Lansat in urma cu un an si finantat cu 3,8 milioane de euro prin programul Phare al Uniunii Europene, proiectul “Servicii de Sprijin pentru Dezvoltarea Afacerilor” se apropie de final. Proiectul si-a propus sprijinirea IMM-urilor din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in vederea cresterii competitivitatii.

Obiectivele concrete ale programului au fost asigurarea de servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor si sporirea capacitatii firmelor de consultanta pentru IMM-uri de a oferi asemenea servicii. El a fost coordonat si implementat de catre un consortiu condus de Enterprise PLC din Marea Britanie.

ROCA, standarde pentru consultanta

Cea mai mare realizare a programului, desi nu se afla pe lista de obiective, a fost infiintarea unei societati a furnizorilor de servicii de consultanta, care sa impuna membrilor sai anumite standarde. Directorul executiv al Centrului de Dezvoltare Manageriala (CDM), Florin Petean, admite ca pe piata consultantei din Romania activeaza deopotriva firme serioase si farsori.

In opinia sa, infiintarea Retelei Organizatiilor de Consultanta in Afaceri (ROCA) va conduce la trierea lor. Pentru a deveni membre ROCA, firmele trebuie sa indeplineasca anumite standarde. Nu intamplator, dintre cele 48 de firme de consultanta implicate in program, doar 26 au fost invitate sa devina membre ale asociatiei.

CDM este singura firma clujeana membra ROCA dintre cele trei prezente in programul Phare. Asociatia nu este insa de tip inchis. Orice firma de consultanta poate deveni membra a acesteia daca indeplineste criteriile care sa ofere certitudinea unor servicii de calitate.

Doar 75 de IMM-uri

Pentru a facilita accesul la informatie la nivelul Regiunii Nord-Vest, au fost infiintate doua birouri de suport regionale, unul in Cluj si altul in Baia Mare. Suma alocata programului a servit strict organizarii unor cursuri de perfectionare, si nu acordarii de imprumuturi nerambursabile sau grant-uri.

Cele trei grupuri tinta vizate au fost firmele de consultanta, IMM-urile si administratia publica locala. Coordonatorul regional pentru Regiunea 6 Nord Vest, Radu Big, considera ca pentru un program derulat pe o durata atat de scurta, Phare BDSS (cum mai este cunoscut acest program) a obtinut rezultate bune.

Au fost mai multe sesiuni de instruire, care au vizat noua tematici distincte, identificate ca fiind domeniile cele mai delicate pentru IMM-uri. Printre cele mai arzatoare probleme identificate in randul IMM-urilor si care au constituit teme de cursuri s-au aflat stimularea exporturilor, transferul tehnologic sau standardele de calitate.

Din Regiunea NV au participat la program sase companii de consultanta si 33 de consultanti ai acestora, 75 de IMM-uri si manageri de nivel mediu si inalt din aceste firme, respectiv 57 de oficiali ai autoritatilor locale, ai Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, ai Camerelor de Comert si Industrie locale, ai unor asociatii patronale si profesionale.

Ardelenii nu mai doresc generalitati

Totusi, coordonatorii proiectului au afirmat ca interesul manifestat de firmele clujene si de cele din regiune a fost redus. Unul dintre motive, identificat de Radu Big, il constituie faptul ca o mare parte dintre firmele de aici au depasit stadiul in care aveau nevoie de training-uri generale, avand in prezent nevoie de instruire personalizata.

Un alt motiv al numarului redus de participanti a fost si faptul ca programul era adresat IMM-urilor, deci firmelor cu peste 10 angajati. Acestor factori li se adauga, dupa cum afirma Florin Petean, si faptul ca aceste cursuri au fost privite cu reticenta de unele IMM-uri tocmai pentru ca erau gratuite.

In plus, Petean a remarcat ca la nivelului Clujului, de pilda, exista multe IMM-uri care sunt deja nume puternice nu doar pe piata locala, ci si pe cea nationala sau chiar internationala.

In aceste conditii, Regiunea NV a avut cea mai slaba prezenta a IMM-urilor participante la proiect, numarul acestora fiind de numai 75, fata de Regiunea Nord-Est, unde 181 de IMM-uri si-au exprimat interesul pentru cursuri. In opinia lui Petean, programul a avut un succes sporit in zonele in care sectorul IMM nu este reprezentat foarte bine.

Pregatiri pentru continuarea programului

Potrivit unor informatii de ultima ora, programul va continua. Aceeasi firma britanica, Enterprise PLC, a castigat licitatia internationala pentru implementarea noului program. Deocamdata nu se cunosc detalii nici despre momentul demararii acestuia si nici despre fondurile de care va beneficia.