Presedintele Napoca Constructii, stefan Dimtriu, sustine ca pentru societatea pe care o conduce, varianta optima este acordarea tuturor serviciilor pe care le presupune o lucrare completa. Am fost o entitate autonoma si vom fi In continuare. Rar am apelat la serviciile tertilor.

In general, lucrarile pe care le luam le contractam la cheie, asa ca ar trebui sa apelam la o serie de furnizori de servicii si nu cred ca asta ar fi cea mai buna varianta pentru noi, afirma Dimitriu. Napoca Constructii investeste In acest an In jur de 3,5 milioane de euro, cea mai importanta fiind cea necesara pentru schimbarea parcului de utilaje.

Cele mai importante lucrari pe care le are In derulare societatea sunt cele la Iulius Mall si Polus Center.

ACI Cluj are nevoie de o fabrica

Cifra de afaceri: 50 milioane lei (2005)

Profit net: 3,9 milioane lei

Numar de angajati: 566

Societatea are In plan o extindere a activitatii, prin dezvoltarea unei fabrici de prefabricare, investitie estimata la 4 milioane de euro. Am avea nevoie de aceasta noua structura pentru activitatea proprie, pentru a putea face fata concurentei, sustin reprezentantii societatii.

Cele mai importante proiecte la care lucreaza ACI sunt Trelleborg (Parcul industrial Dej), Kaufland Turda, dar si ansambluri de locuinte (Complex rezidential In zona Parcului Rozelor). Cele mai importante investitii pentru ACI Cluj au fost orientate catre retehnologizare si au ajuns In acest an la aproximativ 800 000 de euro.

Grup 4 Instalatii investeste In tehnologie

Cifra de afaceri: 32,2 milioane lei (2005)

Profit net: 1,1 milioane lei

Angajati: 287

Grup 4 Instalatii are bugetate pentru acest an investitii de aproximativ 500 000 de euro. Pentru a putea ramane pe piata, investim In modernizare si retehnologizare, spune Ioan Aschilean, presedintele Consiliului de Administratie al societatii.

Cele mai importante lucrari ale companiei sunt cele pentru instalatii de alimentare cu apa la Codlea (Brasov) (program PHARE), Tetarom II si Polus, devieri de retele pe drumul Cluj-Dej.

Transilvania Constructii externalizeaza activitati

Cifra de afaceri: 27,6 milioane lei (2005)

Profit net: 2,6 milioane lei

Numar de salariati: 354

Vrem sa externalizam activitatea de productie de betoane, agregate si sa ne axam pe cea de constructii. La fel vrem sa procedam si pentru partea de transport, a explicat Mircea Timofte, presedintele CA. Bugetul de investitii pentru 2006 ajunge la aproximativ patru milioane de euro, cele mai importante sume fiind alocate pentru achizitionarea de terenuri si hale.

Cu alte 600 000 de euro s-au achizitionat de utilaje. Imobil de birouri de clasa A, parking, cartierul Oser sau camine studentesti private sunt o parte dintre lucrarile contractate de companie.

Ruttrans si-a facut divizie de constructii

Cifra de afaceri: 6,9 milioane lei (2005)

Profit net: 20406 lei

Numar de salariati: 152

Societatea clujeana Ruttrans si-a Infiintat o divizie de constructii, care se va axa pe constructii de terasamente si de infrastructura si va asigura 80% din activitatea companiei. Scopul nostru este sa facem o firma functionala, care sa poata executa faza initiala a lucrarilor, de unde sa intre apoi firmele specializate pe alte felii de constructii.

In acest an, Ruttrans are In derulare contracte de 8,2 milioane de euro, cele mai importante fiind cele legate de Polus Center si Emerson. Firma a intrat si In domeniul imobiliar printr-o investitie de 1,7 milioane de euro pentru construirea a sase depozite, cu suprafata de 7000 mp, depozite care vor fi date spre Inchiriere.

TCI se divizeaza

Cifra de afaceri: 15,5 milioane lei (2005)

Profit net: 1* 367 lei

Numar de salariati: 262

TCI Contractor General trece printr-un proces de divizare, ce se va finaliza pana In februarie, pentru eficientizarea activitatii. Dupa Incheierea procesului va ramane compania-mama, ce va desfasura activitatea de constructii, si se vor desprinde alte trei societati specializate pe Inchirieri si investitii, servicii si productie de agregate (In Razboieni).

Compania are In derulare contracte de 35 de milioane de euro. Investitiile vor ajunge, In 2006, la 1,5 milioane de lei, suma la care s-ar putea adauga 500 000 pana la sfarsitul anului, cea mai mare parte fiind necesara pentru achizitionarea de utilaje si mica mecanizare.

Napoca vizeaza locuintele

Cifra de afaceri: 21 milioane lei (2005)

Profit net: 7751 lei

Numar de salariati: 371

Ioan Aschilean vede ca domenii cu potential de dezvoltare inclusiv domeniul industrial si constructia de hale, In timp ce directorul Napoca Constructii, stefan Dimitriu, crede ca se vor dezvolta investitiile care vizeaza locuintele, cu bataie pe termen mediu, iar birourile ar putea fi un domeniu activ In perspectiva conturarii municipiului ca centru de afaceri.

In vederea consolidarii pozitiei In piata a companiilor locale, la initiativa ARACO, mai multe societati clujene din domeniu iau In discutie realizarea unui cluster care ar putea reuni pentru licitatiile importante mai multe companii din domeniu.

Dupa revolutie, Trustul de Constructii Cluj s-a Impartit pe fostele antreprize - Transilvania Constructii, Napoca Constructii, Ruttrans, Grup IV Instalatii, Samus Dej, Apolodor, Titan Turda, Bimexim, Proiectantul, Ecosoft.

Trustul de Constructii Industriale (TCI) a Impartasit aceeasi soarta, fiind divizat In Antrepriza de Constructii Industriale, care devine Antrepriza de Constructii si Instalatii, ACI Cluj, ACI Zalau, ACI Oradea, ACI Satu-Mare si ACI Alba-Iulia, AMI, astazi Trustul de Instalatii Montaj (TIM), precum si TCI (care a ramas cu o parte din baza de productie din Someseni si sediul din Marasti) si Acsa Campia Turzii, succesoare a Antreprizei de Constructii Industriale.