Comisia de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca a dat verdictul in ceea ce priveste societatea care se va asocia cu municipalitatea in vederea construirii unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb * Criteriul in baza caruia societatea Impact SA a castigat licitatia de asociere a fost procentajul pe care il va oferi municipalitatii din terenul ce urmeaza sa fie viabilizat.

La licitatia pentru construirea cartierului de locuinte din zona Dealul Lomb, Societatea Impact SA a concurat impotriva societatii Iberest SA. Impact a oferit Consiliului Local 33% din suprafata totala construibila si a promis un cartier pe o suprafata de 100 de hectare. Iberest oferise 27% din suprafata construibila si un cartier de 150 de hectare.

Consiliul Local contribuie la infiintarea societatii in vederea construirii cartierului din Dealul Lomb cu terenul in suprafata de 209 hectare, acesta urmand sa fie viabilizat in intregime. Din acest teren, investitorul, SC Impact SA, va preda dupa viabilizare 33% Consiliului Local cu titlu gratuit. Restul terenului va reprezenta 51% din capitalul social al viitoarei societati.

Sapte zile

Comisia de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism a stabilit la sfarsitul saptamanii trecute ca principalul criteriu de selectie in vederea stabilirii investitorului care va construi cartierul din Dealul Lomb sa fie procentajul de teren care va fi primit de municipalitate dupa ce acesta va fi viabilizat, spre deosebire de Cartierul Tineretului, unde criteriul a fost numarul de locuinte ce vor fi primite de CL.

“Tot ce a cerut Comisia de Urbanism a fost realizat de catre cele doua societati, Impact si Iberest. Ma refer aici la simulari de Planuri Urbanistice de Detaliu si la dovada de investitii similare. Astfel, comisia a decis in unanimitate ca procentajul de teren oferit Consiliului Local sa decida castigatorul. Impact a oferit 33%, iar Iberest 27%.

Impact este societatea castigatoare. Va exista un termen de 7 zile in care Iberest va putea contesta decizia comisiei. Dupa acest termen se va intocmi un contract care va fi supus la vot in sedinta de CL. Vor fi conditii si termene clare.

Daca Impact nu semneaza acest contract se va repeta procedura de selectie”, a explicat directorul tehnic al Primariei municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.

Conditii stricte

Dupa semnarea contractului, Impact va trebui sa realizeze Planul Urbanistic Zonal pentru intreaga suprafata de teren.

Autorizatia de construire trebuie obtinuta in cel mult noua luni de la data semnarii contractului de societate.

Cele 33 de procente din teren, viabilizate, trebuiesc predate municipalitatii in termen de 12 luni de la data obtinerii autorizatiei de construire.

Apoi, in termen de cel mult 24 de luni de la data obtinerii autorizatiei de construire, Impact va trebui sa contruiasca din fonduri proprii un numar de 75 de locuinte cu doua camere care vor fi predate cu titlu gratuit Consiliului Local si vor avea caracter de locuinte sociale.

Investitorul va trebui sa asigure si infrastructura necesara - retelele de canalizare, electricitate, apa, gaz si telefonie, precum si o scoala, o gradinita, un sediu de politie, o primarie de cartier si cabinete medicale.

Impact trebuie sa asigure fondurile necesare societatii comerciale din care va face parte si CL pentru construirea de locuinte pe suprafata de teren care reprezinta aportul Consiliului Local.

In termen de trei ani de la obtinerea autorizatiei de construire, Impact va trebui sa finalizeze cel putin 50% din lucrari, iar in termen de cinci ani lucrarile trebuie finalizate in totalitate.

Dupa finalizarea lucrarilor, societatea comerciala va fi desfiintata, iar toate amenajarile aferente domeniului public si a dotarilor de cartier vor fi incluse in proprietatea municipiului Cluj-Napoca si administrarea Consiliului Local.

“Termenele ce vor fi prevazute in contract vor fi stricte, iar nerespectarea vreunuia dintre ele va atrage anularea contractului si trecerea in proprietate CL a tuturor lucrarilor efectuate pana atunci”, a declarat Sorin Apostu.

Societatea Impact a fost una din candidatele pentru obtinerea “proiectului” pentru realizarea cartierului Tineretului. Atunci, Impact a pierdut in favoarea societatii Polus Real Estate. La vremea respectiva, Impact a contestat rezultatul licitatiei, dar mai mult cu jumatate de gura.

