Luni seara a avut loc o dezbatere publica in care toate partile implicate au fost invitate sa-si exprime pozitia. Refuzul UBB de a-l accepta ca mediator pe Catalin Stefanescu a dus la o discutie furtunoasa, finalizata fara concluzii precise.

Conditia: "Fara Stefanescu!“

Intitulata sugestiv "Agonia Literelor“, dezbaterea a reunit citeva zeci de universitari de la mai multe facultati, reprezentanti ai presei, precum si citiva studenti. Spre mirarea publicului, Catalin Stefanescu nu s-a asezat la catedra, alaturi de initiatorii actiunii, ci in rindul publicului. „Dezbaterea nu incepe sub cele mai bune auspicii.

Am vrut sa poata participa oricine, sa nu fie in nici un caz restrinsa ori, mai rau, un monolog. Pentru asta l-am invitat pe Catalin Stefanescu. Are loc in spatiul UBB, iar conditia care ni s-a impus in aceasta situatie a fost sa nu fie mediata de el“, a explicat Horea Poenar, redactor-sef al „Echinoxului“ si cadru didactic al Facultatii de Litere.

"V-am urmarit toate emisiunile, ne sinteti foarte drag, insa nu este de dorit prezenta dumneavoastra in calitate de moderator, pentru ca reprezentati media“, i s-a adresat Nicolae Paun, directorul Departamentului de Imagine al UBB. „Mi s-ar fi parut mai adecvat ca decanul sa stea la masa, pentru ca vorbim de Mircea Muthu“, a adaugat acesta.

"O agresivitate pasiva“

Drept urmare, a fost desemnat ca moderator Cornel Vilcu, cel care ocupa acest rol si in Cenaclul „Echinox“. „E un soc pentru noi, se dorea pastrarea unui echilibru, abordarea oficiala si neoficiala a problemei si a modului in care, dupa aparitia ultimului numar, am fost amenintati, imbratisati si iar respinsi“, a afirmat acesta.

"Mi se pare absolut licentios si scandalos sa se vorbeasca de amenintari din partea UBB“, a replicat Paun, propunind „o seara culturala, academica“.

Decanul Facultatii de Litere, Mircea Muthu, care a si dat un interviu in numarul cu pricina, a invocat deficiente ale modului cum redactorii au abordat problema, lipsa referirii la situatia altor facultati de litere din tara sau a consultarii sale fata de unele aspecte pe care le aproba, cum ar fi cea a mentinerii dublei specializari sau a reintroducerii examenului de admitere.

"E stupefiant sa vezi cum resursele unei universitati cum este aceasta sint folosite in lupte politice, si nu pentru a se rezolva probleme“, a declarat Aurel Codoban, cadru didactic la Facultatea de Istorie si Filosofie. „Daca UBB ar fi investit in camine si cantine, lumea ar fi venit aici, insa s-a preferat cumpararea de cladiri foarte scumpe.

Conducerea a tinut la proiectul megaloman al universitatii metropolitane“, a adaugat acesta. „Sint foarte multi profesori in UBB care au salarii mai mari pe criterii de fidelitate fata de universitate“, a mai zis acesta.

Au mai fost discutate sumele cheltuite de UBB pentru publicitate, decanul s-a plins ca profesorii nu isi tin cursurile. „A fost o agresivitate pasiva de ambele parti, un dialog contorsionat. Vom organiza o alta dezbatere, in noiembrie, la Casa Radio, unde il vom putea avea moderator pe Catalin Stefanescu“, a declarat Poenaru pentru Monitorul de Cluj in final.

"Echinox“ acuza

"Atit personalul auxiliar, cit si corpul didactic manifesta o atitudine indiferenta si citeodata chiar ostila fata de studenti, fara a avea motive intemeiate.“

"In ciuda spatiului limitat, a bibliotecilor cu o dotare insuficienta pentru a raspunde unui numar atit de mare de cereri (adesea exista doar un singur exemplar dintr-o carte), numarul studentilor creste anual (in special al celor de la regimul cu taxa) fara nici o incercare de imbunatatire a conditiilor oferite. Intr-un cuvint: acumulam!“

"Situatia caminelor studentesti nu s-a schimbat si nici nu se va schimba radical prea curind. Insa in fiecare an studentii sint nevoiti sa se adune in grup si sa ceara, prin protest, reglementarea acestui aspect.“

"... diferenta de venit anual net (...) realizat, in Facultatea de Litere a UBB, intre un lector doctorand si seful lui de catedra (profesor doctor) a fost de peste 12.000 Euro.“

"... fiecarui cadru didactic de la Universitatea «Babes-Bolyai» i se cere sa semneze, ca o anexa la contractul sau de munca, o asa numita «Clauza de fidelitate» fata de institutie care (...) contrazice prevederile normale ale dreptului muncii intr-o tara democrata.“

"... aparatul de propaganda (n.r., al UBB) (...) este un adevarat sistem de autopromovare, protectie (...) gata oricind sa loveasca pentru a preveni ceva ce i-ar putea dauna.“

"Am constatat (...) cite lucruri le sint necunoscute studentilor, cite drepturi le sint ascunse si cit de distorsionata ajunge la ei imaginea mecanismului universitar.“

"... decizia de marire a salariilor celor cu grad de profesor universitar a fost o lovitura politica geniala, fiind o modalitate de a obtine liniste si tacere.“

Fragmente din articolele publicate in ultimul numar al rezistei „Echinox“