La doi ani de la lansarea comerciala a modelului Logan, din care s-au vandut pana in prezent peste 330 000 de exemplare (185.000 in Romania), Dacia isi imbogateste gama cu Logan MCV (Multi Convivial Vehicle). Break spatios si cu o mare capacitate de transport, Logan MCV beneficiaza de toate avantajele Logan, la care se adauga modularitatea si polivalenta in utilizare.

Oferind pana la 7 locuri, Logan MCV revolutioneaza piata break-urilor, asa cum Logan a facut-o deja in segmentul berlinelor de familie. Prezentat in avanpremiera la Salonul Auto de la Paris, Logan MCV va fi comercializat incepand din octombrie 2006 in Romania si la inceputul anului 2007 pe principalele piete europene ale Dacia.

La fel ca varianta berlina, MCV va numara printre motorizarile sale propulsorul diesel 1.5 dCi, adevarata referinta in materie de agrement, de conducere si de consum. Tarifele sale, care se vor esalona intre 8.200 si 11.600 euro, pret client cu toate taxele incluse, raman fidele spiritului Logan, cu un raport pret/prestatii fara comparatie.

Intrucat Logan MCV este destinat unor utilizari chiar mai variate decat berlina, inginerii de la Dacia au dorit sa ii ofere un nivel de protectie superior. Astfel, Logan MCV beneficiaza de noi bandouri de protectie laterala, mai largi, pe portiere - un element care influenteaza si designul vehiculului, exprimand robustete.

Logan MCV este dotat de asemenea cu un scut de protectie situat sub grupul moto-propulsor si cu un nou dispozitiv de etanseitate la praf a cutiei de viteze si a transmisiilor.

Combinate cu o garda la sol (155 mm) inaltata cu 20 mm fata de standardele europene si cu suspensii cu cursa mare, aceste dispozitive permit Logan MCV sa infrunte cu seninatate toate tipurile de sosele din lume, chiar si pe cele mai degradate. Logan MCV preia motorizarile care au contribuit la succesul berlinei si care au fost deja verificate din plin pe numeroase vehicule din gama Renault.

Dispunand de trei propulsoare pe benzina (1.4 si 1.6 MPI; 1.6 16v) si de o motorizare diesel de referinta (1.5 dCi), gama Logan MCV ofera o paleta de motoare care raspunde unor asteptari diferite in functie de piete si de tipurile de clientela.

De asemenea, conducerea Dacia a anuntat ca pentru primavara anului viitor pregateste o motorizare Diesel mai puternica, precum si nou nouta Dacia Logan autoutilitara.

Logan MCV beneficiaza de expertiza recunoscuta a Renault in domeniul sigurantei. Asemenea berlinei Logan, Logan MCV este conceput pe baza platformei B a Aliantei Renault Nissan, platforma pe care o imparte cu modelele Modus, Clio II, Clio III si Nissan Micra).

In mod firesc, Logan MCV beneficiaza de elementele de siguranta activa ale acestei platforme, iar in materie de siguranta pasiva, Logan MCV se situeaza la nivelul standardelor europene.

Designul Logan MCV exprima calitate si robustete, iar interiorul Logan MCV confirma sugestia de spatiu incapator generata de liniile exterioare. Cu un ampatament majorat cu 27 cm fata de cel al variantei berlina, Logan MCV duce si mai departe limitele de habitabilitate - deja record - oferite de sora sa mai mica.

Spatiul disponibil pentru transportul bagajelor sau diverselor obiecte atinge si el valori record. In configuratia cu 5 locuri, volumul util este de 700 de litri. In cazul in care in vehicul iau loc numai doua persoane, fapt posibil datorita modularitatii remarcabile a interiorului, Logan MCV dispune de un volum util de 2.350 litri.

Chiar si in situatia in care la bord se afla 7 persoane, portbagajul ofera inca un spatiu pentru bagaje de aproape 200 de litri. Cu toate acestea, nu este necesara utilizarea portbagajului pentru a depozita obiectele mici. Habitaclul dispune de numeroase spatii de depozitare cu o capacitate totala de pana la 54 de litri.

Logan MCV este primul din cele cinci modele care vor fi dezvoltate plecand de la berlina Logan in cadrul programului Contract Renault 2009. Totodata, acest model reafirma ambitiile de expansiune internationala a grupului Renault. Logan MCV va fi produs la Pitesti, in Romania, in uzina unde a inceput aventura Logan, capacitatea de productie a Logan MCV fiind estimata la 360 vehicule/zi.

Pentru a asigura fabricarea Logan MCV la Pitesti au fost facute investitii industriale in valoare de 110 milioane de euro. (M.P.)