Guvernul doreste sa impuna taxe pentru cei care vor circula pe autostrada Transilvania. Potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, taxa va fi de circa patru euro pentru o suta de kilometri.

Radu Berceanu a declarat ca taxele de autostrada vor fi mai mici decat cele din alte tari, pentru ca si veniturile romanilor sunt deocamdata mai mici. El a precizat ca nu vor fi impuse taxe pentru autostrazile Pitesti-Bucuresti si Bucuresti-Constanta, pentru ca ele sunt proiecte mai vechi.

In opinia ministrului Transporturilor, prin taxa de autostrada, conducatorii auto vor plati un serviciu, acela de a consuma mai putin carburant, de a-si uza mai putin masina si de a avea parte de mai putin accidente. Ministrul PD a recunoscut ca circulatia pe autostrada va deveni un lux.

Radu Berceanu a adaugat ca va propune un program national de construire a unor autostrazi cu plata. In zece ani, acestea ar urma sa insumeze 3.000 de kilometri.

Ministrul PD a spus ca s-a inspirat din modelul portughez. In Portugalia, autoritatile au reusit sa construiaca 9.500 de kilometri in noua ani si jumatate. Acolo, insa, taxa de autostrada a ajuns la 8,5 euro la suta de kilometri.

Pe de alta parte, el a inspectat santierul deschis de constructorul american al autostrazii Transilvania, compania Bechtel. Radu Berceanu spune ca intarzierile fata de graficul negociat ar putea fi recuperate pana la primavara.