor doua formatiuni nu au facut vreo declaratie privind viitorul lor impreuna, pentru suportul interesat sau nu al proiectului autonomiei.

Frunda ramane comisar

Marko a atacat din nou si problema comisarului european, afirmand ca UDMR il sustine in continuare pentru aceasta functie, pentru ca ar face fata acestei functii. "Tine de primul ministru sa desemneze un candidat care dupa aceea sa fie acceptat de presedintele Comisiei Europene. Am inteles ca eventual astazi primul ministru va anunta candidatul.

Trebuie sa va spun ca cei al caror nume s-a vehiculat sunt corespunzatori, sunt potriviti in ceea priveste aceasta functie", a declarat Marko.

Liderul UDMR a declarat ca numirea lui Frunda nu depinde de aptitudinile si de pregatirea sa, pentru ca atunci ar fi pe primul loc, ci de nivelul intelegerii faptului ca in Romania trebuie sa dam sanse egale tuturor indiferent daca e vorba de romani, maghiari sau altii provenind din alte minoritati. Judecati si dumneavoastra care sunt atunci sansele domnului Frunda", a subliniat vicepremierul.

Aniversare

UDMR a organizat impreuna cu Consulatul General din Cluj al Ungariei un spectacol de gala astazi, la Cluj, la ora 18:30, la Teatrul Maghiar, cu participarea presedintelui Parlamentului Ungar, doamna Szili Katalin.

"As vrea sa subliniez ca astazi deja incercam sa dam o importanta si evenimentelor care au avut loc in acea perioada in Romania, la initiativa CNSAS, se preconizeaza, in ziua aniversarii, probabil un pic mai tarziu, o expozitie itineranta care ar aduce documente, dovezi, a tot ce s-a intamplat in Romania la vremea respectiva, documente gasite in arhivele fostei securitati, fotografii, filme, tot ce tine de documentarea celor intamplate pe atunci", a afirmat Marko Bela

Nu vreau sa intru intr-o polemica cu domnul Traian Basescu fiindca cel putin in problema descentralizarii eu am avut impresia ca suntem de acord.

Eu cu Domnia sa am discutat la vremea respectiva, inclusiv si problema institutiilor desconcentrate, trecerea directiilor la Consiliile Judetene si am avut impresia ca, avand antecedente de primar, dupa cum stiti, a inteles destul de bine necesitatea si urgenta in ceea ce priveste descentralizarea.

Din acest punct de vedere, nu cred ca este vorba de ironie, in ceea ce priveste problemele speciale, da", Marko Bela

Am scapat de austeritate

O alta tema pe agenda vicepremierului a fost adoptarea proiectului de buget saptamana trecuta. Pentru prima data nu avem un buget de austeritate, dupa parerea liderului Uniunii.