Stagiile de baza vor fi medicina de urgenta si ATI

Structura programului de rezidentiat in medicina de urgenta cu o durata totala de 5 ani, va avea ca stagii de baza medicina de urgenta si anestezia terapia intensiva (ATI), iar ca stagii complementare cardiologia, toxicologia, medicina generala, chirurgia generala, chirurgia plastica, chirurgia toracica, medicina interna, ortopedia, neurologia / neurochirurgia, pediatria, nou-nascutii si stagiul in cadrul dispeceratului de urgenta. Rezidentiatul in medicina de urgenta va avea o durata de 60 de luni incluzind perioadele de concediu legal anual.

Cele 60 de luni vor fi repartizate astfel: Anestezie - 11 luni, Terapie Intensiva - 6 luni, Medicina de Urgenta in Unitatea de Primire Urgente sau Unitatea Mobila de Reanimare - 20 luni, Cardiologie - 10 saptamini, Toxicologie - 2 luni, Medicina Generala - 2 saptamini, Chirurgie Generala / toracica / plastica - 3 luni, Medicina Interna - 2 luni, Ortopedie - 2 luni, Neurologie - 1 luna,

Neurochirurgie - 1 luna, Obstetrica Ginecologie - 2 luni, Pediatrie - 2 luni, Nou-nascuti - 2 luni, Dispecerat de coordonare urgente -1 luna, Perioada electiva la alegerea rezidentului, in consultare cu directorul programului de rezidentiat si responsabilul de rezidentiat - 2 luni.

Fiecare program de rezidentiat va avea un director de program care raspunde de buna desfasurare a programului, iar acesta va avea sub coordonarea sa cel putin un responsabil de formare la fiecare patru rezidenti.

In centrul universitar Cluj unitatile sanitare abilitate sa deruleze programe de rezidentiat si care vor avea obligatia sa parcurga procedurile de acreditare in cel mult doi ani de la intrarea in vigoare al ordinului MSP sint Spitalul Clinic Judetean Cluj in colaborare cu Spitalul Clinic de Adulti Cluj, Institutul de Boli Cardiovasculare Cluj si alte institutii medicale care pot asigura pregatirea rezidentilor in anumite domenii prevazute in programul de rezidentiat.

Obligatii, responsabilitati si drepturi ale rezidentilor

Rezidentii vor avea obligatia sa consemneze intr-un carnet stagiile efectuate si perioada in care au fost efectuate cu semnatura si parafa indrumatorului stagiului, evaluarile periodice si ezultatele obtinute cu semnatura si parafa responsabilului de rezidentiat, data efectuarii fiecarei garzi sau ture in cadrul unitatii de primire a urgentelor sau unitatea mobila de reanimare semnata si parafata de medicul sef de garda din ziua respectiva. De asemenea, vor trebui sa consemneze manevrele efectuate pe durata garzilor, turelor si stagiilor, detasarile, perioada acestora si stagiile urmate pe durata detasarii, respectiv seminariile, cursurile si conferintele la care au participat.

Rezidentii vor efectua garzile si turele pe tot parcursul pregatirii lor in cadrul Unitatii de Primire Urgente si in cadrul Unitatii Mobile de Reanimare, cu conditia ca garzile de pe Unitatea Mobila de Reanimare sa nu depaseasca 20% din totalul garzilor sau turelor si sa nu fie mai putin de 10% din totalul acestora.

Totalul minim de garzi sau ture de 10-12 ore efectuate de un rezident pe parcursul celor 5 ani nu va fi sub 500. De asemenea, 10% din totalul garzilor sau turelor pot fi efectuate in sectiile de ATI.

In ceea ce priveste plata rezidentilor in medicina de urgenta, aceasta se va face incluzind sporurile corespunzatoare normelor legale in vigoare pentru activitatea in cadrul unitatilor de primiri urgente.

In peroada efectuarii stagiului de medicina de urgenta in cadrul unitatilor de primire a urgentelor, rezidentul va lucra in ture sau garzi fiind obligatorie efectuarea a cel putin 48 de ore pe saptamina.

Garzi platite, din anul III de rezidentiat

Rezidentul are dreptul sa consulte pacientii si sa ia deciziile in conformitate cu nivelul sau de pregatire si cu regulamentele din cadrul sectiei sau a spitalului in care isi efectueaza stagiul de pregatire.

Rezidentul are dreptul de a efectua garzi platite in cadrul unitatilor de primire a urgentelor si in cadrul serviciilor de urgenta prespitaliceasca, incepind cu al doilea semestru al anului III din programul de rezidentiat, cu conditia obtinerii aprobarii directorului programului de rezidentiat.

In cazul efectuarii garzilor platite, rezidentul raspunde de actele si deciziile sale in conformitate cu prevederile legale in vigoare si are obligatia de a respecta protocoalele si procedurile prestabilite in unitatea in care isi desfasoara garzile precum si indicatiile responsabilului de formare si/sau a directorului de program.

De asemenea, rezidentul este considerat responsabil pentru actele si deciziile lui in cazul in care sint executate fara consultarea indrumatorului sau a unui medic specialist in domeniu sau in cazul in care nu sint in conformitate cu procedurile si protocoalele nationale si/sau internationale sau ale unitatii in care isi desfasra activitatea.

Potrivit ordinului, rezidentii au dreptul la acces neconditionat la bibliotecile universitare si ale spitalelor in care efectueaza stagiile de rezidentiat. In plus, acestia au dreptul la acces gratuit si neconditionat la internet pentru accesarea site-urilor de profil medical si de cercetare.