Mai multi fosti sau actuali membri ai PNL Timis, cunoscuti sub denumirea de "dizidenti", printre care se regasesc consilierul judetean Dan Bara sau fostul presedinte al organizatiei municipale din Timisoara, Petre Ehegartner, s-au constituit, ieri, intr-un grup de initiativa pentru sprijinirea Platformei Liberale lansate de Theodor Stolojan in urma cu o saptamana.

In perioada imediat urmatoare, cei 11 membri ai comitetului de initiativa vor sa atraga de partea lor cel putin o suta de persoane, iar pana la inceputul anului viitor sa existe minimum o mie de sustinatori din judet. Pentru a fi mai convingatori, acestia l-au invitat pentru luna viitoare la Timisoara chiar pe Stolojan.

Din grupul de initiativa fac parte 11 persoane, cea mai insolita prezenta constituind-o cea a lui Raul Baz, membru cu acte in regula al PNTCD Timis.

Acesta nu se teme ca demersul sau de a sprijini miscarea pornita de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica va atrage oprobiul conducerii filialei taraniste, desi presedintele national al acestui partid, Gheorghe Ciuhandu, nu agreeaza, momentan, constructia gandita de fostii presedinti liberali.

In schimb, colegii sai care au ramas in continuare membri ai PNL, este vorba despre Petre Ehegartner si Dorin Popovici, nu exclud varianta ca filiala Timis sa-i dea afara din partid.

"Noi nu urmarim scindarea PNL, ci doar coagularea unui pol politic de centru-dreapta de orientare europeana in jurul partidului", a declarat Petre Ehegartner, care nu s-a sfiit sa arunce sageti spre actuala conducere a filialei locale, pe care a acuzat-o ca nu este formata din "liberali autentici".

"Doar unul dintre ei, Ciprian Jichici, e liberal, restul sunt din partidele cu care PNL a fuzionat de-a lungul vremii", a mai acuzat Ehegartner.

Conducerea filialei PNL nu doreste, insa, sa legitimeze acest demers, iar purtatorul de cuvant al organizatiei, Ciprian Jichici, sustine ca actiunea de formare a unui grup de sprijin pentru Stolojan si Stoica nu reprezinta un motiv de discutii in sedintele Comitetului Executiv Teritorial.

"Daca am lua in calcul infiintarea acestui comitet de initiativa, ar insemna sa-i dam substanta, iar noi credem ca proiectul nu merita atata atentie", a conchis Jichici.

Potrivit declaratiilor oficiale, sustinatorii lui Stolojan si Stoica vor ramane in continuare membri ai filialei PNL.

Dizidentii ies din nou la lumina

Cei zece liberali, din grupul de 11 persoane care au creat comitetul de initiativa, sunt cunoscuti ca fiind dizidenti ai actualei conduceri a filialei PNL. De altfel, Petre Ehegartner a si candidat la ultimele alegeri, din vara acestui an, pentru functia de presedinte, dar a fost intrecut categoric de Liviu Borha.

Alegerile au fost organizate pentru ca fostul lider al organizatiei judetene, actualul prefect Ovidiu Virgil Draganescu, a renuntat la politica in favoarea administratiei. Borha, cunoscut ca unul dintre oamenii pe care actualul sef al Prefecturii i-a sustinut neconditionat, a pastrat in structurile de conducere toti oamenii care faceau parte din acestea si in mandatul lui Draganescu.

Intentia lui Ehegartner de a produce schimbarea in sanul PNL a fost, insa, sortita esecului, chiar daca a avut sprijinul unor personalitati influente, pana nu demult, in filiala. Una dintre acestea, ex-senatorul Ioan Paun Otiman, a fost permanent sicanat de conducerea interimara, fiind chiar suspendat din partid in perioada alegerilor, pe motiv ca nu si-ar fi achitat cotizatia de membru.

Pe langa toate acestea, pentru ca nu erau agreati de ceilalti colegi liberali, oamenii lui Ehegartner au fost nevoiti, la vremea respectiva, sa-si sustina conferintele de presa prin restaurante, sediul fiind detinut exclusiv de "echipa Liviu Borha".