Militarii din garnizoana Cluj-Napoca au sarbatorit ieri, 25 octombrie, Ziua Armatei Romane. Ceremonialul, organizat de Corpul 4 Armata Teritorial “Maresal Constantin Prezan”, s-a desfasurat la monumentul Glorie Ostasului Roman din Piata Avram Iancu.

Evenimentul a fost deschis prin intonarea Imnului National urmata de o scurta ceremonie religioasa. Din partea autoritatilor locale au fost prezenti primarul Emil Boc, prefectul Alin Tise si presedintele CJ, Marius Nicoara. Dupa alocutiunea prefectului Tise au urmat depunerile de coroane.

In acest sens, Ziua Armatei a fost onorata la Cluj-Napoca de SRI, STS, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean, Camera de Comert, de Asociatia Veteranilor de Razboi, dar si de catre partidele politice.

Generalul maior Ioan Ciupei, seful de Stat Major al Corpului 4 Armata Teritorial “Maresal Constantin Prezan”, nu a fost prezent la ceremonie, intrucat se afla in Ungaria.

In cinstea Zilei Armatei, patru delegatii conduse de generalul Ciupei, generalul de brigada Eugen Ghiorghioiu, comandantul Brigazii 69 Artilerie Mixta Simleul Silvaniei, colonelul Onisor Stefan Carcu si seful de Stat Major al Brigazii 81 Mecanizate Bistrita, colonelul Valentin Sucila, au participat ieri la ceremoniale de depunere de coroane si jerbe de flori la monumentele si cimitirele ostasilor romani cazuti pentru eliberarea Ungariei din Budapesta, Debrecen, Hajduboszormeny, Nyireghyhaza, Miskolc si Szeged. Ziua de 25 octombrie simbolizeaza anularea, de facto, a Dictatului de la Viena impus Romaniei la 30 august 1940.

In aceasta zi, in urma cu 62 de ani, dupa lupte grele purtate in cadrul unor operatii de amploare ce au implicat cooperarea cu unitati sovietice, trupele romane eliberau orasul Carei, aflat la granita de nord-vest a Romaniei.

Izbanda a fost marcata in acea zi istorica prin arborarea drapelului tricolor deasupra primariei orasului de catre ostasii Regimentelor 34 si 40 Infanterie din Divizia “Marasesti”. Eliberarea teritoriului national a fost obtinuta prin lupta a 525.702 militari romani, din care 58.330 au fost ucisi, raniti sau dati disparuti.

Armata Romana a continuat apoi sa lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alaturi de trupele aliate, contribuind prin noi jertfe si sacrificii la marea victorie de la 8-9 mai 1945, ce a marcat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa.