Cand toata lumea a rasuflat usurata ca, dupa mai bine de un an de tergiversari, cercetarea judecatoreasca a inceput in sfarsit in celebra cauza de coruptie "Electrica-Banat", ieri, o noua piedica procedurala a stopat din nou derularea procesului.

Instanta a constatat lipsa de procedura cu inculpatul Sorin Sparchez, care inca din vara a parasit fara nici o problema teritoriul Romaniei, luand drumul Americii.

Dupa adevarate "lupte" procedurale, la precedenta infatisare a procesului s-a reusit citirea actului de inculpare, urmand ca la termenul de ieri instanta sa inceapa audierea inculpatilor. N-a fost, insa, sa fie asa. Urmatoarea infatisare a fost fixata pentru 14 noiembrie, insa exista sanse ca pana la viitoarea sedinta componenta completului de judecata sa fie modificata.

Mai exact, la nivelul Tribunalului Timis se discuta in prezent posibilitatea ca dosarul "Electrica-Banat" sa fie repartizat altui judecator. Magistratul Gheorghe Bugarski, care se ocupa de aceasta cauza de peste un an, se pregateste sa parasesca Tribunalul, dupa ce in urma unui examen el a fost promovat la Curtea de Apel Timisoara.

Surse din Justitie sustin ca nici unul dintre judecatorii penalisti din cadrul Tribunalului nu se arata incantat de posibilitatea de a-i fi repartizat acest dosar, data fiind complexitatea cauzei, dar si faptul ca este un proces aflat sub "lupa" presei, fiind intens mediatizat.

Conform rechizitoriului DNA Timisoara, in perioada 2003 - 2004, filiala "Electrica-Banat" ar fi achizitionat prin intermediul unei filiere, conduse de inculpatul Vasile Croitoru, produse electrice contrafacute, la preturi supraevaluate, in valoare de aproximativ 21 de miliarde lei vechi.

Achizitia s-a realizat cu sprijinul unor persoane cu functii de conducere din cadrul filialei, dar si de la "centru", care ar fi beneficiat, in schimb, de sume de bani si masini de lux estimate de anchetatori la peste cinci miliarde lei.

In total 24 de persoane au fost trimise in judecata, Silviu Lucian Boghiu, fost director general al SC "Electrica" SA Bucuresti, Livius Ioan Milea, ex-directorul general al SC "Electrica-Banat", Viorel Dan, fost director la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat, precum si doi functionari din cadrul finantelor si mai multi oameni de afaceri.