Reprezentantii Impact au criticat dur rezultatul licitatiei, au trimis comunicate presei, dar nu au contestat oficial rezultatul licitatiei. Mai mult, intr-un final apoteotic, Impact a declarat ca accepta rezultatul licitatiei tocmai pentru a nu bloca un proiect precum Cartierul Tineretului, nevoia de locuinte fiind stringenta la Cluj Napoca.

Atunci, reprezentantii Impact au ridicat mingea la fileu afirmand ca spera ca administratia locala sa considere gestul respectiv - de necontestare a licitatiei - ca o premiza de corectitudine si fair play din partea Impact si ca un punct de plecare in ceea ce priveste o viitoare colaborare a primariei clujene cu Impact. Licitatia pentru Dealul Lomb era de abia in faza incipienta.

In aceste conditii, nu este exclus ca Impact sa-si fi adjudecat Dealul Lomb, tocmai in contrapartida pentru tacerea de la Cartierul Tineretului.

Jocuri la bursa

Sedinta pentru desemnarea societatii castigatoare la Dealul Lomb a avut loc joia trecuta, la ora 16.00. Initial se anuntase ca sedinta va avea loc la ora 14.00, dar apoi, inexplicabil, aceasta a fost amanata pentru ora 16.00. Sedinta de tranzactii a Bursei de Valori Bucuresti se inchide la ora 15.00, iar joia trecuta societatea cea mai tranzactionata a fost tocmai Impact.

Mai precis, in jurul orei 14.20, s-a inregistrat o cumparare masiva de actiuni Impact. Adica tocmai cu numai cateva ore inainte ca Impact sa isi adjudece un contract important - Dealul Lomb - proiect care va creste considerabil pretul actiunilor Impact.

Astfel, nu este exclus ca numele societatii castigatoare a licitatiei de la Cluj sa se fi stiut inainte de decizia “oficiala” de la ora 16.00, iar cineva din administratia locala clujeana sa fi suflat un pont bun. De asemenea, nu este exclus nici ca persoana in numele careia s-a efectuat mega tranzactia de la Bursa sa fie tocmai una din administratia clujeana.

Actiunile Impact se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti din 7 noiembrie 1996 si sunt incluse in indicii BET si BET-C. Incepand cu data de 21 iunie 2006, actiunile emise de SC Impact SA se tranzactioneaza la categoria I a Bursei.

Profituri ametitoare

Impact SA a inregistrat in perioada anilor 2000-2005 performante deosebite, avand cifre de afaceri si profituri de sute de miliarde de lei vechi. Astfel, in 2001, la o cifra de afaceri de 221 miliarde ROL a avut un profit de 78,1 miliarde ROL, iar in 2002 a avut un profit de 181,4 miliarde ROL la o cifra de afaceri de 501 miliarde ROL.

Apoi, in 2003, cifra de afaceri a ajuns la 674,95 miliarde ROL, iar profitul s-a situat la 180,3 miliarde ROL. Anul 2004 a fost unul record: cifra de afaceri de 1.088 miliarde ROL si un profit de 188,76 miliarde ROL. In fine, anul trecut, Impact SA a inregistrat un profit de 10,7 milioane RON la o cifra de afaceri de 126,62 milioane RON.

Megaconstructor

Compania imobiliara Impact SA, patronata de omul de afaceri Dan Ioan Popp, a realizat proiecte similare celui de la Dealul Lomb in Bucuresti, Constanta, Oradea si Ploiesti. Valoarea primului proiect rezindential realizat de catre Impact, proiectul Alfa din Bucuresti, a fost de 6,5 milioane de dolari. Acest proiect a demarat in 1995, iar constructia celor 40 de locuinte a fost finalizata in 2001.

Cel mai scump proiect la care societatea Impact lucreaza inca este Cartierul Europa din Oradea. Acest proiect trebuie finalizat pana in 2008, valoarea investitiei fiind de 18 milioane de euro. La Constanta, societatea Impact a demarat in 2002 proiectul rezidential Boreal. Cartierul Boreal se intinde pe o suprafata de 9,5 hectare, iar valoarea investitiei se ridica la 18 milioane de dolari.

In vara acestui an, Impact a castigat alte doua licitatii pentru construirea de ansambluri rezidentiale in Bucuresti si Constanta. Ansamblul Greenfield din Bucuresti va fi intins pe o suprafata de 60 de hectare si va cuprinde 3.800 de unitati locative.

La Constanta, Impact va construi ansamblul rezidential Zenit, un proiect mai putin pretentios decat cel de la Bucuresti, suprafata cartierului fiind de 8,1 hectare pe care urmeaza sa fie construite 653 de locuinte.