Consiliul Judetean (CJ) Bistrita-Nasaud a anuntat, marti, ca va repeta licitatia organizata in 19 octombrie pentru repararea a doi kilometri din DJ 172 D, drumul care face legatura intre Ilva Mica si Lunca Ilvei, intrucat niciuna din ofertele prezentate nu se apropie de costul real al lucrarilor, estimat de proiectant. Portiunea este greu practicabila in prezent.

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, in calitate de presedinte al comisiei de licitatii, a declarat ca portiunea scoasa la licitatie este afectata de alunecarile de teren din primavara, iar lucrarile au fost evaluate la aproximativ 4 milioane RON.

La licitatie s-au prezentat, insa, doar doua firme - SC "Lucrari Drumuri si Poduri" (LDP) SA, respectiv societatea "Trameco" din Oradea. Ambele au prezentat oferte de peste 8 milioane RON, adica o suma dubla fata de cea pe care o pot oferi autoritatile.

"In aceste conditii, repararea unui kilometru de drum judetean ar ajunge sa coste cat un kilometru de autostrada, ceea ce nu este normal, mai ales ca trebuie facute doar lucrari de aparare a unui mal, modernizarea drumului si refacerea unui pod", a declarat Marinescu. El a decis anularea licitatiei si repetarea ei in luna noiembrie.

Pentru sectorul de drum mentionat, Guvernul a alocat, in septembrie, 5 milioane RON din fondul de rezerva.

Contactat telefonic, directorul SC "LDP" SA, Liviu Ciupe, a declarat ca CJ a gresit atunci cand a organizat licitatia fiindca nu a anuntat pretul de control. "La Primarie si in alte parti se anunta din start si fiecare stie cum sa-si intocmeasca oferta. Din cate am inteles eu nu au bani suficienti pentru repararea drumului, dar mai puteau veni si anul viitor.

Nu stiu cine va lucra cu sumele despre care vorbesc cei de la CJ fiindca noi facem in oras un km de drum cu 2-3 milioane RON, avand statii de beton la doi pasi. Acolo (pe Valea Ilvelor Ð n.r.), trebuie sa-l caram de la zeci de kilometri, de asta costa 1 kilometru cel putin 4 milioane RON. Cine a spus ca se face un km de autostrada cu banii acestia habar nu are", a spus Liviu Ciupe. El conduce firma al carei actionar unic este tocmai Consiliul Judetean.

"LDP" a anuntat ca nu va contesta masura de anulare a licitatiei. "Fiecare face ce vrea cu banii si cu drumurile lui, numai ca ei (CJ Ð n.r.) vor Armani si nu au bani nici de costum", a adaugat Ciupe.

Firma "Trameco" din Oradea a ajuns sa participe la licitatii pentru lucrari platite din bani publici dupa ce a intervenit la degajarea si refacerea tronsoanelor distruse de inundatiile produse in 20 iunie pe Valea Tiblesului. Reprezentantii acesteia nu au putut fi contactati pentru a-si spune punctul de vedere.