Poluare cu nabadai si taceri suspecte in Baia Mare - „Ghilgames-ul” Romplumb sau miniCernobalul morosenesc

Vineri, 20 octombrie, in jurul orei 13:30 la societatea Romplumb SA a avut loc un accident in urma caruia au fost emise in aer concetratii mari de plumb, cadmiu, dioxid de sulf si alte gaze rezultate din procesul tehnologic.

Ciudat sau nu, Agentia de Protectie a Mediului (APM) din Baia Mare nu a inregistrat poluarea, motivand lipsa unei aparaturi mobile si faptul ca vantul - bata-l vina! - a batut atunci cum nu trebuie.

SC Romplumb SA este societate cu capital integral de stat, specializata in producerea de mata plumboasa pentru industria militara si electronica, precum si fabricarea placilor de plumb din bateriile care produc electricitate pe baza principiului electrolizei.

Societatea se ocupa si cu prelucrarea minereurilor neferoase.

Emanatiile de gaze toxice din Sectia de Topire s-au produs din cauza cresterii bruste - in numai cateva secunde - a temperaturii de la 90 de grade Celsius direct la 200, in cuptorul de topire si in instalatiile de filtrare a gazelor.

Incendiul a distrus astfel toate filtrele (sacii filtranti), inlesnind degajarea in atmosfera a pulberilor de plumb, cadmiu si dioxid de sulf.

Norul ridicat deasupra Romplumbului a persistat cca 30 de minute. Destule, totusi, pentru a creea o adevarata panica in randul cetatenilor din zona, motiv pentru care au si alertat imediat presa.

Dupa mai bine de o ora de asteptare la poarta societatii in cauza, directorul general Vasile Uta ne-a declarat ca este vorba de un accident mai rar intalnit care, din fericire, nu s-a soldat cu victime:

"la ora 14, am fost anuntat de dispecerul de serviciu ca exista emanatii de gaze la nivelul modulelor de filtrare de la Sectia Topire. La fata locului am luat masuri urgente de oprire a instalatiei.

In 30 de minute s-a terminat operatiunea de stingere a prafului volatil de la cele doua filtre afectate. In acest moment, personalul tehnic va efectua reparatiile. Acestea vor dura aproximativ 7-10 zile".

La intrebarea privind toxicitatea gazelor, directorul a raspuns diplomatic: „sunt accidente tehnologice care nu se pot preveni, iar gazele emanate in atmosfera provin din procesul de topire”.

Curios este faptul ca APM si Garda Nationala de Mediu (GNM) Maramures au aflat de la jurnalisti despre accident.

Au primit o notificare oficiala din partea Romplumb abia la ora 18:30. Pozitia inspectorilor Garzii de Mediu, dupa producerea evenimentului a fost urmatoarea: „in jurul orei 14, se pare ca a crescut brusc temperatura in traseele de gaze dinspre cosurile de evacuare, fapt ce a generat aprinderea sacilor din filtrele de evacuare de la Romplumb.

Tot fenomenul asta de praf volatil in atmosfera se datoreaza acestui incident. Suntem foarte suparati pentru faptul ca nu am fost sesizati prompt despre accident, iar pentru faptul ca au fost evacuari de noxe in atmosfera, societatea va fi sanctionata cu o amenda de la 500 milioane la un miliard de lei vechi.

Nu stim cat de periculos este ceea ce au inhalat oamenii din zona cu aceasta ocazie. Ne vom documenta atent, dar speram sa nu avem de-a face cu dioxine. Saptamana viitoare, luni sau marti, vom sti totul mai exact, intrucat sistemele de prelevare a probelor ce apartin de Agentia pentru Protectia Mediului sunt programate pentru trei zile", a spus Calin Crisan, seful Garzii de Mediu Maramures.

Marti aflam ca APM este... Pilat din Pont pentru Romplumb

La patru zile dupa producerea poluarii, APM organizeaza o conferinta de presa cu miros de gogoserie, in care prezinta rezultatele (ne)masuratorilor efectuate in orele de dupa producerea accidentului.

Cum vantul - batu-l-ar vina! - isi schimba directia de propagare in intervalul zi-noapte si cel mai apropiat punct de monitorizare al APM este (doar) la un kilometru de Romplumb, dar exact in directia opusa acestuia (?!), Agentia „nu a inregistrat”... norul de gaze.

Iata cum problema se rezolva romaneste si fara a putea fi cineva tras la raspundere: „accidentul tehnologic ce a avut un impact strict numai local si pe o durata relativ restransa de timp, nu a fost inregistrat prin determinarile efectuate in actuala retea de monitorizare, care are cel mai apropiat punct de monitorizare situat la 1,1 km fata de SC Romplumb SA Baia Mare, punct pozitionat in

partea de sud-vest a societatii, astfel incat nu a prins pana respectiva de poluare.

Mai mult, reprezentantii institutiilor prezente au observat la fata locului, imediat dupa producerea avariei, ca la ora respectiva curentul de aer se indrepta inspre partea de nord-est, directie in care, conform situatiei actuale, nu detinem nici un punct de monitorizare”, ne-a declarat Viorel Iancu, directorul executiv al APM.

