O ambulanta a firmei "Trans Med" a fost implicata, marti dimineata, intr-un accident rutier soldat cu victime omenesti. Doua femei si-au pierdut viata dupa ce o autoutilitara care circula in regim de salvare a acrosat, din spate, un TIR care se deplasa regulamentar. Cele doua victime erau transportate pentru dializa la Spitalul Judetean din Deva de catre o ambulanta improvizata.

Masina apartine societatii "Trans Med", care a castigat in urma cu cativa ani dreptul de a transporta bolnavii dependenti de hemodializa din cea mai mare parte a judetului. Politistii si mecanicii auto sustin ca tragedia nu ar fi avut loc daca Ambulanta nu ar fi avut o stare tehnica proasta.

Inca de la preluarea serviciului de transport, SC "Trans Med" a fost deosebit de controversata. Ambulantele improvizate din autoutilitare, cu o stare tehnica precara, au determinat depunerea unor contestatii din partea reprezentantilor Serviciului public de Ambulanta.

Totusi, cu sustinere din partea conducerii din aceea perioada a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si a Directiei de Sanatate Publica, firma si-a vazut nestingherita de lucru.

Un tandem catastrofal pentru dependentii de dializa

In realitate, firma "Trans Med" este patronata de fostii sefi ai sanatatii din Hunedoara, ex-directorul CJAS, Dan Mihail Florescu, si ex-directorul Directiei de Sanatate Publica, Lucia Bulugean.

Cele doua personaje puse in functii de PSD au profitat din plin de posturile pe care le-au detinut si au infiintat printr-un intermediar, Ladislau Balazs, societatea "Trans Med 2003", prin care capusau bugetul sistemului de sanatate.

Dupa inlaturarea din functii de puterea instalata dupa 2004, cei doi l-au inlaturat de la conducerea firmei pe Ladislau Balazs si au preluat direct fraiele afacerii.

In anul 2003, prin decizia directorului din aceea vreme, Lucia Bulugean, Directia de Sanatate Publica (DSP) a hotarat externalizarea serviciului de transport al bolnavilor care necesita dializa, asigurat pana la acea data de Seviciul public de Ambulanta.

"Trans Med" a obtinut transportul bolnavilor dependenti de dializa in urma unei licitatii deosebit de controversate, organizata de DSP, in conditiile in care 30 la suta din profit intra in buzunarele directorului acestei institutii, Lucia Bulugean.

In urma licitatiei, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, condusa de Dan Mihail Florescu, si el beneficiar a 30 la suta din dividende, a incheiat un contract cu firma "Trans Med 2003". Ulterior contractul a fost prelungit prin renegocieri anuale, fiind in vigoare si in prezent.

Servicii indoielnice la preturi mari

Surse din cadrul CJAS sustin ca pe parcursul celor aproape patru ani de cand a fost incheiat contractul cu "Trans Med" nu a fost efectuat nici macar un control privind serviciile prestate de aceasta societate, dar nici starea tehnica in care se afla parcul auto cu care se efectueaza transportul bolnavilor.

Aceleasi surse sustin ca exista nereguli si in modul in care se fac deconturile intre CJAS si firma transportatoare pentru serviciile prestate. De asemenea, "Trans Med" a obtinut mult mai multi bani de la CJAS decat firma care asigura acelasi tip de servicii in Valea Jiului, contractul initial fiind incheiat pentru trei miliarde lei vechi.

Ulterior suma a fost suplimentata, "Trans Med" ajungand sa incaseze, in anul 2005, peste 9,5 miliarde lei vechi, iar in anul 2006 peste 100 de milioane de lei vechi in fiecare luna, pentru servicii indoielnice.

CJAS sustine ca lucrurile sunt in regula

Actualul director al CJAS, Victor Leu, a declarat ca din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce contractul cu "Trans Med" este in regula. "Noi nu avem de unde sa stim cine este in spatele afacerii, ce acte secrete sunt intre asociatii firmei. Dansii au un reprezentant legal care tine legatura cu CJAS", a adaugat acesta.

Victor Leu a mai tinut sa precizeze ca in urma unui control efectuat la aceasta firma au fost gasite nereguli in ceea ce priveste deconturile si au fost recuperate 18 milioane de lei vechi.