Razboiul declansat de Primaria Bistrita impotriva cainilor maidanezi din oras nu a inregistrat rezultate. Si asta, deoarece patrupedele continua sa traiasca nestingherite pe strazi, dupa ce, in urma cu o saptamana, autoritatile sanitar-veterinare au impus carantina antirabica in urma depistarii unui caz de caine infestat cu acest virus.

Conform legii, cainii comunitari, in special cei din zona de centura a municipiului, ar fi trebuit sa fie stransi de pe strazi, transportati in adapostul Primariei si eutanasiati. Mai mult, hingherii nu fac fata numarului mare de patrupede periculoase.

Pana la depistarea focarului de rabie, problema maidanezilor nu a parut sa preocupe prea mult municipalitatea, dovada ca acestia au ajuns sa se inmulteasca intr-un ritm ametitor. Abia dupa declararea carantinei, autoritatile locale sunt puse in fata unei situatii greu de rezolvat, si anume recoltarea unui numar de aproximativ 400 de patrupede cu doar patru hingheri de la serviciul de ecarisaj.

Dotati cu doar doua pistoale cu anestezice, angajatii au reusit sa stranga de pe strazi intr-o saptamana doar 57 de caini, dar acest lucru nu a dus la scaderea vizibila a efectivelor de comunitari. Pe langa containerele pline de gunoaie din cartierul Subcetate, haitele potential infestate cu rabie se plimba in voie printre copii.

Iubitorii de animale protesteaza

Incapacitatea Primariei de a face fata situatiei si de a proteja cetatenii de cainii vagabonzi nu este, insa, singura problema cu care se confrunta autoritatile sanitar-veterinare. In fata adapostului municipalitatii, cu o capacitate de maxim 50 de caini, protesteaza de cateva zile diferite asociatii de protectie a animalelor, nemultumite de ideea eutanasierii acestor patrupede.

Potrivit sefului DSV, Ioan Bogolin, veterinarii sunt supusi unor presiuni asidue de catre iubitorii de animale. "Ca sa nu ii eutanasiem pe toti, ci doar pe contacti, ar mai fi nevoie de inca un adapost, special, pentru a-i tine sub supraveghere, pentru testare, deparazitare, sterilizare.

Ar fi ideal daca municipalitatea ar detine un astfel de spatiu si daca asociatiile care ne ameninta ca ne dau in judecata ar putea procura solutii pentru deparazitare, urmand apoi sa gaseasca iubitori de animale care sa adopte acesti caini. Noi am pune la dispozitie substantele pentru imunizare si manopera. Decamdata este carantina.

Mai avem o suspiciune de rabie, iar daca se confirma vom mai declara un focar", a declarat Bogolin. El a adaugat ca adapostul Primariei este subdimensionat si nici nu indeplineste toate conditiile prevazute de lege.

Desi si-a luat obligatia de a recolta de pe strazi toti maidanezii, municipalitatea se plange, insa, ca nu are destui oameni si nici destule pistoale pentru a lupta cu patrupedele. Pana la rezolvarea situatiei acestia circula nestingheriti pe strazi.