In ultimii ani, o parte insemnata a romanilor si-a dezvoltat apetitul investitional, cautand cele mai rentabile plasamente. Disparitia dobanzilor cu „doua cifre” in cazul depozitelor bancare a transformat multi romani in investitori activi.

Atrasi de mirajul unui castig important, acestia au apelat din ce in ce mai des la credite pentru a-si sustine investitiile, in special in domeniul imobiliar.

Asaltul creditelor

Comportamentul financiar al clujenilor reiese foarte clar din statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In perioada septembrie 2002 - august 2006, raportul dintre volumul economiilor si cel al creditelor s-a modificat semnificativ, in favoarea imprumuturilor.

Mai mult chiar, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2005, acest raport s-a inversat pentru prima data, in sensul ca volumul creditelor l-a depasit pe cel al depozitelor.

Trendul depistat in perioada avuta in vedere a fost ascendent atat in privinta depozitelor, cat si a creditelor. Insa, rata de crestere a imprumuturilor a fost net superioara celei a depozitelor.

In aceasta perioada, atat economiile cat si datoriile clujenilor au crescut constant. Daca in cel de-al treilea semestru din 2002, creditele contractate in judetul Cluj totalizau 150,3 milioane euro, la cursul mediu al anului 2002, in august 2006, acestea au ajuns la 956,7 milioane euro, sporind de peste sase ori.

Nici evolutia depozitelor nu poate fi ignorata - chiar daca este mai putin spectaculoasa: acestea au crescut de 2,5 ori, de la 304,8 milioane euro in septembrie 2002, la 779,9 milioane euro in august 2006.

Diferentele inregistrate in ritmul de dezvoltare a creditelor si depozitelor si-a lasat amprenta si asupra raportului datorii/economii. LA inceputul perioadei analizate, acest raport a fost de 0,49, adica la fiecare euro depozitat a fost inregistrat un credit de 0,49 euro. In 2003, acest raport a ajuns la 0,68, in 2004 - la 0,8, iar la jumatatea lui 2005 - la 0,99.

De atunci, imprumuturile au surclasat depozitele. In august 2006, raportul a fost de 1,23, adica la fiecare euro depozitat a fost contractat un credit de 1,23 euro.

Investitiile, tot mai atractive

Dinamica inregistrata de credite in ultimii ani este explicata prin cresterea apetitului investitional atat in randul persoanelor juridice, cat mai ales a celor fizice, apogeul fiind atins anul trecut.

Iosif Pop, presedintele IMO Finance, considera ca modificarea comportamentului financiar al romanilor a fost determinata de diminuarea semnificativa a dobanzilor la depozite, care ajungeau la 35-40%, in urma cu 3-4 ani Scaderea constanta a dobanzilor a determinat cautarea unor surse alternative, care sa asigure un randament superior.

Locul investitorilor pasivi, care isi pastrau economiile in banci, a fost luat, in multe cazuri, de investitori activi, care cauta cele mai bune surse de castig.

In acest context, o parte a populatiei s-a orientat spre plasarea economiilor in fonduri de investitii, pe piata bursiera sau in valuta. Insa, cel mai cautat sector investitional s-a dovedit a fi cel imobiliar, cu o rentabilitate foarte buna. In ultimii doi ani, investitiile in valuta si rentabilitatea lor au pierdut teren, o data cu aprecierea monedei nationale.

Dorinta populatiei de a investi s-a concretizat, in primul rand, prin retragerea economiilor din banci si plasarea lor in alte instrumente. De cele mai multe ori, aceasta actiune a fost dublata de contracterea unui credit, necesar finalizarii investitiei. Prin urmare, majoritatea bancilor au adus bani din strainatate pentru a putea sustine cererea mare de credite.

In opinia lui Iosif Pop, statisticile Bancii Nationale pe 2006 nu vor reflecta corect volumul creditelor deoarece “bancile straine, vazand ca au depasit limitele impuse de BNR, au transferat creditele afara.”

Incercarea BNR de a tempera inclinatia spre indatorare a populatiei este normala in cazul creditelor de consum, care nu produc, la randul lor, alti bani. In schimb, investitiile pozitive, orientate spre sporirea sumei initiale, au un efect benefic asupra economiei.

Iosif Pop considera ca, in urmatorii ani, vom asista la o temperare a creditelor, temperare care a inceput in acest an, prin reglementari impuse de BNR bancilor si institutiilor financiare nebancare. Pe de alta parte, Iosif Pop prevede ca apetitul investitional nu va scadea, ci dimpotriva, se va majora. Astfel, ritmul de crestere a economiilor se va diminua in continuare.

Indatorarea va fi mai accentuata decat economisirea

Un studiu realizat de Unicredit Group apreciaza ca, in perioada 2006-2008, avutia financiara a romanilor se va majora anual cu 17%, (comparativ cu media de 10% din zona Noua Europa), fiind stimulata de apetitul pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor.

In acelasi interval, se estimeaza ca volumul indatorarii se va majora, in medie, cu 22% pe an (fata de 19% in zona NE), creditul ipotecar sporindu-si treptat relevanta. Astfel, raportul dintre sumele imprumutate si cele economisite de populatie va creste in favoarea creditelor, mentinandu-se astfel trendul inregistrat in ultimii patru ani.

Acelasi studiu plaseaza Romania pe ultimul loc in privinta nivelului indatorarii pe locuitor din Noua Europa, avand totodata si cel mai scazut grad de avutie financiara. La sfarsitul anului 2005, avutia financiara a romanilor reprezenta doar 20% din PIB, fata de 53% cat a fost media in zona NE, in timp ce indatorarea financiara a ajuns la 8%, comparativ cu 14% in zona NE.

Cercetarea a analizat factorii care au stat la baza cresterii semnificative din in ultimii ani a creditelor in statele din Noua Europa, zona care cuprinde Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Ungaria, precum si perspectivele pentru intervalul 2006-2008.