PNL ar fi cedat postul de la Ministerul Apararii PD-ului, in schimbul celui de comisar european.

Reuters: Macovei este comisarul european al Romaniei

Monica Macovei va fi comisarul european al Romaniei - informatia a fost lansata de agentia Reuters, care cita surse bine ascunse chiar la Strasbourg. Acestea sustineau ca presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a primit propunerea oficiala de numire a lui Macovei drept comisar.

"Daca presedintele Comisiei Europene da unda verde pentru numirea Monicai Macovei in functia de comisar european, atunci totul este lamurit“, afirma oficialii europeni citati de Reuters. In timp ce stirea era lansata in intreaga Europa, la Bucuresti, premierul Tariceanu si presedintele Basescu discutau despre acelasi subiect.

Tariceanu: Vosganian este nominalizatul meu

La inceputul sedintei de Guvern de ieri, premierul a anuntat ca l-a nominalizat pentru functia de comisar european pe Varujan Vosganian, senator si purtator de cuvint al PNL. Tariceanu sustine ca a tinut cont si de numele altor persoane in procesul nominalizarii, dar nu a vrut sa dezvaluie care sint acestea.

"Am convingerea ca Varujan Vosganian, cu experienta politica pe care o are si cu profilul sau profesional, va putea sa indeplineasca aceasta functie importanta, care nu este de ambasador al Romaniei la Uniunea Europeana, ci de ministru al UE, deci responsabil de toate tarile europene“, a declarat Tariceanu.

Vosganian este doctor in economie, deci ar putea primi unul din portofoliile europene de resort. A absolvit Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, dar si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.

A fost membru in CPUN, lider al Grupului Parlamentar al minoritatilor nationale (1992-1995), deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania (1990-1996) si senator UFD (1996-2000). Este presedinte al Uniunii Armenilor din 1990 si membru PNL din 2003.

Trocul de posturi, negat de aliati

Surse din Coalitia de guvernare au „suflat“ ca „trocul“ s-a facut ieri dimineata, la intilnire dintre Tariceanu si Basescu, urmata de o a doua intilnire, dintre Tariceanu si liderii PD Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

In ce a constat tirgul: PNL a cedat fotoliul de la Ministerul Apararii, detinut de Teodor Atanasiu pina ieri, in schimbul obtinerii postului de comisar european. Apararea revine PD-ului. Democratii nu confirma schimbul de posturi.

Ei sustin ca liberalii nu au renuntat la Atanasiu pentru postul de comisar, deoarece, oricum, suspendarea lui Atanasiu era legata de cauze penale aflate in curs de cercetare, prelungite, care aduceau PNL in situatia de a se gindi la un inlocuitor.

Desi au existat voci care au sustinut ca numirea unui comisar liberal dezechilibreaza raportul in cadrul Aliantei, unde PNL are si conducerea Camerei Deputatilor, se pare ca portofoliul Apararii ii multumeste de minune pe democrati.

Interesanta este si dezvaluirea numelui propus pentru comisar de catre Tariceanu, din moment ce, in ciuda starii de asteptare, la sfirsitul saptaminii trecute Guvernul roman a precizat clar ca aceasta atributie ii revine presedintelui CE, Jose Manuel Barroso.