Cu alte cuvinte, APM ne-a prezentat doar rezultatul unor masuratori obisnuite in care se realizeaza si asa mari depasiri zilnice ale valorilor limitelor maxime admise conform normele europene.

Inca un motiv invocat a fost lipsa unui laborator mobil independent de reteaua de electricitate fixa, cu ajutorul caruia s-ar putea interveni operativ.

In consecinta: „GNM a amendat Romplumb cu 500 de milioane de lei vechi pentru neanuntarea producerii accidentului in timp util.

Dar, pentru poluarea in sine nu s-a dat nici o sanctiune, dat fiind faptul ca APM nu a reusit sa... masoare nivelul acesteia.

Nu a avut loc o poluare propriu zisa, ci doar o rabufnire a unor gaze, intr-un interval scurt de timp.

Momentan, activitatea la Romplumb este intrerupta, urmand ca dupa reparatiile efectuate Garda sa inspecteze lucrarile si apoi sa-si dea acordul final pentru reinceperea productiei.

GNM a mai sanctionat si in trecut Romplumb cu 750 de milioane de lei pentru evacuare de poluanti in atmosfera, dar si cu alte 100 de milioane de lei pentru nerespectarea masurilor din programul de autorizare ”, a mai precizat Calin Crisan.

Asadar, institutiile respective spun ca nu a fost nici o poluare efectiva in urma accidentului. Numai ca, Romplumb functioneaza fara autorizatie de mediu in momentul, aceasta fiind in procedura de obtinere de o perioada buna de timp.

Poate ca din cuptoarele de topire ramase acum fara filtre, fumul gros care a iesit avea un miros „imbietor” de „levantica” si ca, de aceea, oamenii s-au baricadat in case, evitand, pe cat posibil, contactul cu norul de gaze.

Deh... poate gustul „dulceag” si aerul greu respirabil, precum si culoare norului au fost date tot de... levantica din propozitie!

Oare pana cand va mai fi valabil proverbul: „o mana pe cealalta spala”? Probabil pe veci, ca nu este el proverb degeaba!

Pana si Fiul lui Dumnezeu a avut parte de acest gest. Noi, oamenii de ce am putea face exceptie de la ceea ce ne pricepem sa facem cel mai bine?

Mai este nevoie sa amintim ca seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele a recunoscut, intr-o conferinta de presa,

ca in urma unei vizite efectuate in Baia Mare a fost mintit de autoritatiile maramuresene in ceea ce priveste realele probleme de mediu existente, printre altele si in cazul Romplumb.

Probabil ca levantica era in floare in momentul vizitei efectueta de diplomatul european!

Am incercat, cu buna intentie, timp de patru zile, sa obtinem o declaratie oficiala despre situatia Romplumbului dupa producerea accestui asa numit „simplu incident”.

Insa, directorul Vasile Uta nu este de gasit la sediul societatii si nu raspunde la telefoane. Gurile rele spun ca ar evita in acest moment sa declare ceva oficial presei.

Noi am facut tot ce era omeneste posibil pentru a-l contacta.

Chiar daca Baia Mare este polul poluarii din Romania - caz confirmat si de rapoartele oficiale internationale, alaturi de Copsa Mica! -

si locuitorii orasului sunt, in numar foarte mare, clienti fideli ai cabinetelor stomatologice, iar copiii cresc cu un sistem imunitar slabit si cu o concentatie mare de plumb in sange.

Toate acestea ca efect direct al poluarii constante la care suntem supusi zilnic.

Inca speram sa se rezolve problema otravirii constante a cetatenilor care s-au nascut cu marea „vina” de a fi baimareni, de a trai si respira intr-o zona sfidata de autoritati, dar binecuvantata de Dumnezeu cu frumuseti greu de gasit prin alte locuri ale lumii.

Nu inchiderea Romplumbului sau a altor poluatori rezolva problema actuala. Nici macar inchiderea imediata n-ar rezolva problema in sine, ca tot ar ramane poluarea remanenta, un flagel care inca cel putin 50 de ani va marca zona.

Din contra, noi militam pentru investitii de anvergura efectuate in scopul protejarii mediului si a reducerii noxelor sub limita maxima admisa, conform normativelor internationale.

Ca si noi, desi inca neeuropeni fiind, avem dreptul la... viata!

Romplumb a primit in acest an din partea Ministerului Economiei si Comertului 60 de miliarde de lei, bani care ar fi trebuit investiti NUMAI in dotarea cu instalatii pentru protejarea mediului.

Cat de bine au fost folositi, am vazut cu totii. Banii dati fara o strategie clara, bine documentata si amanuntit puncta pe toate aspectele care se impun a fi luate in calcul sunt doar o simpla... apa de ploaie.

Viitorul trebuie sa ne preocupe mai mult! Nu doar ziua de maine, dupa care... cum o da Cel de Sus!