Conducerea companiei "Kronospan" Sebes (judetul Alba) a anuntat, ieri, printr-un comunicat de presa, inchiderea temporara a fabricii de placi stratificate din lemn de tip MDF.

"Din cauza aprovizionarii insuficiente a industriei lemnului, cauzata de cresterea cererii, generata, printre al-tele, de catre centralele termice cu biocombustibil, precum si din cauza infrastructurii insuficiente pentru transportul lemnului, reducerea productiei este inevitabila.

"Kronospan" nu poate sa plateasca preturi extrem de mari pentru lemn deoarece acestea nu pot fi recuperate din pretul produsului finit.

Pe fondul majorarilor pretului masei lemnoase, dar si lipsei cresterii cantitatii de lemn pe piata, "Kronospan" a decis sa opreasca productia fabricii de MDF din 28 octombrie pana in 13 noiembrie, datorita cantitatii insuficiente de masa lemnoasa (forta majora)", se arata intr-un comunicat de presa facut public ieri.

Reprezentantii companiei au anuntat si retragerea din anumite piete de export in favoarea aprovizionarii industriei autohtone a mobilei. Elvetienii de la "Kronospan" detin la Sebes cea mai mare investitie din judetul Alba, cifrata la mai mult de 100 de milioane de euro. Cele doua fabrici produc placi stratificate din lemn, cunoscute in Romania sub denumirile de PFL si PAL.

Aceste unitati au fost construite de firma italiana "Frati", care le-a vandut, ulterior, concernului elvetian. Pe platforma industriala administrata de "Kronospan" lucreaza aproximativ 500 de persoane.

Desi pe plan local investitia este foarte importanta, fiind "motorul" altor prezente de acest gen in Sebes, judetul pierde bani de pe urma activitatii. Raportul dintre impozitele achitate la bugetul de stat de catre societate si returnarile de TVA si alte taxe de care beneficiaza in fiecare an este negativ, din punct de vedere fiscal, pentru Alba.