Programul Ministerului Sanatatii Publice privind eliberarea gratuita a antidiabeticelor orale in farmaciile cu circuit deschis nu poate fi pus in practica. Chiar daca li s-au dat asigurari ca vor primi medicamente gratuite, bolnavii de diabet s-au trezit ca trebuie sa scoata bani din buzunar.

Vina pentru aceasta problema o poarta chiar Ministerul Sanatatii Publice.Program implementat de la o zi la alta

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ca a transmis in mod eronat anumite prevederi privind programul de diabet, motiv pentru care costul unor medicamente este suportat partial de asigurati, contrar programului ministerului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii Publice, CNAS a dispus liste de medicamente al caror pret se impune a fi suportat partial de catre asigurati, desi programul ministerului prevede gratuitate pentru medicamentele antidiabetice. De asemenea, Eugen Nicolaescu a atras atentia farmacistilor sa acorde in regim gratuit orice antidiabetic oral, lucru care este imposibil la aceasta ora.

Potrivit presedintei Colegiului Farmacistilor Cluj, Speranta Iacob, din cauza faptului ca acest program a fost organizat de pe o zi pe alta, softurile folosite in farmacii nu au fost modificate.

"Farmacistii nu au lucrat intentionat cu diferenta de plata. Asa este programul de calculator. Este o bilbiiala a ministrului Sanatatii Publice, pentru ca acest program nu se poate implementa peste noapte", a declarat Speranta Iacob.

Farmacistii asteapta modificarea programului

Acum, farmaciile asteapta ca firmele de soft sa modifice programul pentru a putea elibera antidiabeticele orale conform programului. „Noi, la farmacie, am dat pacientilor jumatate din medicamentele de care au nevoie si le-am spus acestora ca vom vedea daca trebuie sa plateasca diferente sau nu cind vor veni dupa restul", spune Speranta Iacob.

In momentul in care a fost implementat acest program, pentru un tip de medicament trebuia platita diferenta de catre pacient, pentru un altul diferenta era suportata de distribuitor, iar al treilea era gratuit. Intre timp, programul a fost modificat fara ca farmaciile sa fie anuntate.

Ministrul Eugen Nicolaescu a mai atras atentia ca refuzul eliberarii antidiabeticelor orale de catre farmacisti, pe motivul epuizarii plafonului, este in afara cadrului legal, iar pacientii care au astfel de probleme trebuie sa sesizeze Casa de Asigurari de Sanatate.