Fondurile trimise de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii inspectoratelor scolare din tara pentru refacerea infrastructurii din scoli nu au fost cheltuite de unele judete din tara, astfel incat banii ar putea fi reportati la buget. Ca urmare, Ministerul a decis sa verifice modul in care au fost utilizate aceste fonduri.

In judetul Cluj, 60 % din suma de aproximativ 125 miliarde lei vechi, primita de la Ministerul Educatiei, a fost investita pentru reparatii capitale la cinci scoli din judet. Restul de bani trebuie cheltuiti pana in luna decembrie.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a hotarat sa verifice modul in care au fost utilizate fondurile destinate refacerii infrastructurii din unitatile de invatamant preuniversitar. Masura a fost luata dupa ce reprezentantii Ministerului au primit semnale ca unele judete din tara nu au cheltuit banii primiti.

In acest sens, Mihail Hardau, ministrul Educatiei, a respins ferm ideea ca “banii destinati imbunatatirii si consolidarii infrastructurii unitatilor de invatamant din unele judete sa fie reportati la buget ca o consecinta a neutilizarii lor”.

Banii necheltuiti, a explicat ministrul, “vor fi repartizati altor judete care au demonstrat responsabilitate in gestionarea fondurilor alocate”.

Pentru invatamantul preuniversitar, proiectele finantate din aceste fonduri au vizat dotarea bibliotecilor din scoli cu carte scolara, dotarea laboratoarelor de biologie, fizica si chimie, dotarea cu echipament sportiv a unitatilor de invatamant. De asemenea, s-a urmarit dotarea laboratoarelor de consiliere psihopedagogica si cabinete de logopedie.

Banii alocati de Minister au vizat si finantarea a 84 de Centre de Documentare si Informare, reabilitarea si constructia de noi unitati scolare. Dotarea cu utilitati (apa potabila, toalete) pentru scoli trebuie realizata din aceleasi fonduri. La acestea se aduga si construirea de campusuri scolare si scoli de arte si meserii plus achizitionarea a 500 de microbuze destinate transportului elevilor.

Probleme cu laboratoarele

Judetul Cluj a primit de la Minister aproximativ 125 miliarde lei vechi care trebuie cheltuiti pana in decembrie. Conform Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, 60 % din acesti bani au fost deja investiti, urmand ca pana la termenul limita sa fie investita si suma ramasa.

In aceasta luna, judetul Cluj a mai primit pentru infrastructura 20 miliarde lei vechi, in cadrul celei de-a treia transe de finantare.

ISJ Cluj a demarat saptamana trecuta un control pe aceste investitii. Inspectorul scolar general Titiana Zlatior sustine ca judetul nostru sta foarte bine la capitolul investitii din banii primiti de la Ministerul Educatiei.

In acest moment, spune Zlatior, din primele doua transe mai trebuie realizate cinci obiective mari: reparatii capitale la trei scoli din Cluj-Napoca si la doua din mediul rural.

Inspectorul general afirma ca judetul Cluj sta prost doar la investitiile pentru dotarea laboratoarelor, pentru care Ministerul a alocat 72 miliarde lei vechi.

Potrivit ISJ, la acest capitol au fost cheltuiti doar 10 % din bani, proasta gestionare datorandu-se faptului ca in acest an directorii scolilor si contabilii s-au ocupat de licitatii, “un element de noutate care a cauzat incetinirea procesului de investitii”. Scolile au fost somate sa finalizeze licitatiile pana la 15 noiembrie pentru a mai putea beneficia de fondurile primite.