Elevii de clasa a VII-a vor sustine peste o luna teze nationale cu subiect unic daca proiectul initiat de Ministerul Educatiei va fi aprobat. In acest moment, proiectul nu este definitivat, fiind in dezbatere. Nici termenul exact al definitivarii si aprobarii proiectului nu este cunoscut, intrucat acesta trebuie discutat si cu sindicatele.

Reprezentantii Ministerului sunt de parere ca mai este timp suficient in ciuda faptului ca, peste o luna, elevii ar trebui sa sustina tezele.

Schimbarea modului de evaluare a elevilor la sfarsitul gimnaziului, anuntat inca de la inceputul acestei saptamani nu-si gaseste pana in prezent si un corespondent pe latura legislativa. Desi mai este o luna pana cand elevii ar trebui sa sustina aceste teste, reprezentantii Ministerului afirma ca “proiectul se afla in acelasi stadiu”, ceea ce inseamna ca nu este inca definitivat.

Nu se cunoaste inca un termen exact al definitivarii si aprobarii proiectului deoarece acesta trebuie discutat si cu sindicatele, spun reprezentantii Ministerului. Desi data discutiilor pe marginea proiectului cu sindicatele nu a fost stabilita, cei din Minister sunt optimisti si sunt de parere ca timp este destul.

Intalnirea cu sindicatele si votarea proiectului ar putea avea loc saptamana aceasta, conform reprezentantilor Ministerului. In acest moment nu se cunoaste cu exactitate cat va conta nota de la tezele nationale in admiterea la liceu si nici daca acestea vor inlocui testele nationale. Reprezentantii Ministerului afirma ca nu vor da mai multe informatii pana cand proiectul va fi votat.

Anuntul de inlocuire a testelor nationale cu teza unica pe tara la sfarsitul clasei a VII-a a fost facut oficial de catre Mircea Muresan, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

Pe baza noii legislatii din invatamant, elevii de clasa a VII-a vor sustine, incepand cu 24 noiembrie, teze nationale, care vor avea subiecte si ore de desfasurare unice pe tara. Aceasta metoda este doar una preliminara, de testare, in vederea inlocuirii testelor nationale cu aceste teze cu subiecte unice. Testele de Capacitate ar urma sa fie eliminate peste doi ani.

Anuntul Ministerului a starnit controverse in randul elevilor si parintilor care considera ca elevii vor fi bulversati. Mircea Muresan, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei si Cercetarii, a declarat ca “nu e vorba de nicio bulversare a elevilor. Aceste teze se deruleaza asa cum s-au derulat si pana acum, decat ca vor fi subiecte unice”.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj sunt de parere ca tezele nationale cu subiect unic nu vor cauza probleme elevilor si profesorilor.

Ferencz Torok, inspector scolar general adjunct in cadrul ISJ Cluj afirma ca intarzierea aprobarii proiectului nu va crea probleme in organizarea tezelor nationale cu subiect unic si ca totul va depinde de modul in care se vor organiza scolile dupa ce vor afla metodologia. Torok spune ca se cunosc detalii despre acest proiect.

“Au fost primite doar informatiile de la Ministerul Educatiei si se asteapta doar aprobarea proiectului pentru ca acesta sa poata fi pus in aplicare”, a explicat inspectorul scolar general adjunct.