Investitia "Kronospan" din municipiul Sebes (judetul Alba), in valoare de aproximativ 150 milioane de euro, trece prin cea mai dificila perioada de la constructia, in urma cu cativa ani, a celor doua fabrici de placi stratificate din lemn.

Dupa ce reprezentantii societatii au anuntat oprirea activitatii unitatii producatoare de MDF (PFL) din cauza crizei existente pe piata lemnului, "Kronospan" a incasat si o amenda de 1 miliard de lei vechi ca urmare a unui control efectuat, in urma cu cateva zile, de Garda de Mediu si corpul de control al prefectului de Alba, Cosmin Covaciu.

Aplicarea acestei sanctiuni a fost confirmata, ieri, de seful Prefecturii, care a afirmat ca amenda a fost aplicata dupa refuzul conducerii societatii de a se permite accesul in incinta fabricii, respectiv de a prezenta documentele solicitate pentru control.

Secret dubios

Institutiile implicate in actiunea de control la firma din Sebes au pastrat un secret dubios asupra a ceea ce s-a intamplat. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) au precizat ca la actiune a participat Garda de Mediu. Cu toate acestea, reprezentantii ultimei institutii nu au recunoscut prezenta in echipa de control, sustinand ca nu exista acte de constatare in acest sens. Chiar si prefectul a evitat prezentarea unui punct de vedere oficial.

Surse neoficiale au mentionat, insa, ca SC "Kronospan" a mai incasat o amenda de 250 de milioane de lei vechi, tot de la Garda de Mediu, in urma cu 10 zile. Echipa de control s-a deplasat pe platforma industriala din Sebes cu scopul de a verifica documentele pe baza carora societatea "Kronospan" produce formaldehida.

Substanta chimica este utilizata in scopul obtinerii adezivilor ureo-formaldehidici, necesari in procesul de productie a placilor din lemn. Faptul ca formaldehida a fost clasificata ca un produs cancerigen de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a dus la aparitia a numeroase controverse privind oportunitatea unei astfel de investitii in judetul Alba si in Romania.

Membrii Corpului de control al prefectului si reprezentantii Garzii de Mediu nu au primit permisiunea de a vedea documentele solicitate, motiv pentru care a fost intocmit un proces-verbal in care a fost inscrisa sanctiunea de un miliard de lei vechi.

Reprezentantii societatii "investigau", ieri, situatia inregistrata, urmand sa prezinte o pozitie oficiala dupa redactarea contestatiei la procesul-verbal incheiat cu ocazia controlului.

Declansarea actiunii a fost decisa de prefectul Cosmin Covaciu, care a primit in ultima perioada cateva petitii si "informatii" legate de formaldehida produsa de "Kronospan".

Fabrica inchisa temporar

Conducerea societatii a anuntat, in urma cu cateva zile, inchiderea temporara a fabricii de placi stratificate din lemn de tip MDF.

"Pe fondul majorarilor pretului masei lemnoase, dar si a lipsei cresterii cantitatii de lemn pe piata, "Kronospan" Sebes a decis sa opreasca productia fabricii de MDF din 28 octombrie pana in 13 noiembrie, din cauza cantitatii insuficiente de masa lemnoasa (forta majora)", se arata intr-un comunicat de presa emis de reprezentantii firmei.

Compania a anuntat si retragerea din anumite piete de export in favoarea aprovizionarii industriei autohtone a mobilei. Elvetienii de la "Kronospan" detin la Sebes cea mai mare investitie din judetul Alba si una dintre cele mai mari din Romania. Cele doua fabrici produc placi stratificate din lemn, cunoscute in tara noastra sub denumirile de PFL si PAL.

Fabricile au fost construite de firma italiana "Frati", care le-a vandut, ulterior, concernului elvetian. Pe platforma industriala administrata de "Kronospan" lucreaza in prezent aproximativ 500 de persoane.