Concernul francez "Cora" a deschis in aceasta saptamana primul hypermarche din Cluj-Napoca. Este pentru prima data cand un mare lant de magazine de larg consum decide sa isi inceapa extinderea in afara Capitalei. Investitia realizata in capitala Ardealului se cifreaza, potrivit directorului "Cora" Cluj, Pascal Aigle, la 20,5 milioane de euro.

Desfasurat pe 20 de hectare de teren, hypermarchetul are 9.000 de metri patrati de suprafata de vanzare si 650 de angajati directi, acestora alaturandu-li-se salariatii magazinelor care au inchiriat spatii in incinta complexului.

Decizia concernului francez de a incepe de la Cluj-Napoca atacarea pietei interne romanesti a luat in calcul, conform reprezentantilor acestuia, atat potentialul de pol de atractie regional al orasului, cat si prezenta pe aceasta piata a unora dintre cei mai redutabili concurenti ai lor.

"Suflul in ceafa" al concurentei a fost suficient de puternic pentru reprezentantii "Cora" astfel incat sa treaca peste orice pentru a se vedea pe un amplasament favorabil.

Desi la lansarea oficiala, sefii din cadrul concernului au insistat in discursul lor pe legalitatea deplina in care s-a realizat constructia, clujenii nu au uitat inca valurile pe care le-a starnit demararea lucrarilor de ridicare a hypermarchetului.

O parte din terenul pe care se intinde in prezent noul hypermarche a fost concesionat in 1999, oarecum "pe furis", avand in vedere ca la adoptarea Hotararii de Consiliu Local nu era facut public beneficiarul final al concesiunii, acesta fiind "BT Technical Construction", o firma anonima din Timisoara.

Mai mult, constructia efectiva a magazinului a demarat dupa expirarea autorizatiei de construire. "Cora" avea intial termen de finalizare a investitiei anul 2004. Terenul a fost scos din administrarea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP), lucru care a provocat tensiuni intre fostul primar PRM al orasului, Gheorghe Funar, si fostul director PSD al regiei, Liviu Medrea.

Pentru realizarea investitiei, autoritatile au trebuit sa mute una dintre conductele magistrale de alimentare cu apa a orasului.

RATUC va inaugura o linie de transport catre supermarket.

Trebuie, insa, mentionat ca noua unitate deschisa de "Cora" nu este singurul lant international care mizeaza pe piata clujeana. Potrivit autoritatilor locale, in cartierul Marasti ar urma sa fie deschis primul magazin "Real" din oras. Tot in acest cartier va fi deschis si un supermarket "Kaufland", in timp ce in cartierul Gheorgheni ar urma sa fie infiintat un magazin "Billa".

Recent, in cartierul Zorilor a fost inaugurat si primul magazin "Plus" din oras. "Kaufland" ar urma sa deschida un magazin si in Turda. Sistemul va fi completat cu un hypermarche "Carrefour", precum si cu mall-urile "Iulius" si "Polus".